Gulasz po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz po meksykańsku

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

47

heart
471 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1507 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1735 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

400 gramów

400 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

400 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Warzywa umyj i pokrój w kostkę lub na plasterki. Z papryczki chilli usuń pestki i drobno posiekaj.

Gulasz po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

W rondlu o grubym dnie przesmaż na oleju cebulę, dodaj marchewkę, paprykę i papryczkę chilli, następnie ziemniaki, a na końcu dynię. Smaż mieszając przez mniej więcej 5 minut.

Gulasz po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj posiekany czosnek i pomidory z puszki. Wymieszaj i duś przez chwilę. Dodaj 400 ml wody, gotuj około 15 minut, następnie wsyp zawartość opakowania Gulaszu Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut.

Gulasz po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania odlej z puszki zalewę i dodaj fasolę do gulaszu. Podawaj posypane świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Gulasz po meksykańsku - Krok 4
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Miraska

    Miraska , 13.07.2021

    Bardzo dobry gulasz, a dorzucając grosik do przedmówcy wystarczy zainspirować się przepisem i doprawić po swojemu. Też nie używam chemii.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Macias

    Stanisław Macias , 19.11.2016

    Jest mi BARDZO przykro lecz robię lepszy gdyż bez "chemi" Knorra. "*Bawię się gotowaniem i smacznene jest wtedy gdy używasz naturslnych (swoich) przypraw .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz po meksykańskuGulasz po meksykańsku

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Wegetariański gulasz w wersji fit. Pełen wielokolorowych warzyw i fasoli stanowi pożywne danie, dostarczające porcji węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczów oraz niezbędnych do przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wybierając warzywa na ten dietetyczny gulasz, zwróć uwagę na ich jakość. Pokrój paprykę, papryczkę chili (usuń z niej pestki), marchewkę i obsmaż. Po chwili dodaj ziemniaki, a następnie dynię. Użyj np. odmiany hokkaido, o mocnej pomarańczowej barwie. Ma skórkę, którą łatwo usuniesz po wcześniejszym upieczeniu warzywa. Nie musisz jednak tego robić, ponieważ ten gatunek ma skórkę jadalną. Bez względu na to, jakiej dyni użyjesz, dodaj ją do podsmażanych warzyw na samym końcu – zmięknie najszybciej. Duś wszystko razem z pomidorami z puszki. Wybierz krojone, jednak te w całości również będą odpowiednie. Łatwo rozdrobnisz je podczas gotowania. Kiedy aromaty już się połączą, zalej gulasz po meksykańsku wodą, dopraw i gotuj przez chwilę. Na koniec dodaj czerwoną fasolę z puszki. Podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą.