Makaron w sosie dyniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w sosie dyniowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

500 gramów

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój, obierz i pokrój w kawałki. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni, a następnie zmiksuj ją.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek z przyprawami. Następnie dodaj zmiksowana dynię, śmietankę, kostkę bulionu warzywnego Knorr i gotuj 4-5 minut na małym ogniu.

Krok 4

Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp pestkami dyni.

Krok 5

W wersji z kurczakiem – podsmaż czosnek z kurczakiem, aż stanie się złocisty i wtedy dodaj resztę składników.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej