
Składniki
200
1
8 dekagramów
1 sztuka
5 dekagramów
2 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść wątróbkę, zmiel ją w maszynce, dodaj jajko, tartą bułkę, przyprawę Delikat Knorr, pieprz, stopione masło oraz posiekaną natkę pietruszki.
Krok 2
Starannie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodaj tartą bułkę.
Krok 3
Zwilżając wodą dłonie, formuj małe kuleczki. Gotuj wrzucając na wrząca wodę. Wyjmuj po kilku minutach łyżką cedzakową.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z wątróbki
Pulpety z wątróbki to doskonała propozycja na urozmaicenie codziennych obiadów. Jeśli dotychczas przygotowywana wersja pulpetów już nie smakuje jak dawniej, warto odświeżyć przepisy, wykorzystując wątróbkę wieprzową. Danie cechuje przede wszystkim głęboki smak oraz prostota przygotowania. Z przyrządzeniem pulpetów poradzi sobie każdy! Przygotujcie jedynie maszynkę do mielenia mięsa, a także kilka niezbędnych składników: tytułową wątróbkę, bułkę tartą, jajko, masło, natkę pietruszki i przyprawy. Danie to z pewnością posmakuje wszystkim i zagości na stałe w obiadowym menu.
Dla kogo?
Pulpety z wątróbki przypadną do gustu każdemu, kto lubi nowoczesne podejście do tradycyjnych potraw.
Na jaką okazję?
Pulpety idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Pulpety, w wielu odmianach, goszczą w polskiej kuchni od wielu lat. Najczęściej podawane są w sosie pomidorowym lub koperkowym. Możecie je spotkać także w odmianach wegetariańskich, przygotowywanych z fasoli lub soczewicy.
Dla urozmaicenia:
Pulpety z wątróbki będą doskonale smakować z gotowanymi ziemniakami oraz z surówką z kiszonej kapusty.