Pieczona karkówka wieprzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka wieprzowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

325 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę umyj, oczyść z błon i przerostów mięsa.

Pieczona karkówka wieprzowa - Krok 1

Krok 2

Natrzyj posiekanym czosnkiem i przyprawą Knorr, pozostaw w chłodnym miejscu przez około 6 godzin.

Pieczona karkówka wieprzowa - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie karkówkę obsmaż na patelni, zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 120 minut.

Pieczona karkówka wieprzowa - Krok 3

Krok 4

Powstały z pieczenia sos przelej do garnuszka, wymieszaj z sosem Knorr. Jego objętość wyrównaj do około 300 mililitrów. Całość zagotuj.

Pieczona karkówka wieprzowa - Krok 4

Krok 5

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, przesmaż na patelni z majerankiem i dodaj do gorącego, ale nie gotującego się sosu. Karkówkę podawaj pokrojoną w plastry, z kaszą gryczana, polaną obficie sosem z kawałkami jabłek.

Pieczona karkówka wieprzowa - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • magda Kubińska

    magda Kubińska , 21.10.2016

    pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Czeskie knedliczki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej