Pikantne klopsiki po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne klopsiki po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 sztuki

250 gramów

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone przełóż do miski. Fix Knorr wymieszaj z 100 ml wody i wlej do mięsa.

Pikantne klopsiki po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Chili, czosnek i zioła posiekaj (połowę ziół odstaw na bok). Odcedź fasolkę.

Pikantne klopsiki po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Wraz z przyprawami Knorr dodaj wszystko do mięsa i dokładnie wymieszaj.

Pikantne klopsiki po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

W lekko zwilżonych dłoniach formuj kulki i układaj pulpeciki w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj pod przykryciem na parze przez ok. 20 minut.

Pikantne klopsiki po meksykańsku - Krok 4

Krok 5

W tym czasie pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Połącz z oliwą oraz resztą ziół. Ugotowane pulpeciki przełóż na talerz i posyp sałatką ziołowo – pomidorową. Możesz również podawać z ryżem.

Pikantne klopsiki po meksykańsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania świetnie smakuje wyrazisty sos pomidorowy. Przepis doskonale się sprawdzi również do zapiekania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne klopsiki po meksykańskuPikantne klopsiki po meksykańsku

Pikantne klopsiki po meksykańsku z pewnością skradną kulinarne serca zwolenników aromatycznych i pikantnych dań. Potrawa jest kwintesencją meksykańskiej kuchni. Na liście obowiązkowych składników znajdziecie między innymi czarną fasolkę, która nierozerwalnie wiąże się z Meksykiem. Klopsiki po meksykańsku zawdzięczają swój wyjątkowy smak oryginalnej kompozycji przypraw, których zapach pobudzi wasz apetyt. Zarezerwujcie sobie jedynie 30 minut wolnego czasu, aby przyrządzić obiad w orientalnym stylu.

Dla kogo?

Dla miłośników pikantnych dań o bogatym smaku i aromacie.

Na jaką okazję?

Meksykańskie klopsiki to doskonały pomysł na codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

W kuchni meksykańskiej wykorzystuje się około 20 odmian fasoli. Poszczególne gatunki dobierane są do potraw pod względem smaku. Meksykanie nie zawsze używają całych ziaren fasoli. Często są one mielone, stając się podstawowym składnikiem past, którymi nadziewa się między innymi tortillę.

Dla urozmaicenia:

Pikantne klopsiki świetnie łączą się z wyrazistym i aksamitnym sosem pomidorowym. Danie możecie również zapiec.