
Składniki
750 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
90 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, odcedź i wystudź.

Krok 2
Pokrój pomidory w ćwiartki, ser feta w kostkę, cebulę posiekaj.

Krok 3
Składniki sałatki przełóż do salaterki. Następnie dodaj skórkę z cytryny, liście bazylii i mięty. Dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i wymieszaj. Wstaw salaterkę na 30 minut do lodówki.

Krok 4
Odcedź makaron i zahartuj zimną wodą. Schłodzony i dobrze odsączony makaron wymieszaj z przygotowaną sałatką.

Krok 5
Dodaj oliwki i polej oliwą. Przed podaniem udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami
Grecka inspiracja w Twojej kuchni! Tęsknisz za smakami charakterystycznymi dla tego regionu, a może marzysz o zwiedzeniu którejś z greckich wysp? Spróbuj sałatki makaronowej z fetą i oliwkami, której smak w momencie przenosi do tego ciepłego miejsca. Ciekawe, czy sałatka z fetą i makaronem przypadnie Ci do gustu?
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi greckie smaki i nie tylko! Sałatka z makaronem i fetą sprawdzi się również w menu osób lubiących poznawać nowe dania. Jeżeli nigdy nie próbowałeś receptur w greckim stylu, to jest to odpowiedni moment na nadrobienie zaległości. Nie czekaj i już teraz rozpocznij kulinarne działania!
Na jaką okazję?
Przepis na makaronową sałatkę to świetna propozycja na letnie, popołudniowe spotkania przy grillu. Obserwuj, jak danie szybko znika z talerzy. Sałatka makaronowa z fetą sprawdzi się również jako lunch do pracy lub obiad w zabieganym dniu. Zawsze smakuje tak samo dobrze!
Czy wiesz, że?
Szacuje się, że na całym świecie obecnie rośnie ok. 865 milionów drzewek oliwnych, z czego większość w krajach śródziemnomorskich. Warto wspomnieć też, że czarne oliwki to takie, które osiągnęły już pełną dojrzałość. Sałatka z makaronem i serem feta pomoże Ci w wykorzystaniu ich potencjału!
Dla urozmaicenia:
Do sałatki makaronowej z fetą i oliwkami możesz dodać także czerwoną, zieloną lub żółtą paprykę. Jeżeli jednak lubisz inne warzywa, to śmiało dorzuć je do listy składników. Sałatka z makaronem penne i fetą z pewnością na tym zyska. Życzymy powodzenia i smacznego!