Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli
łatwe
1164 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
100 gramów
pesto z rukoli:
150 gramów
50 gramów
50 gramów
2 sztuki
0.5 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Ostrym nożem po długości piersi zrobić nacięcie, rodzaj kieszonki. Umieścić w nim suszone pomidory. Możesz spiąć wykałaczkami aby się nie rozpadły.

Krok 2
W misce wymieszać Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z ketchupem Hellmann’s i odrobiną oleju z suszonych pomidorów. W powstałej marynacie obtoczyć piersi z kurczaka. Miskę przykryć odstawić do lodówki na 12 godzin aby przyprawa weszła w głąb mięsa.

Krok 3
Przygotuj pesto z rukoli – w kielichu miksera zmiksuj rukolę, orzeszki pinii, czosnek, parmezan. Całość dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli i sokiem z cytryny.

Krok 4
Piersi grilluj na rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach pod przykryciem, przez około 20 minut. Mięso obracaj co jakiś czas na druga stronę. Grillowane piersi tuż przed podaniem obtocz w przygotowanym wcześniej pesto.


Dobra rada:
W ten sam sposób pesto możesz przygotować z pietruszki czy bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli
Szukasz pomysłu na oryginalny obiad, który zachwyci wszystkich domowników? Przed Tobą wyjątkowa pierś faszerowana suszonymi pomidorami, czyli danie pełne ciekawych połączeń smakowych. W naszej recepturze znajdziesz także wskazówki, jak zrobić aromatyczne pesto z rukoli, którym posmarujesz soczystego kurczaka. Pycha!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników soczystych mięs w różnych odsłonach. Jeżeli należysz do tego grona, to nie czekaj i rozpocznij kulinarne przygotowania. Wykonanie naszej receptury na pierś z kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami zajmie Ci jedynie godzinę, więc nie spędzisz całego dnia na gotowaniu. Do dzieła!
Na jaką okazję?
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami to danie, którego nie może zabraknąć w uroczystym menu dla odwiedzających Cię gości. Zaserwuj je także na niedzielny obiad w rodzinnym gronie, a wszyscy docenią Twoje kulinarne zdolności.
Czy wiesz, że?
Przepis na pierś z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami jest naprawdę prosty. Zacznij od wybrania świeżego mięsa, skompletowania listy składników i do dzieła. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Ostrym nożem po długości piersi zrobób nacięcie, rodzaj kieszonki. Umieść w nim suszone pomidor i zepnij wykałaczkami.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz zmodyfikować naszą recepturę, to kurczak faszerowany suszonymi pomidorami doskonale smakuje w towarzystwie pietruszkowego lub bazyliowego pesto. Możesz wymieniać dodatki za każdym razem, a w Twoim menu nigdy nie będzie nudy. Po przygotowaniu dania podziel się z nami opinią w komentarzu.