
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
tapenada:
150 gramów
1 sztuka
20 gramów
50 gramów
0.5 sztuki
1 pęczek
100 mililitrów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyć osuszyć. W misce wymieszać Przyprawę do grilla Knorr z ketchupem Hellmann's. W powstałej marynacie obtoczyć piersi z kurczaka. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Krok 2
Przygotuj tapenadę z oliwek – oliwki, kapary, ostrą papryczkę i czosnek drobno posiekaj nożem, połącz je z oliwą, sokiem z cytryny, startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

Krok 3
Mięso grilluj na rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 20 minut, obracając piersi co jakiś czas na druga stronę. Grillowane piersi obtocz w przygotowanym wcześniej oliwkową tapenadą.


Dobra rada:
Do zrobienia tapenady najlepsze są oliwki kalamata.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej