Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

250 gramów

0.33 pęczka

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 opakowania

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z udźca kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z sosem ostrygowym i pieprzem ziołowym. Cebulę obierz, pokrój w ćwierć plasterki. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie ćwierć plasterki.

Krok 2

Rozgrzej mocno patelnię albo rondel i na gorące masło wrzuć mięso, obsmaż aż się zrumieni. Dorzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pieczarki, smaż razem kilka chwil. Dodaj kostkę Knorr, wlej ok. 1/3 szkl. wody i duś jakieś 30 minut.

Krok 3

Gdy mięso będzie miękkie dosyp sos pieczarkowy i energicznie wymieszaj żeby dobrze go rozprowadzić. Dodaj paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Podaj z makaronem albo ryżem i ulubioną surówką.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej