Składniki
250 gramów
400 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia wędzonego na zimno przełóż do miski, dodaj 2 łyżki śmietanki, lekko zmieszaj łyżką, a następnie zblenduj.

Krok 2
Do średniej wielkości garnka wlej wodę, dodaj trochę soli i zacznij podgrzewać. Gdy woda będzie wrzeć, wrzuć makaron, zamieszaj i gotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu tak, by pozostał al dente.

Krok 3
W międzyczasie na patelni rozgrzej pozostałą śmietanę. Gdy będzie gorąca, dodaj zblendowanego łososia, a całość rozmieszaj tak, by kawałki mięsa dokładnie połączyły się ze śmietaną. Do potrawy wsyp całą zawartość opakowania Knorr Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym. Dolej około 150 ml wody, energicznie zamieszaj i podgotuj jeszcze kilka chwil, dopóki nie powstanie gęsty, aromatyczny sos.

Krok 4
Do sosu dodaj dobrze odcedzony makaron. Całość ponownie zamieszaj i chwilę podgrzewaj, by wszystkie składniki zdążyły się ze sobą połączyć. Potrawę podawaj, póki jest gorąca.


Dobra rada:
Makaron penne z łososiem wędzonym smakuje jeszcze lepiej, gdy tuż przed podaniem udekorujesz go listkami świeżej bazylii lub odrobiną grubo siekanej natki pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Penne z łososiem wędzonym - VIDEO
Potrawa w mistrzowski sposób udowadnia, że nawet minimum składników może stać się maksimum pyszności! Aromatyczna wędzona ryba, przyjemnie pikantne przyprawy i łagodny śmietanowy sos wspólnie tworzą danie o idealnie wyważonym smaku. Nie ma się co kłamać. Wyjątkowemu makaronowi penne z łososiem wędzonym nikt nie będzie w stanie się oprzeć!
Dla kogo?
Wprost przepadasz za rybami? Znakomicie się składa, ponieważ to danie nigdy Cię nie zawiedzie. Prosty i szybki w przygotowaniu przepis oraz kompozycja łatwo dostępnych składników sprawiają, że w makaronie z sosem zagustują również kulinarne leniuchy.
Na jaką okazję?
Makaron z łososiem wędzonym w sosie śmietanowym to prawdziwy strzał w dziesiątkę, bo doskonale się sprawdzi niemal na każdą okazję. Rodzinny obiad, leniwe posiedzenie przed telewizorem czy romantyczna kolacja – ten przepis gwarantuje sukces!
Czy wiesz, że?
Chociaż łosoś zaliczany jest do tak zwanych ryb tłustych, podczas jego spożywania nie ma się co martwić o nadprogramowe kilogramy! Ryba wyjątkowa w smaku jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka oraz stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie, np. pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Tak więc warto go włączyć na stałe do swojego menu.
Dla urozmaicenia:
Aby przyrządzić makaron all dente, należy gotować go w wodzie, w zależności od rodzaju, przez około 5-7 minut. Makaron penne z wędzonym łososiem będzie smakował jeszcze lepiej, gdy tuż przed podaniem oprószysz go odrobiną drobno tartego sera np. parmigiano reggiano. Smacznego!