Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

6

150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

na tosty z marchewkowym twarożkiem:

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

125 gramów

1 łyżka

45 gramów

60 gramów

50 gramów

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

na sałatkę warzywną:

115 gramów

150 gramów

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser rozgnieć widelcem, razem z orzechami, jogurtem, chrzanem i startymi na tarce o grubych oczkach marchewką i selerem. Dodaj pokrojony drobno szczypiorek i przyprawy.

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - Krok 1

Krok 2

Chleb podpiecz w tosterze.

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sałatkę. Do miski wrzuć pokrojone w plasterki rzodkiewki, pomidory przekrojone na pół i podprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Oliwę połącz z przyprawą uniwersalną Knorr i oregano. Polej sałatkę.

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - Krok 3

Krok 4

Twarożek podawaj z pieczywem i sałatką warzywną.

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywnąTosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną

Pożywne tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną to zdrowe danie śniadaniowe, pełne chrupiących dodatków. Klasyczny twarożek ze szczypiorkiem urozmaicisz startą marchewką i selerem korzeniowym. Te niecodzienne składniki bardzo dobrze skomponują się zresztą produktów. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj starte warzywa, zmielone orzechy włoskie oraz jogurt naturalny, który połączy całość w kremową masę. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, a także tartym chrzanem, dzięki któremu łagodny ser i słodkie warzywa nabiorą wyrazistego, pikantnego smaku. Do serka podaj szybką w przygotowaniu sałatkę. Kawałki chrupiących rzodkiewek i słodkich pomidorków koktajlowych, żółtych lub czerwonych, wymieszaj z pestkami słonecznika (upraż je na suchej patelni na złocisty kolor, by nabrały orzechowego posmaku). Całość polej sosem ziołowym z bazylią i oregano. Do tak przygotowanego pożywnego śniadania podaj rumiane tosty z chleba razowego. Podawaj z czarną lub zieloną gorzką herbatą. Zacznij dzień z naszym przepisem na śniadanie!