Pyzy z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
250 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

0.5 pęczka

500 gramów

250 gramów

3 łyżki

2 sztuki

30 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami odrobiną soli i cukrem. Dodaj część mąki dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie rosnąć Po tym czasie dodaj resztę mąki i żółtka. Wyrób ciasto.

Pyzy z grzybami - Krok 1

Krok 2

W tym czasie grzyby i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na oleju, jak będą rumiane wlej 300 ml wody. Dodaj Fix Knorr, wymieszaj dokładnie, dodaj śmietanę i zagotuj.

Pyzy z grzybami - Krok 2

Krok 3

Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie zacznij w dłoniach formować pyzy, odstaw je ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a następnie ułóż wyrośnięte kule w naczyniu do gotowania na parze. Skrop po wierzchu olejem (lub masłem) i gotuj pod przykryciem na parze przez ok 25 minut.

Pyzy z grzybami - Krok 3

Krok 4

Natkę pietruszki posiekaj. Gotowe pyzy podawaj na sosie grzybowym posypane dużą ilością pietruszki.

Pyzy z grzybami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy z grzybamiPyzy z grzybami

Pyzy to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Kluski nadziewane mięsnym farszem nieprzerwanie zachwycają od wielu lat. Jeśli chcecie nieco urozmaicić tradycyjnie przyrządzane dania, skorzystajcie z naszego przepisu na wegetariańskie pyzy z grzybami. Są doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i pyszną, domową kolację. Łatwość przygotowania tej potrawy sprawia, że poradzą sobie z nią wszyscy – nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej. Zapraszamy do stołu na tradycyjne polskie pyzy, z grzybowym nadzieniem!

Dla kogo?

Pyzy z grzybami to propozycja dla każdego, bez względu na upodobania kulinarne czy wiek!

Na jaką okazję?

Danie doskonale sprawdzi się jako propozycja menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Odmianą pyz, czyli okrągłych klusek, są pampuchy. Przygotowywane z ciasta drożdżowego i gotowane na parze spotykane są najczęściej w wersji słodkiej, z nadzieniem owocowym lub polewą. Na Podhalu z kolei znane są jako bombolki, czyli pampuchy pieczone, serwowane z masłem i miodem.

Dla urozmaicenia:

Miłośnikom mięsnych smaków polecamy dodanie do sosu kawałków mięsa, które po uduszeniu do miękkości będzie się idealnie komponować z pyzami grzybowymi.