Couq au vin - Kurczak w winie video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
354 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

150 mililitrów

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

15 sztuk

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku do momentu, kiedy wytopi się cały tłuszcz.

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na patelni obsmaż pałki z kurczaka, ciągle mieszając, do czasu, gdy się zarumienią.

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Dodaj obsmażony boczek, marchew, cebulkę, pieczarki, przyprawy oraz czosnek. Całość duś przez około 20 minut, na wolnym ogniu.

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Cebulki obierz i przekrój na pół. Pieczarki pokrój w ćwiartki, a marchew w plastry. Czosnek posiekaj. Dodaj warzywa do boczku i smaż całość przez około 5 minut, po czym wyjmij i przełóż na talerz.

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Kurczaka zalej kieliszkiem czerwonego wina, po chwili, gdy się zredukuje dodaj sos do pieczeni Knorr wymieszany w 250 mililitrach wody.

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Przygotuj sałatkę: sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Sałatę umyj i rozdrobnij, a rzodkiewkę pokrój w plastry. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej