Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

tapenada:

150 gramów

1 sztuka

20 gramów

50 gramów

0.5 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka umyć osuszyć. W misce wymieszać Przyprawę do grilla Knorr z ketchupem Hellmann’s. W powstałej marynacie obtoczyć piersi z kurczaka. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - Krok 1

Krok 2

Przygotuj tapenadę z oliwek – oliwki, kapary, ostrą papryczkę i czosnek drobno posiekaj nożem, połącz je z oliwą, sokiem z cytryny, startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - Krok 2

Krok 3

Mięso grilluj na rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 20 minut, obracając piersi co jakiś czas na druga stronę. Grillowane piersi obtocz w przygotowanym wcześniej oliwkową tapenadą.

Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zrobienia tapenady najlepsze są oliwki kalamata.

2

Opinie o przepisie

  • Sławomir SJ

    Sławomir SJ , 25.06.2016

    Jakie mniam. Jeśli kurczak to tylko chodowany na naturalnej karmie. Gówna z ferm c hodowlanych nie tykam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ad MentalCat

    Ad MentalCat , 25.06.2016

    mniam przez duże M :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej