
Składniki
400 gramów
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
1 słoik
1 pęczek
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku i natkę kolendry posiekaj.

Krok 2
W misce zmieszaj mięso mielone z kminem rzymskim, tartą bułką i połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr. Z powstałego w ten sposób farszu uformuj mięsne kulki.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cynamon, goździki, przyprawę curry. Smaż przyprawy około 15 sekund, aż zaczną mocno pachnieć, dodaj wtedy czosnek i cebulę i smaż wszystko razem, aż cebula zacznie się rumienić.

Krok 4
Dodaj pomidory i smaż wszystko razem przez kolejną minutę, potem dodaj mleko kokosowe i pozostałą część opakowania Knorr.

Krok 5
Do gotującego się sosu powoli dodawaj mięsne kulki, delikatnie mieszając, tak aby się nie rozpadły. Wszystko razem gotuj pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż mięso będzie miękkie w środku. Pulpety w sosie curry podawaj z ryżem, posyp je obficie natką kolendry.


Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak potrawy, dodaj do sosu łyżeczkę ostrej papryki w proszku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki w sosie curry
Mięsne kuleczki bez smażenia, w niezwykle aromatycznym, pachnącym korzennymi przyprawami sosie. Jeśli podoba Ci się ten opis, wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie curry. Przyrządź je z delikatnego mięsa drobiowego doprawionego kminem rzymskim i pomidorową przyprawą. Ulep niewielkie kuleczki i odłóż na bok, by przygotować sos curry, który nada całej potrawie orientalnego charakteru. Zacznij od podsmażenia przypraw: cynamonu, curry madras oraz goździków. W ten sposób wydobędziesz z nich aromat, który przeniknie do pozostałych składników potrawy: czosnku, cebuli, pomidorów, mleka kokosowego i, oczywiście, pulpecików. Kiedy sos zacznie się gotować i gęstnieć, dodaj do niego pulpety i ugotuj je. Mieszaj delikatnie, by kulki mięsa się nie rozpadły. Pulpeciki w sosie curry podawaj z długoziarnistym ryżem jaśminowym albo basmati, dekorując każdą porcję natką kolendry – zioła popularnego w kuchni hinduskiej. Przekonaj się, jak proste może być przyrządzenie orientalnego dania. Przygotuj je na najbliższą okazję.


































