Pierś z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami | Przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
286 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

746 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

100 gramów

pesto z rukoli:

150 gramów

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Ostrym nożem po długości piersi zrobić nacięcie, rodzaj kieszonki. Umieścić w nim suszone pomidory. Możesz spiąć wykałaczkami aby się nie rozpadły.

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszać Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z ketchupem Hellmann's i odrobiną oleju z suszonych pomidorów. W powstałej marynacie obtoczyć piersi z kurczaka. Miskę przykryć odstawić do lodówki na 12 godzin aby przyprawa weszła w głąb mięsa.

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - Krok 2

Krok 3

Przygotuj pesto z rukoli – w kielichu miksera zmiksuj rukolę, orzeszki pinii, czosnek, parmezan. Całość dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli i sokiem z cytryny.

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - Krok 3

Krok 4

Piersi grilluj na rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach pod przykryciem, przez około 20 minut. Mięso obracaj co jakiś czas na druga stronę. Grillowane piersi tuż przed podaniem obtocz w przygotowanym wcześniej pesto.

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób pesto możesz przygotować z pietruszki czy bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoliPiersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli

Szukasz pomysłu na oryginalny obiad, który zachwyci wszystkich domowników? Przed Tobą wyjątkowa pierś faszerowana suszonymi pomidorami, czyli danie pełne ciekawych połączeń smakowych. W naszej recepturze znajdziesz także wskazówki, jak zrobić aromatyczne pesto z rukoli, którym posmarujesz soczystego kurczaka. Pycha! 

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników soczystych mięs w różnych odsłonach. Jeżeli należysz do tego grona, to nie czekaj i rozpocznij kulinarne przygotowania. Wykonanie naszej receptury na pierś z kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami zajmie Ci jedynie godzinę, więc nie spędzisz całego dnia na gotowaniu. Do dzieła! 

Na jaką okazję?

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami to danie, którego nie może zabraknąć w uroczystym menu dla odwiedzających Cię gości. Zaserwuj je także na niedzielny obiad w rodzinnym gronie, a wszyscy docenią Twoje kulinarne zdolności. 

Czy wiesz, że?

Przepis na pierś z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami jest naprawdę prosty. Zacznij od wybrania świeżego mięsa, skompletowania listy składników i do dzieła. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Ostrym nożem po długości piersi zrobób nacięcie, rodzaj kieszonki. Umieść w nim suszone pomidor i zepnij wykałaczkami. 

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz zmodyfikować naszą recepturę, to kurczak faszerowany suszonymi pomidorami doskonale smakuje w towarzystwie pietruszkowego lub bazyliowego pesto. Możesz wymieniać dodatki za każdym razem, a w Twoim menu nigdy nie będzie nudy. Po przygotowaniu dania podziel się z nami opinią w komentarzu.