
Składniki
400 gramów
80 mililitrów
1 opakowanie
50 mililitrów
300 gramów
400 gramów
3 łyżki
0.5 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z kurczaka umyj pod bieżącą wodę i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, jak na kotlety.

Krok 2
Do miski nalej mleka i wbij jajko. Przy użyciu kuchennego mieszadła dokładnie połącz ze sobą oba składniki. Plastry kurczaka najpierw zanurz w mlecznej miksturze, a następnie obtocz w panierce Knorr.

Krok 3
Tak przygotowane kotlety z kurczaka smaż na oleju, aż będą rumiane, chrupiące i wystarczająco wysmażone w środku.

Krok 4
W garnku ugotuj ziemniaki, dopraw solą i koperkiem. Sałatę wymieszaj z oliwą z oliwek i skrop sokiem z cytryny. Gotowe kotlety podawaj z porcją ziemniaków i sałaty. Smacznego!


Dobra rada:
Kotlety z kurczaka zamiast na patelni można również przygotować w piekarniku. W tym celu dla lepszego efektu opanierowane kotlety lekko posmaruj olejem i piecz do momentu, aż ładnie się zazłocą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Knorr Fix panierka chrupiący kurczak z czosnkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejInne przepisy
Kotlety
Znasz powiedzenie: cudze chwalicie, swego nie znacie? Musimy przyznać, że jest coś prawdziwego w tej frazie. Czasami sięgamy po dania z kuchni włoskiej, francuskiej, meksykańskiej, a zapominamy o tradycyjnych przepisach, które również potrafią zachwycić smakiem! Dziś powracamy do kuchni polskiej i prezentujemy przepis na pyszne kotlety z mięsa drobiowego. Możesz usmażyć je na patelni lub upiec w piekarniku. Wybierz opcję, która najbardziej Ci odpowiada!
Dla kogo?
Nasz przepis na kotlety z mięsa drobiowego jest szybki i prosty, dlatego wykonasz go w kilka chwil. To opcja idealna dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu! Wystarczy pół godziny i na Twoim talerzu pojawią się znakomite kotlety. Wypróbuj nasz przepis, by przekonać się, że bardzo szybko znikną z talerzy.
Na jaką okazję?
Mięso w takiej formie uświetni każdy obiad rodzinny! Jest to uniwersalna potrawa, dlatego nie musisz martwić się, że komuś nie posmakuje. Nie masz czasu na gotowanie w ciągu tygodnia? Przygotuj kotlety wcześniej i schowaj je do lodówki. Po odgrzaniu będą równie smaczne!
Czy wiesz, że?
Tradycyjny kotlet schabowy powinien być moczony w mleku i cebuli przez kilka godzin. Uważano, że dzięki temu mięso będzie miało doskonały smak i piękny zapach. Takie receptury stosuje się do dziś.
Dla urozmaicenia:
Z czym podawać kotlety z mięsa drobiowego? Najlepiej sprawdzą się ugotowane ziemniaki lub ziemniaczane purée. Ważnym elementem są również warzywa! W szczególności polecamy surówkę Colesław. Dobrze sprawdzi się również sałata z oliwą. Pycha! Takie połączenie z pewnością Was nie zawiedzie. Nie pozostało nam nic innego, jak życzyć wszystkim smacznego!