Co zrobić, żeby kotlety z indyka nie były suche? Jak je podgrzać?

Co zrobić, żeby kotlety z indyka nie były suche? Przedstawiamy najlepsze sposoby na soczyste mięso. Pierś z indyka ma stosunkowo mało tłuszczu, przez co kotlety indycze mogą wyjść twarde i niesmaczne – warto wiedzieć, jak temu zaradzić.

Co zrobić, żeby kotlety z indyka nie były suche?

Wysychanie mięsa podczas smażenia lub pieczenia jest zwykle wynikiem utraty zbyt dużej ilości naturalnych soków. Jeśli chcecie, żeby kotlety z indyka były soczyste, unikajcie nadmiernego rozbijania mięsa lub nakłuwania go przed obróbką termiczną. Piersi warto zamarynować na kilka godzin przed przygotowaniem, żeby mięso „napiło się” marynaty. Jeśli kotlety będą przygotowywane z zamrożonego wcześniej mięsa, to proces rozmnażania powinien być powolny, by nie uszkadzał naturalnej struktury mięsa i nie powodował wycieku soków.

Dlaczego kotlety mielone są suche? Rozpadające się suche kotlety mielone są zwykle wynikiem zbyt małego liczby jajek. Na pół kilograma mięsa trzeba zastosować 1 jajko, a jeśli wyrobiona masa jest zbyt sucha, dolać odrobinę wody i tablerować tak długo, aż mięso ją wchłonie. Ewentualnie możecie dodać trochę bułki namoczonej w mleku.

Jak podgrzać kotlety z kurczaka, żeby nie były suche?

Przygotowanie odpowiednio wilgotnych kotletów to jedno, ale jak podgrzać kotlety, żeby nie były suche? Przede wszystkim zadbajcie o to, by z mięsa nie wypływała woda. Kotlety najlepiej podgrzewać w naczyniu żaroodpornym, a jeśli mięso jest mało soczyste, posypać wiórkami masła, które stopi się i wniknie w potrawę.

Chcecie mieć pewność, że kotlety wyjdą idealne? Polecamy wypróbować nasz sprawdzony przepis na lekkie kotleciki z indyka w ziołach.