Zapiekany kurczak z warzywami - pierś: w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Zapiekany kurczak z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
396 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

631 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa obierz i pokrój wraz z kurczakiem w kawałki jednakowej wielkości.

Krok 2

Przełóż warzywa i kurczaka do żaroodpornego naczynia, skrop obficie oliwą z oliwek, posyp Przyprawą do kurczaka Knorr oraz posiekanym czosnkiem.

Krok 3

Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut.

Krok 4

Podawaj posypane posiekanymi ziołami.

1

Opinie o przepisie

  • Ewa Ruchel

    Ewa Ruchel , 28.12.2016

    na co ten sok z limonki???

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany kurczak z warzywamiZapiekany kurczak z warzywami

Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.