Kotlety przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

80 mililitrów

1 opakowanie

50 mililitrów

300 gramów

400 gramów

3 łyżki

0.5 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka w cienkie i duże plastry jak na kotlety.

Kotlety - Krok 1

Krok 2

Zanurz mięso w mleku z rozmieszanym jajkiem następnie w panierce Knorr.

Kotlety - Krok 2

Krok 3

Smaż na średnio gorącym tłuszczu, aż kotlety będą rumiane, chrupiące i wystarczająco wysmażone w środku.

Kotlety - Krok 3

Krok 4

Ugotuj ziemniaki, sałatę wymieszaj z oliwą i cytryną. Gotowe kotlety podawaj z porcją ziemniaków i sałaty.

Kotlety - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso można również przygotować w piekarniku. W tym celu, dla lepszego efektu, opanierowane kotlety lekko posmaruj olejem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KotletyKotlety

Znacie powiedzenie: cudze chwalicie, swego nie znacie? Musimy przyznać, że jest coś prawdziwego w tej frazie. Czasami sięgamy po dania z kuchni włoskiej, francuskiej, meksykańskiej, a zapominamy o tradycyjnych przepisach, które również potrafią zachwycić smakiem! Dziś powracamy do kuchni polskiej i prezentujemy przepis na pyszne kotlety z mięsa drobiowego. Możecie usmażyć je na patelni lub upiec w piekarniku. Wybierzcie opcję, która najbardziej Wam odpowiada!

Dla kogo?

Nasz przepis jest szybki i prosty, dlatego wykonacie go w kilka chwil. To opcja idealna dla osób, które tracą cierpliwość przy długim gotowaniu! Pół godziny i na Waszych talerzach pojawią się znakomite kotlety.

Na jaką okazję?

Mięso w takiej formie uświetni każdy obiad rodzinny! Jest to uniwersalna potrawa, dlatego nie musicie martwić się, że komuś nie posmakuje. Nie macie czasu na gotowanie w ciągu tygodnia? Przygotujcie kotlety wcześniej i schowajcie je do lodówki. Po odgrzaniu będą równie smaczne!

Czy wiesz, że?

Tradycyjny kotlet schabowy był moczony w mleku i cebuli przez kilka godzin. Uważano, że dzięki temu mięso będzie miało doskonałą konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Z czym podawać to danie? Najlepiej sprawdzą się ugotowane ziemniaki lub ziemniaczane purée. Ważnym elementem są również warzywa! W szczególności polecamy surówkę colesław. Dobrze sprawdzi się również sałata z oliwą. Pycha! Takie połączenie z pewnością Was nie zawiedzie. Nie pozostało nam nic innego, jak życzyć wszystkim smacznego!