
Składniki
2 sztuki
3 łyżki
null
4 sztuki
2 łyżki
null
null
1 sztuka
4 łyżki
0.5 szklanki
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natrzyj solą i oprósz pieprzem orz ziołami prowansalskimi udka, ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop olejem.
Krok 2
Obierz cebulki i pokrój w piórka, a pomidory w kawałki.
Krok 3
Bulion Knorr wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
Krok 4
Główkę czosnku pokrój w plastry, a ząbki obierz.
Krok 5
Mięso obłóż pomidorami, cebulkami, plasterkami i ząbkami czosnku. Podlej bulionem Knorr z koncentratem, dołóż tymianek. Oprósz solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Krok 6
Piecz około 50 minut w 200 stopni. Często podlewaj sosem powstałym z pieczenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej