Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

152 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

tapenada:

150 gramów

1 sztuka

20 gramów

50 gramów

0.5 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka umyć osuszyć. W misce wymieszać Przyprawę do grilla Knorr z ketchupem Hellmann’s. W powstałej marynacie obtoczyć piersi z kurczaka. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - Krok 1

Krok 2

Przygotuj tapenadę z oliwek – oliwki, kapary, ostrą papryczkę i czosnek drobno posiekaj nożem, połącz je z oliwą, sokiem z cytryny, startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - Krok 2

Krok 3

Mięso grilluj na rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 20 minut, obracając piersi co jakiś czas na druga stronę. Grillowane piersi obtocz w przygotowanym wcześniej oliwkową tapenadą.

Pierś kurczaka z tapenadą z oliwek - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zrobienia tapenady najlepsze są oliwki kalamata.

2

Opinie o przepisie

  • Sławomir SJ

    Sławomir SJ

    Jakie mniam. Jeśli kurczak to tylko chodowany na naturalnej karmie. Gówna z ferm c hodowlanych nie tykam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ad MentalCat

    Ad MentalCat

    mniam przez duże M :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej