
Składniki
400 gramów
2 sztuki
30 gramów
30 gramów
250 mililitrów
100 mililitrów
1.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany przekrawamy wzdłuż i drążymy środki.
Krok 2
Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju a następnie dodajemy sos Toscana. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby sos się zredukował.
Krok 3
W garnku z grubym dnem topimy masło i dodajemy mąkę. Intensywnie mieszamy i wlewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sól, pieprz i gałkę do smaku oraz jogurt i ser.
Krok 4
Bakłażany faszerujemy mięsem z sosem, a wierzch polewamy sosem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 45 minut (pod przykryciem).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
































