
Składniki
400 gramów
2 sztuki
30 gramów
30 gramów
250 mililitrów
100 mililitrów
1.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany przekrawamy wzdłuż i drążymy środki.
Krok 2
Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju a następnie dodajemy sos Toscana. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby sos się zredukował.
Krok 3
W garnku z grubym dnem topimy masło i dodajemy mąkę. Intensywnie mieszamy i wlewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sól, pieprz i gałkę do smaku oraz jogurt i ser.
Krok 4
Bakłażany faszerujemy mięsem z sosem, a wierzch polewamy sosem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 45 minut (pod przykryciem).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej