Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą
łatwe
97 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżeczki
12 plastrów
12 plastrów
4 szczypty
20 sztuk
12 plastrów
600 gramów
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Filet z dorsza umyj i osusz. Posmaruj go oliwą z oliwek, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na rybę połóż 3 plastry pomidora obranego ze skórki, posyp tymiankiem, a następnie połóż plastry mozzarelli. Rybę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.
Krok 2
Oczyszczone szparagi ugotuj al dente na parze, następnie pozawijaj w szynkę prosciutto. Szparagi podpiecz w piekarniku razem z rybą. Filet z dorsza podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem oraz ze szparagami.
Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, jodu, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12, witaminy D, folianów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej