Makaron z łososiem i mascarpone - z serkiem | Przepisy.pl pixel

Makaron z łososiem i mascarpone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

362 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

454 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

688 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

2 łyżki

1 łyżka

3 łyżeczki

200 gramów

150 gramów

100 gramów

0.5 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente.

Krok 2

Filet z łososia pokrój w paski i posyp obficie przyprawą Delikat Knorr.

Krok 3

Wymieszaj śmietanę, mascarpone, musztardę, sos worcester i wlej na dużą patelnię.

Krok 4

Gdy sos zacznie się gotować, dodaj łososia, zamrożony groszek i duś na wolnym ogniu pod nakryciem przez kilka minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu.

Krok 5

Dodaj do sosu makaron i pozostaw na kolejne 5 minut. Podawaj posypany świeżym posiekanym koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z łososiem i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z łososiem i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z łososiem i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z łososiem i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z łososiem i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z łososiem i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z łososiem i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z łososiem i mascarpone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z łososiem i mascarponeMakaron z łososiem i mascarpone

Makaron z łososiem, podany w gęstym sosie na bazie mascarpone, śmietany i musztardy, będzie świetnym wyborem na wiele okazji. Świeży filet z łososia duś z pozostałymi składnikami, dzięki czemu pozostanie soczysty i delikatny. Cały smak dania tkwi w sosie, który jest połączeniem wielu różnych aromatów. Jego podstawę stanowi kremowy serek mascarpone, wytwarzany ze śmietanki, dzięki której ma lekko słodki smak. Ważny jest też dodatek kwaśnej śmietany, która przełamuje smak serka, a także wyrazistej musztardy oraz sosu worcester. To brytyjski klasyk – gęsty, ciemny, o pieprzowo-korzennym smaku – idealny do mięs, a także ryb, np. łososia. Wymieszaj wszystkie składniki, wlej na patelnię i dodaj surową rybę oprószoną przyprawą uniwersalną, a kiedy będzie gotowa, połącz z całością ugotowany wcześniej al dente makaron. Najlepiej sprawdzą się rurki, świderki albo kolanka. Makaron z łososiem gotuj przez chwilę, po czym posyp koperkiem, który podkreśli smak ryby. To naprawdę pyszne połączenie – przekonaj się.