Ryba gotowana na parze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba gotowana na parze

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

1

191 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

13.5 grama

400 gramów

400 gramów

4 łyżki

1 pęczek

4 łyżki

1 kilogram

1 pęczek

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Obierz ziemniaki i ugotuj, odsącz z wody.

Ryba gotowana na parze - Krok 1

Krok 2

Rybę umyj, osusz i natrzyj Mieszanką ziół i przypraw polska z koperkiem, skrop oliwą, włóż do naczynia do gotowania na parze (albo zawiń w folię aluminiową i upiecz) w 180 st. C / 12 minut.

Ryba gotowana na parze - Krok 2

Krok 3

Umyj warzywa, osusz, zieleninę drobno pokrój rozdzielając koper od natki pietruszki. Marchew zetrzyj na tarce na średniej grubości oczkach, dodaj chrzan, jogurt naturalny, całość wymieszaj. Surówkę posyp natką pietruszki.

Ryba gotowana na parze - Krok 3

Krok 4

Umytą brukselkę wrzuć do naczynia z wrzącą wodą i chwilę sparz.

Ryba gotowana na parze - Krok 4
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, witamin A, E, B1, B2, PP, B6, C, B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba gotowana na parze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej