Kolorowe pesto i humus z różnorodnymi dodatkami święcą w jadalniach tryumfy. Czas na kolejne apetyczne smarowidło, które kapitalnie wzbogaci codzienne i odświętne jadłospisy. Pasta tapenada to prowansalski przysmak, który uchroni każdego kucharza od popadania w kulinarną monotonię. Zastanawiasz się, co to jest tapenada i jak jej używać? Pasta z dorodnych oliwek i kaparów jest bardzo wszechstronnym przysmakiem. Nie musisz szukać jej na sklepowych półkach. Dzięki naszym przepisom, tapenadę bez trudu przyrządzisz we własnej kuchni.

Tapenada – co to jest i skąd pochodzi?

Tapenada oficjalnie uznawana jest za specjał z południa Francji. Słoneczna Prowansja bardzo dobrze kojarzona jest z mieszanką aromatycznych ziół oraz widokami kwitnącej lawendy. Od dziś powiążesz ją także z tapenadą z oliwek.

Chętnie jadana jest w większości krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Często pojawia się jako składnik słynnych hiszpańskich przekąsek, znanych pod nazwą tapas. Pastę tapenadę można spotkać w najróżniejszych wersjach smakowych również na Bałkanach.

Tradycyjny sposób na tapenadę

Tapenada z czarnych oliwek, kaparów i oliwy to najbardziej klasyczna wersja tej wytrawnej pasty. Składniki poleca się rozgnieść i wymieszać w moździerzu, lecz użycie ręcznego blendera jest jak najbardziej dozwolone. Ważne jest, by gotowa pasta tapenada nie było zbyt mocno rozdrobniona.

Do przyprawienia tapenady można użyć czosnku, odrobiny soli oraz soku z cytryny.

Tapenada z zielonych oliwek

Mimo że większą popularnością cieszy się bardziej wyrazista tapenada z czarnych oliwek, pasta z zielonych też smakuje bardzo dobrze. W obu przypadkach na przepis składa się tylko kilka składników, więc należy zadbać o to, by było one najlepszej jakości.

Do przepisu na tapenadę z zielonych oliwek przygotuj:

- zielone oliwki,

- kapary,

- czosnek,

- natkę pietruszki lub tymianek,

- oliwę,

- sok z cytryny,

- sól,

- pieprz.

Wszystkie składniki na tapenadę zmiksuj w blenderze. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodaj niewielką porcję oliwy. Po ponownym wymieszaniu wszystkich składników, tapenadę przełóż do słoika lub pojemnika na żywność i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Jak jeść tapenadę?

Sprawa jest naprawdę prosta, ponieważ pasta z oliwek doskonale pasuje do większości wytrawnych potraw. Połącz tapenadę z oliwek ze świeżą bagietką – tyle wystarczy smakoszowi do szczęścia! Ten zestaw wykorzystasz do zrobienia tartinek, czyli kanapek w wersji mini, które świetnie sprawdzają się na imprezach. Tapenada to bardzo dobry dodatek do grzanek, pizzerinek i wszelkich chrupiących przekąsek, zrobionych np. z ciasta francuskiego.

Pasta tapenada pasuje do dań makaronowych i grillowanych warzyw. Doskonale wypada w zestawieniu z drobiem oraz rybami.

Z tapenadą za pan brat

Dzięki tak prostym i smacznym recepturom poczujesz się w kuchni jak ryba w wodzie. Skoro o nich mowa, sandacz z tapenadą oliwkową wygląda jak danie, które wyszło spod ręki zawodowego szefa kuchni, a przygotujesz je w trzy kwadranse. Pierś z kurczaka z tapenadą z oliwek przypadnie do gustu fanom drobiu, którym znudziły się już panierowane kotlety albo mięso duszone z mało charakternymi dodatkami. Tapenadę uwzględnij w przepisie na spaghetti z brokułami i kozim serem.

Jeśli posmakowały ci grzanki z kaparami, dla odmiany przygotuj chrupiące, gorące pieczywo z dodatkiem oliwkowej pasty. Tapenada z oliwek pasuje także do łososia w śródziemnomorskim stylu – niemal natychmiast poczujesz się jak w malowniczej Prowansji! Tapenadę podaj do szaszłyków pełnych warzyw, a znikną ze stołów dużo szybciej niż grillowane kiełbaski.