
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
60 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę rozmroź przez noc w lodówce. Następnie osusz na ręczniku papierowym. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.

Krok 2
W tym czasie rozpuść masło klarowane. Koperek i czosnek posiekaj. Kapary odsącz, a z dwóch cytryn zetrzyj całą żółtą skórkę.

Krok 3
W misce wymieszaj masło klarowane lub olej winogronowy z czosnkiem, koperkiem, kaparami, skórką z cytryny i przyprawą Knorr.

Krok 4
Ugotowaną solę przełóż na talerz i polej obficie sosem maślano-kaparowym. Podawaj z ziemniakami.


Dobra rada:
Na wierzchu ryby możesz ułożyć świeżą sałatkę i dopiero polać sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gotowana sola w cytrynie z kaparami
Soli nie spotkacie zbyt często na polskich stołach. Jeśli jednak spróbujecie delikatnego, kruchego mięsa tej ryby, z pewnością zapiszecie ją na liście ulubionych dań. Szukając pomysłu, jak przygotować tę rybę, skorzystajcie z naszej podpowiedzi. Przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy ugotować solę na parze, a następnie polać sosem z czosnkiem, koperkiem, kaparami i skórką z cytryny. Aromatyczna ryba z pewnością zaskoczy was głębią smaku, delikatnością i kruchością. Smacznego!
Dla kogo?
Sola gotowana na parze w cytrynie z kaparami przypadnie do gustu miłośnikom wykwintnych dań rybnych.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na świąteczny obiad. Sola gotowana z cytryną jest również idealnym pomysłem na ciepłą, rodzinną kolację.
Czy wiesz, że?
Sola jest jedną z najpopularniejszych ryb wykorzystywanych w kuchni francuskiej. Jest składnikiem wielu dań o wykwintnym charakterze. Ma na to bezpośredni wpływ zarówno wyjątkowy smak mięsa, jak i wysoka cena ryby.
Dla urozmaicenia:
Danie możecie wzbogacić sałatką ze świeżych warzyw, którą ułóżcie na rybie. Całość obficie polejcie przygotowanym sosem cytrynowym.