Gotowana sola w cytrynie z kaparami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowana sola w cytrynie z kaparami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

60 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę rozmroź przez noc w lodówce. Następnie osusz na ręczniku papierowym. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.

Gotowana sola w cytrynie z kaparami - Krok 1

Krok 2

W tym czasie rozpuść masło klarowane. Koperek i czosnek posiekaj. Kapary odsącz, a z dwóch cytryn zetrzyj całą żółtą skórkę.

Gotowana sola w cytrynie z kaparami - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj masło klarowane lub olej winogronowy z czosnkiem, koperkiem, kaparami, skórką z cytryny i przyprawą Knorr.

Gotowana sola w cytrynie z kaparami - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną solę przełóż na talerz i polej obficie sosem maślano-kaparowym. Podawaj z ziemniakami.

Gotowana sola w cytrynie z kaparami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Na wierzchu ryby możesz ułożyć świeżą sałatkę i dopiero polać sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowana sola w cytrynie z kaparami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowana sola w cytrynie z kaparamiGotowana sola w cytrynie z kaparami

Soli nie spotkacie zbyt często na polskich stołach. Jeśli jednak spróbujecie delikatnego, kruchego mięsa tej ryby, z pewnością zapiszecie ją na liście ulubionych dań. Szukając pomysłu, jak przygotować tę rybę, skorzystajcie z naszej podpowiedzi. Przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy ugotować solę na parze, a następnie polać sosem z czosnkiem, koperkiem, kaparami i skórką z cytryny. Aromatyczna ryba z pewnością zaskoczy was głębią smaku, delikatnością i kruchością. Smacznego!

Dla kogo?

Sola gotowana na parze w cytrynie z kaparami przypadnie do gustu miłośnikom wykwintnych dań rybnych.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na świąteczny obiad. Sola gotowana z cytryną jest również idealnym pomysłem na ciepłą, rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Sola jest jedną z najpopularniejszych ryb wykorzystywanych w kuchni francuskiej. Jest składnikiem wielu dań o wykwintnym charakterze. Ma na to bezpośredni wpływ zarówno wyjątkowy smak mięsa, jak i wysoka cena ryby.

Dla urozmaicenia:

Danie możecie wzbogacić sałatką ze świeżych warzyw, którą ułóżcie na rybie. Całość obficie polejcie przygotowanym sosem cytrynowym.