Pikantne klopsiki po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne klopsiki po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 sztuki

250 gramów

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone przełóż do miski. Fix Knorr wymieszaj z 100 ml wody i wlej do mięsa.

Pikantne klopsiki po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Chili, czosnek i zioła posiekaj (połowę ziół odstaw na bok). Odcedź fasolkę.

Pikantne klopsiki po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Wraz z przyprawami Knorr dodaj wszystko do mięsa i dokładnie wymieszaj.

Pikantne klopsiki po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

W lekko zwilżonych dłoniach formuj kulki i układaj pulpeciki w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj pod przykryciem na parze przez ok. 20 minut.

Pikantne klopsiki po meksykańsku - Krok 4

Krok 5

W tym czasie pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Połącz z oliwą oraz resztą ziół. Ugotowane pulpeciki przełóż na talerz i posyp sałatką ziołowo – pomidorową. Możesz również podawać z ryżem.

Pikantne klopsiki po meksykańsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania świetnie smakuje wyrazisty sos pomidorowy. Przepis doskonale się sprawdzi również do zapiekania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne klopsiki po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne klopsiki po meksykańskuPikantne klopsiki po meksykańsku

Pikantne klopsiki po meksykańsku z pewnością skradną kulinarne serca zwolenników aromatycznych i pikantnych dań. Potrawa jest kwintesencją meksykańskiej kuchni. Na liście obowiązkowych składników znajdziecie między innymi czarną fasolkę, która nierozerwalnie wiąże się z Meksykiem. Klopsiki po meksykańsku zawdzięczają swój wyjątkowy smak oryginalnej kompozycji przypraw, których zapach pobudzi wasz apetyt. Zarezerwujcie sobie jedynie 30 minut wolnego czasu, aby przyrządzić obiad w orientalnym stylu.

Dla kogo?

Dla miłośników pikantnych dań o bogatym smaku i aromacie.

Na jaką okazję?

Meksykańskie klopsiki to doskonały pomysł na codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

W kuchni meksykańskiej wykorzystuje się około 20 odmian fasoli. Poszczególne gatunki dobierane są do potraw pod względem smaku. Meksykanie nie zawsze używają całych ziaren fasoli. Często są one mielone, stając się podstawowym składnikiem past, którymi nadziewa się między innymi tortillę.

Dla urozmaicenia:

Pikantne klopsiki świetnie łączą się z wyrazistym i aksamitnym sosem pomidorowym. Danie możecie również zapiec.