Wegetariański gulasz z pieczarkami i papryką | Przepisy.pl pixel

Wegetariański gulasz

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

heart
646 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1784 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1902 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

2 sztuki

8 sztuk

2 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój w kostkę około 2 cm, pieczarki na połówki, a cebulę oraz paprykę w grube paski. Ciecierzycę odcedź.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę. Następnie dodaj pieczarki, paprykę, dynię oraz ciecierzycę – wszystko razem smaż chwilę.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody oraz curry.

Krok 4

Przygotowany Fix wlej do garnka z warzywami. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec dodaj posiekaną natkę. Gotowe danie podawaj samodzielnie z chrupiącą bagietką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 29.01.2018

    Wspaniałe danie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański gulasz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański gulasz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariański gulaszWegetariański gulasz

Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Przychodzimy ze znakomitą recepturą na gulasz wegetariański, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Pół godziny i to pyszne danie znajdzie się na Twoim talerzu, by zachwycić Cię walorami. To jak, skusisz się na wegetariański gulasz?

Dla kogo?

Każdy fan warzyw będzie zadowolony z naszej receptury na wegetariański gulasz. Na liście składników znajdziesz między innymi: dynię, paprykę, ciecierzycę oraz cebulę. Połączone razem tworzą połączenie, które nie tylko dobrze smakuje, ale również ciekawie prezentuje się na talerzu. 

Na jaką okazję?

Lunch, obiad, spotkanie ze znajomymi – zaserwuj gulasz z dyni wegetariański! Jesteśmy pewni, że wszyscy goście lub domownicy będą zadowoleni z tego warzywnego posiłku. PS. Spodziewaj się próśb o dokładkę, więc od razu rozważ zrobienie większej porcji. 

Czy wiesz, że?

W przepisie na gulasz wegetariański z pieczarkami znajdziesz natkę pietruszki. Aby zachowała dłużej świeżość, opłucz listki, ułóż je na ręczniku papierowym, przełóż do woreczka foliowego i przechowuj w lodówce. Dzięki tym czynnościom natka pietruszki będzie idealnym aromatem podkreślać smak każdego dania! 

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz, by gulasz wegetariański z pieczarkami i papryką był bardziej sycący, to możesz zaserwować go z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się: ryż, kasza gryczana lub ziemniaki. Wybierz ulubioną kompozycję i zaserwuj ją, gdy tylko najdzie Cię ochota na apetyczny gulasz. Powodzenia i smacznego!