
Składniki
1.5 kilograma
2 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę umyj, oczyść z błon i przerostów mięsa.

Krok 2
Natrzyj posiekanym czosnkiem i przyprawą Knorr, pozostaw w chłodnym miejscu przez około 6 godzin.

Krok 3
Po tym czasie karkówkę obsmaż na patelni, zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 120 minut.

Krok 4
Powstały z pieczenia sos przelej do garnuszka, wymieszaj z sosem Knorr. Jego objętość wyrównaj do około 300 mililitrów. Całość zagotuj.

Krok 5
Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, przesmaż na patelni z majerankiem i dodaj do gorącego, ale nie gotującego się sosu. Karkówkę podawaj pokrojoną w plastry, z kaszą gryczana, polaną obficie sosem z kawałkami jabłek.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej