Lekkie kotleciki z indyka w ziołach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekkie kotleciki z indyka w ziołach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
171 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

4 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z indyka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodaj jajko oraz kaszę manną.

Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj. Z natki i kolendry oberwij gałązki. Do mięsa dodaj przyprawy Knorr i dokładnie wymieszaj.

Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - Krok 2

Krok 3

Zwilżonymi dłońmi formuj pulpecik i układaj w naczyniu do gotowania na parze.

Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - Krok 3

Krok 4

Do garnka z wodą dodaj łodyżki po ziołach, a także liść laurowy Knorr. Połóż na wierzchu koszyczek do gotowania na parze z pulpecikami tak aby nie dotykał powierzchni wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez ok 20 minut.

Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - Krok 4

Krok 5

W tym czasie przygotuj ziołową sałatkę. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Połącz z oliwą, czosnkiem i ziołami. Ugotowane pulpeciki ułóż na półmisku, wlej kilka łyżek wody z gotowania i posyp obficie przygotowaną sałatką ziołową.

Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do wody z gotowania na parze możesz doda śmietanę i ugotować lekki sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekkie kotleciki z indyka w ziołach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekkie kotleciki z indyka w ziołachLekkie kotleciki z indyka w ziołach

Mięso indycze staje się coraz popularniejsze w naszym kraju, jednak daleko mu jeszcze do osiągnięcia pozycji kurczaka, którego cenimy nade wszystko. Jeśli lubicie drób, wprowadźcie do codziennej diety nieco urozmaicenia za sprawą indyka. Kulinarną inspiracją niech będą lekkie kotleciki z indyka, przygotowywane w aromatycznych ziołach. Jeśli myślicie, że przygotowując danie, spędzicie w kuchni mnóstwo czasu – jesteście w błędzie! Wystarczy 40 minut, aby zaserwować wyjątkową potrawę, która z pewnością odmieni wasze codzienne, domowe menu. Smacznego!

Dla kogo?

Kotleciki z indyka w ziołach to doskonała propozycja dla miłośników dań z drobiu, szukających inspiracji na nowoczesną i aromatyczną kuchnię.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad. Lekkie kotleciki z indyka sprawdzą się w roli codziennego lunchu, a także uroczystego obiadu, przygotowywanego dla rodziny i znajomych.

Czy wiesz, że?

Aby uniknąć przesuszenia mięsa indyczego podczas smażenia, należy rozgrzać tłuszcz do bardzo wysokiej temperatury. Wówczas wystarczy smażyć kotlety krótko z każdej strony, dzięki czemu będą kruche, delikatne i soczyste.

Dla urozmaicenia:

Kotleciki doskonale komponują się z sosem, który przygotujecie na bazie wody, wykorzystywanej do gotowania na parze. Wystarczy dodać do niej śmietanę i doprawić do smaku.