Gulasz z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z jagnięciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
82 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

281 osób wydrukowało

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 szczypt

3 łyżki

800 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagnięcinę umyj i osusz. Następnie pokrój w trzy centymetrową kostkę i obsmaż w garnku.

Krok 2

Marchew przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebule pokrój w dużą kostkę. Marchew i cebulę dodaj do smażonego mięsa. Całość podsmaż, a następnie zalej winem.

Krok 3

Jak wino wyparuje wlej 500 mililitrów zimnej wody i duś pod przykryciem przez około 30 minut.

Krok 4

Dodaj przyprawy i duś jeszcze około 15 minut. Następnie rozmieszaj sos Knorr z 300 mililitrami wody i zalej nim całość. Gotuj jeszcze około 30 minut - do momentu, gdy mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje.

Krok 5

Przygotuj sałatkę: sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Papryki, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z jagnięcinyGulasz z jagnięciny

Jagnięcina to delikatne, kruche i soczyste mięso, które znakomicie nadaje się na kotlety oraz aromatyczne gulasze. Kawałki jagnięcego udźca w pysznym, gęstym sosie, pachnącym szałwią i rozmarynem, będą doskonale smakowały z dodatkiem świeżego wiejskiego chleba oraz z kaszą jęczmienną. Do gulaszu z jagnięciny sprawdzi się także mięso z łopatki albo karkówki. Zacznij od podsmażenia go, by zamknąć w nim soki – dzięki temu pozostanie miękkie i soczyste. Następnie połącz je z marchewką, która doda potrawie delikatnej słodyczy, oraz z cebulą, która dodatkowo zagęści sos. Gotuj wszystko przez chwilę, a następnie duś w bulionie na małym ogniu. Gulasz z jagnięciny możesz podać z łyżką gęstej kwaśnej śmietany, a jeśli lubisz potrawy pikantne, dopraw go mieloną papryką chili. Potrawę podawaj z sałatką z papryki, ogórków, pomidorów i sera feta, smacznym dodatkiem będzie też mizeria z koperkiem i (zwłaszcza w zimie) ogórek kiszony. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoja opinią w komentarzu powyżej.