Faszerowane bakłazany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane bakłazany

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

30 gramów

30 gramów

250 mililitrów

100 mililitrów

1.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przekrawamy wzdłuż i drążymy środki.

Krok 2

Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju a następnie dodajemy sos Toscana. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby sos się zredukował.

Krok 3

W garnku z grubym dnem topimy masło i dodajemy mąkę. Intensywnie mieszamy i wlewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sól, pieprz i gałkę do smaku oraz jogurt i ser.

Krok 4

Bakłażany faszerujemy mięsem z sosem, a wierzch polewamy sosem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 45 minut (pod przykryciem).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane bakłazany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane bakłazany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane bakłazany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane bakłazany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane bakłazany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane bakłazany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane bakłazany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane bakłazany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej