Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO
średnie
76 osób zapisało
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
150 mililitrów
100 gramów
150 gramów
1 sztuka
15 sztuk
6 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku do momentu, kiedy wytopi się cały tłuszcz.
Krok 2
Na patelni obsmaż pałki z kurczaka, ciągle mieszając, do czasu, gdy się zarumienią.
Krok 3
Dodaj obsmażony boczek, marchew, cebulkę, pieczarki, przyprawy oraz czosnek. Całość duś przez około 20 minut, na wolnym ogniu.
Krok 4
Cebulki obierz i przekrój na pół. Pieczarki pokrój w ćwiartki, a marchew w plastry. Czosnek posiekaj. Dodaj warzywa do boczku i smaż całość przez około 5 minut, po czym wyjmij i przełóż na talerz.
Krok 5
Kurczaka zalej kieliszkiem czerwonego wina, po chwili, gdy się zredukuje dodaj sos do pieczeni Knorr wymieszany w 250 mililitrach wody.
Krok 6
Przygotuj sałatkę: sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Sałatę umyj i rozdrobnij, a rzodkiewkę pokrój w plastry. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej