
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
tapenada:
150 gramów
1 sztuka
20 gramów
50 gramów
0.5 sztuki
1 pęczek
100 mililitrów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyć osuszyć. W misce wymieszać Przyprawę do grilla Knorr z ketchupem Hellmann's. W powstałej marynacie obtoczyć piersi z kurczaka. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Krok 2
Przygotuj tapenadę z oliwek – oliwki, kapary, ostrą papryczkę i czosnek drobno posiekaj nożem, połącz je z oliwą, sokiem z cytryny, startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

Krok 3
Mięso grilluj na rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 20 minut, obracając piersi co jakiś czas na druga stronę. Grillowane piersi obtocz w przygotowanym wcześniej oliwkową tapenadą.


Dobra rada:
Do zrobienia tapenady najlepsze są oliwki kalamata.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej