
Składniki
0.6 kilograma
1 łyżka
400 gramów
100 gramów
80 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj duże naczynie do gotowania na parze lub koszyk bambusowy. Orzechy nerkowca upraż na patelni aż nabiorą rumianego koloru, następnie lekko posiekaj.

Krok 2
Małe kapusty dokładnie umyj pozostawiając je w całości. Lekko osusz i ułóż jedna przy drugiej w przygotowanym naczyniu.

Krok 3
Obok kapusty połóż filety z łososia. Całość skrop olejem, dwiema łyżkami sosu sojowego i oprósz przyprawą Knorr. Gotuj na parze pod przykryciem ok 15 minut.

Krok 4
W tym czasie imbir obierz, pokrój w cienkie plasterki i następnie w paski. Gotowe danie przełóż lekko na talerz, polej resztą sosu sojowego, posyp paseczkami imbiry oraz orzechami. Podawaj od razu.


Dobra rada:
Doskonale smakuje z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Azjatycka kapusta na parze
Kuchnię azjatycką kochamy przede wszystkim za bogaty aromat oraz wyrazistość dań. Potrawy te lubią przede wszystkim zwolennicy pikantnych smaków. Jeśli należycie do tej grupy, spróbujcie naszego przepisu na azjatycką kapustę pak choi, gotowaną na parze z filetem z łososia. Orzechy nerkowca nadadzą daniu chrupkości, a sos sojowy wzbogaci je odrobiną pikantności. Co więcej, kapusta na parze nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy 25 minut, aby zaserwować orientalne danie, które z pewnością skradnie wasze kulinarne serca.
Dla kogo?
Azjatycka kapusta na parze to propozycja dla każdego zwolennika aromatycznych dań z rybą.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na uroczysty obiad. Kapustę przygotujcie także na domową imprezę – zaskoczy wszystkich gości!
Czy wiesz, że?
Z nasion kapusty pak choi, pochodzącej z Azji Wschodniej, wytwarza się olej jadalny. Liście natomiast doskonale nadają się do przygotowania orientalnych dań. Najlepszy smak gwarantują niewielkie główki kapusty, cechujące się delikatnością. Kapustę tę można wyhodować również w Polsce, z dostępnych w sklepach nasion.
Dla urozmaicenia:
Do tego dania idealnym dodatkiem jest ugotowany ryż.