Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli
łatwe
1052 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
100 gramów
pesto z rukoli:
150 gramów
50 gramów
50 gramów
2 sztuki
0.5 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Ostrym nożem po długości piersi zrobić nacięcie, rodzaj kieszonki. Umieścić w nim suszone pomidory. Możesz spiąć wykałaczkami aby się nie rozpadły.

Krok 2
W misce wymieszać Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z ketchupem Hellmann’s i odrobiną oleju z suszonych pomidorów. W powstałej marynacie obtoczyć piersi z kurczaka. Miskę przykryć odstawić do lodówki na 12 godzin aby przyprawa weszła w głąb mięsa.

Krok 3
Przygotuj pesto z rukoli – w kielichu miksera zmiksuj rukolę, orzeszki pinii, czosnek, parmezan. Całość dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli i sokiem z cytryny.

Krok 4
Piersi grilluj na rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach pod przykryciem, przez około 20 minut. Mięso obracaj co jakiś czas na druga stronę. Grillowane piersi tuż przed podaniem obtocz w przygotowanym wcześniej pesto.


Dobra rada:
W ten sam sposób pesto możesz przygotować z pietruszki czy bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej