
Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
400 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź. Pokrój mięso w kostkę. Pokrój cukinię na plasterki. Zetrzyj ser. Pokrój dymki.

Krok 2
Podsmaż kurczaka na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, aż się zarumieni (3-4 min). Dodaj cukinię i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.

Krok 3
Wymieszaj w misce śmietanę z wodą z Knorr Zapiefix i delikatnie ubitymi jajkami. Wlej na patelnię i zagotuj.

Krok 4
Wymieszaj makaron z kurczakiem, serem, cukinią i szczypiorkiem.

Krok 5
Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Piecz przez 35 min lub do momentu, aż danie się zarumieni.


Dobra rada:
Spróbuj przyrządzić casserole z innymi warzywami — zielonym groszkiem lub fasolą, szpinakiem lub szparagami. Przygotuj pyszną frittatę lub sałatkę z niewykorzystanego makaronu lub weź kawałek zapiekanki jako lunch do pracy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z cukinią i kurczakiem
Szukasz sposobu na smaczne danie, którego głównym składnikiem będzie cukinia? W takim przypadku koniecznie przyrządź kremową zapiekankę z cukinii i kurczaka według naszego przepisu. Obowiązkowym składnikiem jest makaron – najlepiej tagliatelle lub papardelle, czyli dość szerokie wstążki. Oprócz cukinii i makaronu będziesz potrzebować również mięsa drobiowego. Dobrze sprawdzi się np. pierś z kurczaka. Pokrój ją w kostkę podobnej wielkości i podsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się zarumieni, dodaj cukinię i całość smaż na średnim ogniu. Zapiekanka z cukinii i kurczaka idealnie smakuje z kremowym sosem, którym polej danie przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu udekoruj gałązką świeżych ziół, np. bazylii lub oregano.
Dla kogo?
Zapiekanka z cukinią, makaronem i kurczakiem to propozycja dla każdego! Jeśli lubisz dania proste i pyszne oraz szukasz sposobu na urozmaicenie codziennego menu – nasz przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i cukinią jest dla ciebie.
Na jaką okazję?
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią to przede wszystkim pomysł na obiad lub kolację. Danie świetnie sprawdzi się także podczas domowej imprezy czy rodzinnego, weekendowego lunchu.
Czy wiesz, że?
Na rynku spotkacie wiele rodzajów makaronów, które różnicuje nie tylko kształt, ale także skład. Obecnie jednymi z najpopularniejszych są pasty produkowane z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki, otrzymywanej z ziaren twardej pszenicy.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka z cukinią i kurczakiem doskonale łączy się z serem żółtym. Wystarczy posypać nim wierzch dania przed zapieczeniem, aby stworzyć na zapiekance z cukinii i kurczaka chrupiącą warstwę.