Ryba gotowana na parze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba gotowana na parze

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

4

heart
231 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

13.5 grama

400 gramów

400 gramów

4 łyżki

1 pęczek

4 łyżki

1 kilogram

1 pęczek

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Obierz ziemniaki i ugotuj, odsącz z wody.

Ryba gotowana na parze - Krok 1

Krok 2

Rybę umyj, osusz i natrzyj Mieszanką ziół i przypraw polska z koperkiem, skrop oliwą, włóż do naczynia do gotowania na parze (albo zawiń w folię aluminiową i upiecz) w 180 st. C / 12 minut.

Ryba gotowana na parze - Krok 2

Krok 3

Umyj warzywa, osusz, zieleninę drobno pokrój rozdzielając koper od natki pietruszki. Marchew zetrzyj na tarce na średniej grubości oczkach, dodaj chrzan, jogurt naturalny, całość wymieszaj. Surówkę posyp natką pietruszki.

Ryba gotowana na parze - Krok 3

Krok 4

Umytą brukselkę wrzuć do naczynia z wrzącą wodą i chwilę sparz.

Ryba gotowana na parze - Krok 4
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, witamin A, E, B1, B2, PP, B6, C, B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej