Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami
łatwe
3254 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną oraz jajkami.
Krok 2
Pierś pokrój w niedużą kostkę, brokuły podziel na mniejsze różyczki i sparz chwilę we wrzącej wodzie.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj makaron, kawałki kurczaka, brokuły oraz przygotowany sos.
Krok 4
Natłuszczone naczynie żaroodporne wypełnij przygotowanym makaronem, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Zapiekaj przez 25 minut. Podawaj na ciepło.

Dobra rada:
Do takiej zapiekanki doskonale pasuje pomidorowy sos ze świeżą bazylią.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Kremowy sos serowo-śmietanowy doskonale komponuje się z brokułami. Jeśli dodatkowo połączysz go z kurczakiem i makaronem penne, a następnie zapieczesz, otrzymasz smaczne danie obiadowe. Przygotowanie zapiekanki z kurczakiem i brokułami zacznij od ugotowania makaronu (najlepiej al dente, według wskazówek na opakowaniu) i przyrządzenia śmietanowej zalewy z przyprawami. Wymieszaj z nią pokrojone mięso, sparzone brokuły i gotowy makaron. Co dalej? Tego dowiesz się z naszego przepisu na zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułem. Wypróbuj go i przekonaj się, jak łatwo można przyrządzić smaczny obiad lub kolację na bazie makaronu.
Dla kogo? Idealny przepis na efektownie wyglądającą zapiekankę? Kurczak i brokuł to podstawa tego apetycznego dania. Polecamy je szczególnie dla miłośników warzywnych smaków. Zapiekankę makaronową z brokułami i kurczakiem bardzo łatwo urozmaicisz dodatkami w postaci np. zielonego groszku, duszonej cukinii lub pieczarek. Całość możesz wzbogacić świeżą natką pietruszki lub kolendry.
Na jaką okazję? Chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach? Zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułami posyp serem żółtym przed włożeniem naczynia żaroodpornego do pieca. To doskonała propozycja na przyjęcia. Wszystkie składniki na zapiekankę brokułową z kurczakiem przygotuj wcześniej, a do piekarnika potrawę wstaw w momencie, gdy wszyscy zaproszeni będą już w komplecie. Po zaledwie 25 minutach będziecie cieszyć się nie tylko swoim towarzystwem, ale też smakiem gorącej zapiekanki z brokułami i kurczakiem. To będzie udana impreza!
Czy wiesz, że? W przepisie na zapiekankę z kurczakiem i brokułami masz duże pole manewru, jeśli chodzi o serowe dodatki. Żółty ser to najbardziej oczywiste rozwiązanie. Do zapiekanki z brokułem i kurczakiem bardzo dobrze pasują starta mozzarella, feta i sery pleśniowe o wyrazistym smaku, np. lazur.
Dla urozmaicenia: Dla dekoracji możesz też ułożyć na wierzchu kilka cienkich plastrów pomidora. Zapiekankę makaronową z brokułami i kurczakiem podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Serwuj ją ze świeżymi warzywami – sałatą, plasterkami ogórków i pomidorów. Potrawa będzie wyśmienita, jeśli polejesz ją sosem ze świeżych pomidorów.