Gotowana sola w cytrynie z kaparami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gotowana sola w cytrynie z kaparami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

60 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę rozmroź przez noc w lodówce. Następnie osusz na ręczniku papierowym. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.

Gotowana sola w cytrynie z kaparami - Krok 1

Krok 2

W tym czasie rozpuść masło klarowane. Koperek i czosnek posiekaj. Kapary odsącz, a z dwóch cytryn zetrzyj całą żółtą skórkę.

Gotowana sola w cytrynie z kaparami - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj masło klarowane lub olej winogronowy z czosnkiem, koperkiem, kaparami, skórką z cytryny i przyprawą Knorr.

Gotowana sola w cytrynie z kaparami - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną solę przełóż na talerz i polej obficie sosem maślano-kaparowym. Podawaj z ziemniakami.

Gotowana sola w cytrynie z kaparami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Na wierzchu ryby możesz ułożyć świeżą sałatkę i dopiero polać sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowana sola w cytrynie z kaparamiGotowana sola w cytrynie z kaparami

Soli nie spotkacie zbyt często na polskich stołach. Jeśli jednak spróbujecie delikatnego, kruchego mięsa tej ryby, z pewnością zapiszecie ją na liście ulubionych dań. Szukając pomysłu, jak przygotować tę rybę, skorzystajcie z naszej podpowiedzi. Przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy ugotować solę na parze, a następnie polać sosem z czosnkiem, koperkiem, kaparami i skórką z cytryny. Aromatyczna ryba z pewnością zaskoczy was głębią smaku, delikatnością i kruchością. Smacznego!

Dla kogo?

Sola gotowana na parze w cytrynie z kaparami przypadnie do gustu miłośnikom wykwintnych dań rybnych.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na świąteczny obiad. Sola gotowana z cytryną jest również idealnym pomysłem na ciepłą, rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Sola jest jedną z najpopularniejszych ryb wykorzystywanych w kuchni francuskiej. Jest składnikiem wielu dań o wykwintnym charakterze. Ma na to bezpośredni wpływ zarówno wyjątkowy smak mięsa, jak i wysoka cena ryby.

Dla urozmaicenia:

Danie możecie wzbogacić sałatką ze świeżych warzyw, którą ułóżcie na rybie. Całość obficie polejcie przygotowanym sosem cytrynowym.