Składniki
4 sztuki
4 łyżeczki
12 plastrów
12 plastrów
4 szczypty
20 sztuk
12 plastrów
600 gramów
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Filet z dorsza umyj i osusz. Posmaruj go oliwą z oliwek, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na rybę połóż 3 plastry pomidora obranego ze skórki, posyp tymiankiem, a następnie połóż plastry mozzarelli. Rybę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.
Krok 2
Oczyszczone szparagi ugotuj al dente na parze, następnie pozawijaj w szynkę prosciutto. Szparagi podpiecz w piekarniku razem z rybą. Filet z dorsza podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem oraz ze szparagami.
Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, jodu, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12, witaminy D, folianów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej