Gulasz z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z jagnięciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
82 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

281 osób wydrukowało

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 szczypt

3 łyżki

800 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagnięcinę umyj i osusz. Następnie pokrój w trzy centymetrową kostkę i obsmaż w garnku.

Krok 2

Marchew przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebule pokrój w dużą kostkę. Marchew i cebulę dodaj do smażonego mięsa. Całość podsmaż, a następnie zalej winem.

Krok 3

Jak wino wyparuje wlej 500 mililitrów zimnej wody i duś pod przykryciem przez około 30 minut.

Krok 4

Dodaj przyprawy i duś jeszcze około 15 minut. Następnie rozmieszaj sos Knorr z 300 mililitrami wody i zalej nim całość. Gotuj jeszcze około 30 minut - do momentu, gdy mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje.

Krok 5

Przygotuj sałatkę: sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Papryki, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z jagnięcinyGulasz z jagnięciny

Jagnięcina to delikatne, kruche i soczyste mięso, które znakomicie nadaje się na kotlety oraz aromatyczne gulasze. Kawałki jagnięcego udźca w pysznym, gęstym sosie, pachnącym szałwią i rozmarynem, będą doskonale smakowały z dodatkiem świeżego wiejskiego chleba oraz z kaszą jęczmienną. Do gulaszu z jagnięciny sprawdzi się także mięso z łopatki albo karkówki. Zacznij od podsmażenia go, by zamknąć w nim soki – dzięki temu pozostanie miękkie i soczyste. Następnie połącz je z marchewką, która doda potrawie delikatnej słodyczy, oraz z cebulą, która dodatkowo zagęści sos. Gotuj wszystko przez chwilę, a następnie duś w bulionie na małym ogniu. Gulasz z jagnięciny możesz podać z łyżką gęstej kwaśnej śmietany, a jeśli lubisz potrawy pikantne, dopraw go mieloną papryką chili. Potrawę podawaj z sałatką z papryki, ogórków, pomidorów i sera feta, smacznym dodatkiem będzie też mizeria z koperkiem i (zwłaszcza w zimie) ogórek kiszony. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoja opinią w komentarzu powyżej.