Pieczona karkówka wieprzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka wieprzowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
330 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

323 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę umyj, oczyść z błon i przerostów mięsa.

Pieczona karkówka wieprzowa - Krok 1

Krok 2

Natrzyj posiekanym czosnkiem i przyprawą Knorr, pozostaw w chłodnym miejscu przez około 6 godzin.

Pieczona karkówka wieprzowa - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie karkówkę obsmaż na patelni, zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 120 minut.

Pieczona karkówka wieprzowa - Krok 3

Krok 4

Powstały z pieczenia sos przelej do garnuszka, wymieszaj z sosem Knorr. Jego objętość wyrównaj do około 300 mililitrów. Całość zagotuj.

Pieczona karkówka wieprzowa - Krok 4

Krok 5

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, przesmaż na patelni z majerankiem i dodaj do gorącego, ale nie gotującego się sosu. Karkówkę podawaj pokrojoną w plastry, z kaszą gryczana, polaną obficie sosem z kawałkami jabłek.

Pieczona karkówka wieprzowa - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • magda Kubińska

    magda Kubińska , 21.10.2016

    pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka wieprzowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Placuszki warzywne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka wieprzowaPieczona karkówka wieprzowa

Karkówkę umyj, oczyść z błon i przerostów mięsa.