Pierś z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami | Przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
282 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

734 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

100 gramów

pesto z rukoli:

150 gramów

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Ostrym nożem po długości piersi zrobić nacięcie, rodzaj kieszonki. Umieścić w nim suszone pomidory. Możesz spiąć wykałaczkami aby się nie rozpadły.

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszać Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z ketchupem Hellmann's i odrobiną oleju z suszonych pomidorów. W powstałej marynacie obtoczyć piersi z kurczaka. Miskę przykryć odstawić do lodówki na 12 godzin aby przyprawa weszła w głąb mięsa.

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - Krok 2

Krok 3

Przygotuj pesto z rukoli – w kielichu miksera zmiksuj rukolę, orzeszki pinii, czosnek, parmezan. Całość dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli i sokiem z cytryny.

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - Krok 3

Krok 4

Piersi grilluj na rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach pod przykryciem, przez około 20 minut. Mięso obracaj co jakiś czas na druga stronę. Grillowane piersi tuż przed podaniem obtocz w przygotowanym wcześniej pesto.

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób pesto możesz przygotować z pietruszki czy bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoliPiersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli

Szukasz pomysłu na oryginalny obiad, który zachwyci wszystkich domowników? Przed Tobą wyjątkowa pierś faszerowana suszonymi pomidorami, czyli danie pełne ciekawych połączeń smakowych. W naszej recepturze znajdziesz także wskazówki, jak zrobić aromatyczne pesto z rukoli, którym posmarujesz soczystego kurczaka. Pycha! 

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników soczystych mięs w różnych odsłonach. Jeżeli należysz do tego grona, to nie czekaj i rozpocznij kulinarne przygotowania. Wykonanie naszej receptury na pierś z kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami zajmie Ci jedynie godzinę, więc nie spędzisz całego dnia na gotowaniu. Do dzieła! 

Na jaką okazję?

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami to danie, którego nie może zabraknąć w uroczystym menu dla odwiedzających Cię gości. Zaserwuj je także na niedzielny obiad w rodzinnym gronie, a wszyscy docenią Twoje kulinarne zdolności. 

Czy wiesz, że?

Przepis na pierś z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami jest naprawdę prosty. Zacznij od wybrania świeżego mięsa, skompletowania listy składników i do dzieła. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Ostrym nożem po długości piersi zrobób nacięcie, rodzaj kieszonki. Umieść w nim suszone pomidor i zepnij wykałaczkami. 

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz zmodyfikować naszą recepturę, to kurczak faszerowany suszonymi pomidorami doskonale smakuje w towarzystwie pietruszkowego lub bazyliowego pesto. Możesz wymieniać dodatki za każdym razem, a w Twoim menu nigdy nie będzie nudy. Po przygotowaniu dania podziel się z nami opinią w komentarzu.