Pulpety z wątróbki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z wątróbki

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200

1

8 dekagramów

1 sztuka

5 dekagramów

2 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść wątróbkę, zmiel ją w maszynce, dodaj jajko, tartą bułkę, przyprawę Delikat Knorr, pieprz, stopione masło oraz posiekaną natkę pietruszki.

Krok 2

Starannie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodaj tartą bułkę.

Krok 3

Zwilżając wodą dłonie, formuj małe kuleczki. Gotuj wrzucając na wrząca wodę. Wyjmuj po kilku minutach łyżką cedzakową.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z wątróbkiPulpety z wątróbki

Pulpety z wątróbki to doskonała propozycja na urozmaicenie codziennych obiadów. Jeśli dotychczas przygotowywana wersja pulpetów już nie smakuje jak dawniej, warto odświeżyć przepisy, wykorzystując wątróbkę wieprzową. Danie cechuje przede wszystkim głęboki smak oraz prostota przygotowania. Z przyrządzeniem pulpetów poradzi sobie każdy! Przygotujcie jedynie maszynkę do mielenia mięsa, a także kilka niezbędnych składników: tytułową wątróbkę, bułkę tartą, jajko, masło, natkę pietruszki i przyprawy. Danie to z pewnością posmakuje wszystkim i zagości na stałe w obiadowym menu.

Dla kogo?

Pulpety z wątróbki przypadną do gustu każdemu, kto lubi nowoczesne podejście do tradycyjnych potraw.

Na jaką okazję?

Pulpety idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Pulpety, w wielu odmianach, goszczą w polskiej kuchni od wielu lat. Najczęściej podawane są w sosie pomidorowym lub koperkowym. Możecie je spotkać także w odmianach wegetariańskich, przygotowywanych z fasoli lub soczewicy.

Dla urozmaicenia:

Pulpety z wątróbki będą doskonale smakować z gotowanymi ziemniakami oraz z surówką z kiszonej kapusty.