Azjatycka kapusta na parze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 kilograma

1 łyżka

400 gramów

100 gramów

80 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj duże naczynie do gotowania na parze lub koszyk bambusowy. Orzechy nerkowca upraż na patelni aż nabiorą rumianego koloru, następnie lekko posiekaj.

Azjatycka kapusta na parze - Krok 1

Krok 2

Małe kapusty dokładnie umyj pozostawiając je w całości. Lekko osusz i ułóż jedna przy drugiej w przygotowanym naczyniu.

Azjatycka kapusta na parze - Krok 2

Krok 3

Obok kapusty połóż filety z łososia. Całość skrop olejem, dwiema łyżkami sosu sojowego i oprósz przyprawą Knorr. Gotuj na parze pod przykryciem ok 15 minut.

Azjatycka kapusta na parze - Krok 3

Krok 4

W tym czasie imbir obierz, pokrój w cienkie plasterki i następnie w paski. Gotowe danie przełóż lekko na talerz, polej resztą sosu sojowego, posyp paseczkami imbiry oraz orzechami. Podawaj od razu.

Azjatycka kapusta na parze - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonale smakuje z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatycka kapusta na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatycka kapusta na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatycka kapusta na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatycka kapusta na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatycka kapusta na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatycka kapusta na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatycka kapusta na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatycka kapusta na parzeAzjatycka kapusta na parze

Kuchnię azjatycką kochamy przede wszystkim za bogaty aromat oraz wyrazistość dań. Potrawy te lubią przede wszystkim zwolennicy pikantnych smaków. Jeśli należycie do tej grupy, spróbujcie naszego przepisu na azjatycką kapustę pak choi, gotowaną na parze z filetem z łososia. Orzechy nerkowca nadadzą daniu chrupkości, a sos sojowy wzbogaci je odrobiną pikantności. Co więcej, kapusta na parze nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy 25 minut, aby zaserwować orientalne danie, które z pewnością skradnie wasze kulinarne serca.

Dla kogo?

Azjatycka kapusta na parze to propozycja dla każdego zwolennika aromatycznych dań z rybą.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na uroczysty obiad. Kapustę przygotujcie także na domową imprezę – zaskoczy wszystkich gości!

Czy wiesz, że?

Z nasion kapusty pak choi, pochodzącej z Azji Wschodniej, wytwarza się olej jadalny. Liście natomiast doskonale nadają się do przygotowania orientalnych dań. Najlepszy smak gwarantują niewielkie główki kapusty, cechujące się delikatnością. Kapustę tę można wyhodować również w Polsce, z dostępnych w sklepach nasion.

Dla urozmaicenia:

Do tego dania idealnym dodatkiem jest ugotowany ryż.