
Składniki
750 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
90 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, odcedź i wystudź.

Krok 2
Pokrój pomidory w ćwiartki, ser feta w kostkę, cebulę posiekaj.

Krok 3
Składniki sałatki przełóż do salaterki. Następnie dodaj skórkę z cytryny, liście bazylii i mięty. Dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i wymieszaj. Wstaw salaterkę na 30 minut do lodówki.

Krok 4
Odcedź makaron i zahartuj zimną wodą. Schłodzony i dobrze odsączony makaron wymieszaj z przygotowaną sałatką.

Krok 5
Dodaj oliwki i polej oliwą. Przed podaniem udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami
Grecka inspiracja w Twojej kuchni! Tęsknisz za smakami charakterystycznymi dla tego regionu, a może marzysz o zwiedzeniu którejś z greckich wysp? Spróbuj sałatki makaronowej z fetą i oliwkami, której smak w momencie przenosi do tego ciepłego miejsca. Ciekawe, czy sałatka z fetą i makaronem przypadnie Ci do gustu?
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi greckie smaki i nie tylko! Sałatka z makaronem i fetą sprawdzi się również w menu osób lubiących poznawać nowe dania. Jeżeli nigdy nie próbowałeś receptur w greckim stylu, to jest to odpowiedni moment na nadrobienie zaległości. Nie czekaj i już teraz rozpocznij kulinarne działania!
Na jaką okazję?
Przepis na makaronową sałatkę to świetna propozycja na letnie, popołudniowe spotkania przy grillu. Obserwuj, jak danie szybko znika z talerzy. Sałatka makaronowa z fetą sprawdzi się również jako lunch do pracy lub obiad w zabieganym dniu. Zawsze smakuje tak samo dobrze!
Czy wiesz, że?
Szacuje się, że na całym świecie obecnie rośnie ok. 865 milionów drzewek oliwnych, z czego większość w krajach śródziemnomorskich. Warto wspomnieć też, że czarne oliwki to takie, które osiągnęły już pełną dojrzałość. Sałatka z makaronem i serem feta pomoże Ci w wykorzystaniu ich potencjału!
Dla urozmaicenia:
Do sałatki makaronowej z fetą i oliwkami możesz dodać także czerwoną, zieloną lub żółtą paprykę. Jeżeli jednak lubisz inne warzywa, to śmiało dorzuć je do listy składników. Sałatka z makaronem penne i fetą z pewnością na tym zyska. Życzymy powodzenia i smacznego!