
Składniki
400 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
4 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z indyka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodaj jajko oraz kaszę manną.

Krok 2
Czosnek posiekaj. Z natki i kolendry oberwij gałązki. Do mięsa dodaj przyprawy Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Zwilżonymi dłońmi formuj pulpecik i układaj w naczyniu do gotowania na parze.

Krok 4
Do garnka z wodą dodaj łodyżki po ziołach, a także liść laurowy Knorr. Połóż na wierzchu koszyczek do gotowania na parze z pulpecikami tak aby nie dotykał powierzchni wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez ok 20 minut.

Krok 5
W tym czasie przygotuj ziołową sałatkę. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Połącz z oliwą, czosnkiem i ziołami. Ugotowane pulpeciki ułóż na półmisku, wlej kilka łyżek wody z gotowania i posyp obficie przygotowaną sałatką ziołową.


Dobra rada:
Do wody z gotowania na parze możesz doda śmietanę i ugotować lekki sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lekkie kotleciki z indyka w ziołach
Mięso indycze staje się coraz popularniejsze w naszym kraju, jednak daleko mu jeszcze do osiągnięcia pozycji kurczaka, którego cenimy nade wszystko. Jeśli lubicie drób, wprowadźcie do codziennej diety nieco urozmaicenia za sprawą indyka. Kulinarną inspiracją niech będą lekkie kotleciki z indyka, przygotowywane w aromatycznych ziołach. Jeśli myślicie, że przygotowując danie, spędzicie w kuchni mnóstwo czasu – jesteście w błędzie! Wystarczy 40 minut, aby zaserwować wyjątkową potrawę, która z pewnością odmieni wasze codzienne, domowe menu. Smacznego!
Dla kogo?
Kotleciki z indyka w ziołach to doskonała propozycja dla miłośników dań z drobiu, szukających inspiracji na nowoczesną i aromatyczną kuchnię.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad. Lekkie kotleciki z indyka sprawdzą się w roli codziennego lunchu, a także uroczystego obiadu, przygotowywanego dla rodziny i znajomych.
Czy wiesz, że?
Aby uniknąć przesuszenia mięsa indyczego podczas smażenia, należy rozgrzać tłuszcz do bardzo wysokiej temperatury. Wówczas wystarczy smażyć kotlety krótko z każdej strony, dzięki czemu będą kruche, delikatne i soczyste.
Dla urozmaicenia:
Kotleciki doskonale komponują się z sosem, który przygotujecie na bazie wody, wykorzystywanej do gotowania na parze. Wystarczy dodać do niej śmietanę i doprawić do smaku.


































