
Składniki
1 sztuka
400 gramów
null
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1.5 szklanki
1 łyżka
50 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki namocz w winie przez 3 godziny.
Krok 2
Do przesianej mąki wbij jajko i dodaj stopione masło
Krok 3
Dolewając wodę zagnieć elastyczne ciasto.
Krok 4
Orzechy oraz osączone śliwki posiekaj i wymieszaj z miodem, goździkami i cynamonem.
Krok 5
Ciasto rozwałkuj i powycinaj kółka. Ponakładaj farsz i składaj na pół , mocno zlepiając brzegi.
Krok 6
Ugotuj w posolonym wrzątku, podawaj polane stopionym masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej