Pulpety w sosie curry - pulpeciki, klopsiki po tajsku | Przepisy.pl pixel

Pulpeciki w sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

heart
1442 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1730 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2560 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

1 słoik

1 pęczek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku i natkę kolendry posiekaj.

Pulpeciki w sosie curry - Krok 1

Krok 2

W misce zmieszaj mięso mielone z kminem rzymskim, tartą bułką i połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr. Z powstałego w ten sposób farszu uformuj mięsne kulki.

Pulpeciki w sosie curry - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cynamon, goździki, przyprawę curry. Smaż przyprawy około 15 sekund, aż zaczną mocno pachnieć, dodaj wtedy czosnek i cebulę i smaż wszystko razem, aż cebula zacznie się rumienić.

Pulpeciki w sosie curry - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory i smaż wszystko razem przez kolejną minutę, potem dodaj mleko kokosowe i pozostałą część opakowania Knorr.

Pulpeciki w sosie curry - Krok 4

Krok 5

Do gotującego się sosu powoli dodawaj mięsne kulki, delikatnie mieszając, tak aby się nie rozpadły. Wszystko razem gotuj pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż mięso będzie miękkie w środku. Pulpety w sosie curry podawaj z ryżem, posyp je obficie natką kolendry.

Pulpeciki w sosie curry - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak potrawy, dodaj do sosu łyżeczkę ostrej papryki w proszku.

6

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 25.09.2021

    Słabe. Pulpety twarde. Bułka tarta dodana do mięsa powinna być nasączona w mleku...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oleg Kuzminskiy

    Oleg Kuzminskiy , 08.02.2021

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Rosiński

    Sebastian Rosiński , 22.11.2017

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kwiatkowski

    Krzysztof Kwiatkowski , 07.04.2017

    zjedzone ze smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos , 06.03.2017

    bardzo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka , 04.03.2017

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki w sosie curryPulpeciki w sosie curry

Mięsne kuleczki bez smażenia, w niezwykle aromatycznym, pachnącym korzennymi przyprawami sosie. Jeśli podoba Ci się ten opis, wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie curry. Przyrządź je z delikatnego mięsa drobiowego doprawionego kminem rzymskim i pomidorową przyprawą. Ulep niewielkie kuleczki i odłóż na bok, by przygotować sos curry, który nada całej potrawie orientalnego charakteru. Zacznij od podsmażenia przypraw: cynamonu, curry madras oraz goździków. W ten sposób wydobędziesz z nich aromat, który przeniknie do pozostałych składników potrawy: czosnku, cebuli, pomidorów, mleka kokosowego i, oczywiście, pulpecików. Kiedy sos zacznie się gotować i gęstnieć, dodaj do niego pulpety i ugotuj je. Mieszaj delikatnie, by kulki mięsa się nie rozpadły. Pulpeciki w sosie curry podawaj z długoziarnistym ryżem jaśminowym albo basmati, dekorując każdą porcję natką kolendry – zioła popularnego w kuchni hinduskiej. Przekonaj się, jak proste może być przyrządzenie orientalnego dania. Przygotuj je na najbliższą okazję.