Ryba gotowana na parze

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 2181 kJ / 521 Kcal | 36 % |
Tłuszcz | 17.5 g | 30 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 1.6 g | 3 % |
Węglowodany | 67.7 g | 52 % |
w tym cukry | 8.6 g | 7 % |
Błonnik | 13.2 g | - |
Białko | 35.7 g | 27 % |
Sól | 3.1 g | 52 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 640 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Obierz ziemniaki i ugotuj, odsącz z wody.
- Krok 2Rybę umyj, osusz i natrzyj Mieszanką ziół i przypraw polska z koperkiem, skrop oliwą, włóż do naczynia do gotowania na parze (albo zawiń w folię aluminiową i upiecz) w 180 st. C / 12 minut.
- Krok 3Umyj warzywa, osusz, zieleninę drobno pokrój rozdzielając koper od natki pietruszki. Marchew zetrzyj na tarce na średniej grubości oczkach, dodaj chrzan, jogurt naturalny, całość wymieszaj. Surówkę posyp natką pietruszki.
- Krok 4Umytą brukselkę wrzuć do naczynia z wrzącą wodą i chwilę sparz.
Przygotowanie
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, witamin A, E, B1, B2, PP, B6, C, B12.