
Składniki
400 gramów
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
1 słoik
1 pęczek
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku i natkę kolendry posiekaj.

Krok 2
W misce zmieszaj mięso mielone z kminem rzymskim, tartą bułką i połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr. Z powstałego w ten sposób farszu uformuj mięsne kulki.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cynamon, goździki, przyprawę curry. Smaż przyprawy około 15 sekund, aż zaczną mocno pachnieć, dodaj wtedy czosnek i cebulę i smaż wszystko razem, aż cebula zacznie się rumienić.

Krok 4
Dodaj pomidory i smaż wszystko razem przez kolejną minutę, potem dodaj mleko kokosowe i pozostałą część opakowania Knorr.

Krok 5
Do gotującego się sosu powoli dodawaj mięsne kulki, delikatnie mieszając, tak aby się nie rozpadły. Wszystko razem gotuj pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż mięso będzie miękkie w środku. Pulpety w sosie curry podawaj z ryżem, posyp je obficie natką kolendry.


Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak potrawy, dodaj do sosu łyżeczkę ostrej papryki w proszku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki w sosie curry
Mięsne kuleczki bez smażenia, w niezwykle aromatycznym, pachnącym korzennymi przyprawami sosie. Jeśli podoba Ci się ten opis, wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie curry. Przyrządź je z delikatnego mięsa drobiowego doprawionego kminem rzymskim i pomidorową przyprawą. Ulep niewielkie kuleczki i odłóż na bok, by przygotować sos curry, który nada całej potrawie orientalnego charakteru. Zacznij od podsmażenia przypraw: cynamonu, curry madras oraz goździków. W ten sposób wydobędziesz z nich aromat, który przeniknie do pozostałych składników potrawy: czosnku, cebuli, pomidorów, mleka kokosowego i, oczywiście, pulpecików. Kiedy sos zacznie się gotować i gęstnieć, dodaj do niego pulpety i ugotuj je. Mieszaj delikatnie, by kulki mięsa się nie rozpadły. Pulpeciki w sosie curry podawaj z długoziarnistym ryżem jaśminowym albo basmati, dekorując każdą porcję natką kolendry – zioła popularnego w kuchni hinduskiej. Przekonaj się, jak proste może być przyrządzenie orientalnego dania. Przygotuj je na najbliższą okazję.