Makaron w kremowym sosie z dynią i skwarkami z suszonych pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w kremowym sosie z dynią i skwarkami z suszonych pomidorów

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

5

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

10 sztuk

3 szczypty

1 szczypta

1 szczypta

2 szczypty

1 łyżka

2 łyżki

1 garść

2 łyżki

2 szczypty

0.25 opakowania

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój na mniejsze części i włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 30 minut. Jak tylko dynia będzie miękka pokrój ją w kostkę.

Krok 2

Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidor,y syrop klonowy i wszystkie przyprawy grubo mielone. Podsmażaj ok. 3 minuty.

Krok 3

Ugotuj makaron według instrukcji. Następnie odcedź go i dodaj do niego pesto, pieprz ziołowy i mascarpone.

Krok 4

Posiekaj orzechy oraz pokrój ser w kostkę. Makaron wyłóż na talerze, połóż na niego dynię i posyp skwarkami z suszonych pomidorów. Do tego dodaj kilka kostek fety i posiekane orzechy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w kremowym sosie z dynią i skwarkami z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w kremowym sosie z dynią i skwarkami z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w kremowym sosie z dynią i skwarkami z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w kremowym sosie z dynią i skwarkami z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w kremowym sosie z dynią i skwarkami z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w kremowym sosie z dynią i skwarkami z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w kremowym sosie z dynią i skwarkami z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w kremowym sosie z dynią i skwarkami z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej