
Składniki
200 gramów
2 łyżki
500 gramów
1 sztuka
300 mililitrów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię pokrój, obierz i pokrój w kawałki. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni, a następnie zmiksuj ją.
Krok 2
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.
Krok 3
Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek z przyprawami. Następnie dodaj zmiksowana dynię, śmietankę, kostkę bulionu warzywnego Knorr i gotuj 4-5 minut na małym ogniu.
Krok 4
Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp pestkami dyni.
Krok 5
W wersji z kurczakiem – podsmaż czosnek z kurczakiem, aż stanie się złocisty i wtedy dodaj resztę składników.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej