Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

6

177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżeczki

12 plastrów

12 plastrów

4 szczypty

20 sztuk

12 plastrów

600 gramów

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Filet z dorsza umyj i osusz. Posmaruj go oliwą z oliwek, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na rybę połóż 3 plastry pomidora obranego ze skórki, posyp tymiankiem, a następnie połóż plastry mozzarelli. Rybę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.

 Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Oczyszczone szparagi ugotuj al dente na parze, następnie pozawijaj w szynkę prosciutto. Szparagi podpiecz w piekarniku razem z rybą. Filet z dorsza podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem oraz ze szparagami.

 Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Krok 2
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, jodu, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12, witaminy D, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej