Makaron w sosie dyniowym - z kurczakiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron w sosie dyniowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

500 gramów

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój, obierz i pokrój w kawałki. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni, a następnie zmiksuj ją.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek z przyprawami. Następnie dodaj zmiksowana dynię, śmietankę, kostkę bulionu warzywnego Knorr i gotuj 4-5 minut na małym ogniu.

Krok 4

Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp pestkami dyni.

Krok 5

W wersji z kurczakiem – podsmaż czosnek z kurczakiem, aż stanie się złocisty i wtedy dodaj resztę składników.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybki makaron serowy
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej