Gotowana sola w cytrynie z kaparami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowana sola w cytrynie z kaparami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
42 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

60 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę rozmroź przez noc w lodówce. Następnie osusz na ręczniku papierowym. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.

Gotowana sola w cytrynie z kaparami - Krok 1

Krok 2

W tym czasie rozpuść masło klarowane. Koperek i czosnek posiekaj. Kapary odsącz, a z dwóch cytryn zetrzyj całą żółtą skórkę.

Gotowana sola w cytrynie z kaparami - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj masło klarowane lub olej winogronowy z czosnkiem, koperkiem, kaparami, skórką z cytryny i przyprawą Knorr.

Gotowana sola w cytrynie z kaparami - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną solę przełóż na talerz i polej obficie sosem maślano-kaparowym. Podawaj z ziemniakami.

Gotowana sola w cytrynie z kaparami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Na wierzchu ryby możesz ułożyć świeżą sałatkę i dopiero polać sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowana sola w cytrynie z kaparamiGotowana sola w cytrynie z kaparami

Soli nie spotkacie zbyt często na polskich stołach. Jeśli jednak spróbujecie delikatnego, kruchego mięsa tej ryby, z pewnością zapiszecie ją na liście ulubionych dań. Szukając pomysłu, jak przygotować tę rybę, skorzystajcie z naszej podpowiedzi. Przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy ugotować solę na parze, a następnie polać sosem z czosnkiem, koperkiem, kaparami i skórką z cytryny. Aromatyczna ryba z pewnością zaskoczy was głębią smaku, delikatnością i kruchością. Smacznego!

Dla kogo?

Sola gotowana na parze w cytrynie z kaparami przypadnie do gustu miłośnikom wykwintnych dań rybnych.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na świąteczny obiad. Sola gotowana z cytryną jest również idealnym pomysłem na ciepłą, rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Sola jest jedną z najpopularniejszych ryb wykorzystywanych w kuchni francuskiej. Jest składnikiem wielu dań o wykwintnym charakterze. Ma na to bezpośredni wpływ zarówno wyjątkowy smak mięsa, jak i wysoka cena ryby.

Dla urozmaicenia:

Danie możecie wzbogacić sałatką ze świeżych warzyw, którą ułóżcie na rybie. Całość obficie polejcie przygotowanym sosem cytrynowym.