Pyzy z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

184 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

0.5 pęczka

500 gramów

250 gramów

3 łyżki

2 sztuki

30 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami odrobiną soli i cukrem. Dodaj część mąki dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie rosnąć Po tym czasie dodaj resztę mąki i żółtka. Wyrób ciasto.

Pyzy z grzybami - Krok 1

Krok 2

W tym czasie grzyby i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na oleju, jak będą rumiane wlej 300 ml wody. Dodaj Fix Knorr, wymieszaj dokładnie, dodaj śmietanę i zagotuj.

Pyzy z grzybami - Krok 2

Krok 3

Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie zacznij w dłoniach formować pyzy, odstaw je ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a następnie ułóż wyrośnięte kule w naczyniu do gotowania na parze. Skrop po wierzchu olejem (lub masłem) i gotuj pod przykryciem na parze przez ok 25 minut.

Pyzy z grzybami - Krok 3

Krok 4

Natkę pietruszki posiekaj. Gotowe pyzy podawaj na sosie grzybowym posypane dużą ilością pietruszki.

Pyzy z grzybami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy z grzybamiPyzy z grzybami

Pyzy to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Kluski nadziewane mięsnym farszem nieprzerwanie zachwycają od wielu lat. Jeśli chcecie nieco urozmaicić tradycyjnie przyrządzane dania, skorzystajcie z naszego przepisu na wegetariańskie pyzy z grzybami. Są doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i pyszną, domową kolację. Łatwość przygotowania tej potrawy sprawia, że poradzą sobie z nią wszyscy – nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej. Zapraszamy do stołu na tradycyjne polskie pyzy, z grzybowym nadzieniem!

Dla kogo?

Pyzy z grzybami to propozycja dla każdego, bez względu na upodobania kulinarne czy wiek!

Na jaką okazję?

Danie doskonale sprawdzi się jako propozycja menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Odmianą pyz, czyli okrągłych klusek, są pampuchy. Przygotowywane z ciasta drożdżowego i gotowane na parze spotykane są najczęściej w wersji słodkiej, z nadzieniem owocowym lub polewą. Na Podhalu z kolei znane są jako bombolki, czyli pampuchy pieczone, serwowane z masłem i miodem.

Dla urozmaicenia:

Miłośnikom mięsnych smaków polecamy dodanie do sosu kawałków mięsa, które po uduszeniu do miękkości będzie się idealnie komponować z pyzami grzybowymi.