Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

9

240 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

264 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

na tosty z marchewkowym twarożkiem:

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

125 gramów

1 łyżka

45 gramów

60 gramów

50 gramów

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

na sałatkę warzywną:

115 gramów

150 gramów

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ser rozgnieć widelcem, razem z orzechami, jogurtem, chrzanem i startymi na tarce o grubych oczkach marchewką i selerem. Dodaj pokrojony drobno szczypiorek i przyprawy.

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - Krok 1

Krok 2

Chleb podpiecz w tosterze.

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sałatkę. Do miski wrzuć pokrojone w plasterki rzodkiewki, pomidory przekrojone na pół i podprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Oliwę połącz z przyprawą uniwersalną Knorr i oregano. Polej sałatkę.

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - Krok 3

Krok 4

Twarożek podawaj z pieczywem i sałatką warzywną.

Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - Krok 4
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywnąTosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną

Pożywne tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną to zdrowe danie śniadaniowe, pełne chrupiących dodatków. Klasyczny twarożek ze szczypiorkiem urozmaicisz startą marchewką i selerem korzeniowym. Te niecodzienne składniki bardzo dobrze skomponują się zresztą produktów. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj starte warzywa, zmielone orzechy włoskie oraz jogurt naturalny, który połączy całość w kremową masę. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, a także tartym chrzanem, dzięki któremu łagodny ser i słodkie warzywa nabiorą wyrazistego, pikantnego smaku. Do serka podaj szybką w przygotowaniu sałatkę. Kawałki chrupiących rzodkiewek i słodkich pomidorków koktajlowych, żółtych lub czerwonych, wymieszaj z pestkami słonecznika (upraż je na suchej patelni na złocisty kolor, by nabrały orzechowego posmaku). Całość polej sosem ziołowym z bazylią i oregano. Do tak przygotowanego pożywnego śniadania podaj rumiane tosty z chleba razowego. Podawaj z czarną lub zieloną gorzką herbatą. Zacznij dzień z naszym przepisem na śniadanie!