Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

250 gramów

0.33 pęczka

3 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 opakowania

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z udźca kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z sosem ostrygowym i pieprzem ziołowym. Cebulę obierz, pokrój w ćwierć plasterki. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie ćwierć plasterki.

Krok 2

Rozgrzej mocno patelnię albo rondel i na gorące masło wrzuć mięso, obsmaż aż się zrumieni. Dorzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pieczarki, smaż razem kilka chwil. Dodaj kostkę Knorr, wlej ok. 1/3 szkl. wody i duś jakieś 30 minut.

Krok 3

Gdy mięso będzie miękkie dosyp sos pieczarkowy i energicznie wymieszaj żeby dobrze go rozprowadzić. Dodaj paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Podaj z makaronem albo ryżem i ulubioną surówką.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z udźca kurczaka z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz galicyjski
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej