Couq au vin - Kurczak w winie video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
354 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

150 mililitrów

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

15 sztuk

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku do momentu, kiedy wytopi się cały tłuszcz.

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na patelni obsmaż pałki z kurczaka, ciągle mieszając, do czasu, gdy się zarumienią.

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Dodaj obsmażony boczek, marchew, cebulkę, pieczarki, przyprawy oraz czosnek. Całość duś przez około 20 minut, na wolnym ogniu.

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Cebulki obierz i przekrój na pół. Pieczarki pokrój w ćwiartki, a marchew w plastry. Czosnek posiekaj. Dodaj warzywa do boczku i smaż całość przez około 5 minut, po czym wyjmij i przełóż na talerz.

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Kurczaka zalej kieliszkiem czerwonego wina, po chwili, gdy się zredukuje dodaj sos do pieczeni Knorr wymieszany w 250 mililitrach wody.

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Przygotuj sałatkę: sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Sałatę umyj i rozdrobnij, a rzodkiewkę pokrój w plastry. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.

Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Couq au vin - Kurczak w winie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej