Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
60 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę rozmroź przez noc w lodówce. Następnie osusz na ręczniku papierowym. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.
Krok 2
W tym czasie rozpuść masło klarowane. Koperek i czosnek posiekaj. Kapary odsącz, a z dwóch cytryn zetrzyj całą żółtą skórkę.
Krok 3
W misce wymieszaj masło klarowane lub olej winogronowy z czosnkiem, koperkiem, kaparami, skórką z cytryny i przyprawą Knorr.
Krok 4
Ugotowaną solę przełóż na talerz i polej obficie sosem maślano-kaparowym. Podawaj z ziemniakami.
Dobra rada:
Na wierzchu ryby możesz ułożyć świeżą sałatkę i dopiero polać sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gotowana sola w cytrynie z kaparami
Soli nie spotkacie zbyt często na polskich stołach. Jeśli jednak spróbujecie delikatnego, kruchego mięsa tej ryby, z pewnością zapiszecie ją na liście ulubionych dań. Szukając pomysłu, jak przygotować tę rybę, skorzystajcie z naszej podpowiedzi. Przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy ugotować solę na parze, a następnie polać sosem z czosnkiem, koperkiem, kaparami i skórką z cytryny. Aromatyczna ryba z pewnością zaskoczy was głębią smaku, delikatnością i kruchością. Smacznego!
Dla kogo?
Sola gotowana na parze w cytrynie z kaparami przypadnie do gustu miłośnikom wykwintnych dań rybnych.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na świąteczny obiad. Sola gotowana z cytryną jest również idealnym pomysłem na ciepłą, rodzinną kolację.
Czy wiesz, że?
Sola jest jedną z najpopularniejszych ryb wykorzystywanych w kuchni francuskiej. Jest składnikiem wielu dań o wykwintnym charakterze. Ma na to bezpośredni wpływ zarówno wyjątkowy smak mięsa, jak i wysoka cena ryby.
Dla urozmaicenia:
Danie możecie wzbogacić sałatką ze świeżych warzyw, którą ułóżcie na rybie. Całość obficie polejcie przygotowanym sosem cytrynowym.