Warzywa w cytrynowej marynacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa w cytrynowej marynacie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

2 łyżki

null

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz i posiekaj razem z ziołami, wymieszaj z oliwą, nasionami kopru i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Dopraw do smaku.

Krok 2

Pozostałą cytrynę sparz, osusz i potnij w cienkie talarki, wymieszaj z marynatą.

Krok 3

Warzywa obierz, oczyść i potnij w mniejsze kawałki. Marynuj w przygotowanej zalewie przez minimum 30 minut.

Krok 4

Warzywa osącz i grilluj do 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa w cytrynowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa w cytrynowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa w cytrynowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa w cytrynowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa w cytrynowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa w cytrynowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa w cytrynowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa w cytrynowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej