
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
100 gramów
4 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
5 szczypt
3 łyżki
800 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jagnięcinę umyj i osusz. Następnie pokrój w trzy centymetrową kostkę i obsmaż w garnku.
Krok 2
Marchew przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebule pokrój w dużą kostkę. Marchew i cebulę dodaj do smażonego mięsa. Całość podsmaż, a następnie zalej winem.
Krok 3
Jak wino wyparuje wlej 500 mililitrów zimnej wody i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
Krok 4
Dodaj przyprawy i duś jeszcze około 15 minut. Następnie rozmieszaj sos Knorr z 300 mililitrami wody i zalej nim całość. Gotuj jeszcze około 30 minut - do momentu, gdy mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje.
Krok 5
Przygotuj sałatkę: sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Papryki, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z jagnięciny
Jagnięcina to delikatne, kruche i soczyste mięso, które znakomicie nadaje się na kotlety oraz aromatyczne gulasze. Kawałki jagnięcego udźca w pysznym, gęstym sosie, pachnącym szałwią i rozmarynem, będą doskonale smakowały z dodatkiem świeżego wiejskiego chleba oraz z kaszą jęczmienną. Do gulaszu z jagnięciny sprawdzi się także mięso z łopatki albo karkówki. Zacznij od podsmażenia go, by zamknąć w nim soki – dzięki temu pozostanie miękkie i soczyste. Następnie połącz je z marchewką, która doda potrawie delikatnej słodyczy, oraz z cebulą, która dodatkowo zagęści sos. Gotuj wszystko przez chwilę, a następnie duś w bulionie na małym ogniu. Gulasz z jagnięciny możesz podać z łyżką gęstej kwaśnej śmietany, a jeśli lubisz potrawy pikantne, dopraw go mieloną papryką chili. Potrawę podawaj z sałatką z papryki, ogórków, pomidorów i sera feta, smacznym dodatkiem będzie też mizeria z koperkiem i (zwłaszcza w zimie) ogórek kiszony. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoja opinią w komentarzu powyżej.


































