Pulpeciki w sosie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki w sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

1323 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1918 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

1 słoik

1 pęczek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku i natkę kolendry posiekaj.

Pulpeciki w sosie curry - Krok 1

Krok 2

W misce zmieszaj mięso mielone z kminem rzymskim, tartą bułką i połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr. Z powstałego w ten sposób farszu uformuj mięsne kulki.

Pulpeciki w sosie curry - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cynamon, goździki, przyprawę curry. Smaż przyprawy około 15 sekund, aż zaczną mocno pachnieć, dodaj wtedy czosnek i cebulę i smaż wszystko razem, aż cebula zacznie się rumienić.

Pulpeciki w sosie curry - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory i smaż wszystko razem przez kolejną minutę, potem dodaj mleko kokosowe i pozostałą część opakowania Knorr.

Pulpeciki w sosie curry - Krok 4

Krok 5

Do gotującego się sosu powoli dodawaj mięsne kulki, delikatnie mieszając, tak aby się nie rozpadły. Wszystko razem gotuj pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż mięso będzie miękkie w środku. Pulpety w sosie curry podawaj z ryżem, posyp je obficie natką kolendry.

Pulpeciki w sosie curry - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak potrawy, dodaj do sosu łyżeczkę ostrej papryki w proszku.

5

Opinie o przepisie

  • Oleg Kuzminskiy

    Oleg Kuzminskiy , 08.02.2021

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Rosiński

    Sebastian Rosiński , 22.11.2017

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kwiatkowski

    Krzysztof Kwiatkowski , 07.04.2017

    zjedzone ze smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos , 06.03.2017

    bardzo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka , 04.03.2017

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki w sosie curryPulpeciki w sosie curry

Mięsne kuleczki bez smażenia, w niezwykle aromatycznym, pachnącym korzennymi przyprawami sosie. Jeśli podoba Ci się ten opis, wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie curry. Przyrządź je z delikatnego mięsa drobiowego doprawionego kminem rzymskim i pomidorową przyprawą. Ulep niewielkie kuleczki i odłóż na bok, by przygotować sos curry, który nada całej potrawie orientalnego charakteru. Zacznij od podsmażenia przypraw: cynamonu, curry madras oraz goździków. W ten sposób wydobędziesz z nich aromat, który przeniknie do pozostałych składników potrawy: czosnku, cebuli, pomidorów, mleka kokosowego i, oczywiście, pulpecików. Kiedy sos zacznie się gotować i gęstnieć, dodaj do niego pulpety i ugotuj je. Mieszaj delikatnie, by kulki mięsa się nie rozpadły. Pulpeciki w sosie curry podawaj z długoziarnistym ryżem jaśminowym albo basmati, dekorując każdą porcję natką kolendry – zioła popularnego w kuchni hinduskiej. Przekonaj się, jak proste może być przyrządzenie orientalnego dania. Przygotuj je na najbliższą okazję.