Barszcz czerwony z białą kiełbasą i jajkiem | Przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z białą kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 sztuki

300 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

800 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w kostkę. Zalej 800 ml wody i gotuj około 15 minut. Dodaj białą kiełbasę. Całość gotuj jeszcze 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Barszcz czerwony z białą kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Powstały wywar dopraw barszczem czerwonym Knorr i zabiel śmietaną.

Barszcz czerwony z białą kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Barszcz podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.

Barszcz czerwony z białą kiełbasą - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z białą kiełbasąBarszcz czerwony z białą kiełbasą

Biała kiełbasa może kojarzyć się jako niezbędny dodatek do krupniku, podkreśli jednak również smak barszczu czerwonego. Aby przygotować taki wariant tej popularnej zupy, nie potrzebujesz wcale wielu składników. Wystarczą jajka ugotowane na twardo, kwaśna gęsta śmietana, pokrojone w kostkę ziemniaki i barszcz ekspresowy. W trzech prostych krokach przygotujesz smaczną zupę, która sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe lub ciepła kolacja. Gotową zupę możesz serwować na wiele sposobów. Sprawdź np. wariant z ugotowaną na miękko fasolą i włoszczyzną pokrojoną w słupki. Takie połączenie składników przybliży gotowaną zupę do barszczu ukraińskiego. Dobrym wyborem będzie także podawanie gotowego dania z kromką świeżego pieczywa razowego. Do dekoracji sprawdzą się listki świeżego majeranku lub pietruszki, a uniwersalną przyprawą, podkreślającą smak, będzie świeżo zmielony czarny pieprz. Koniecznie sprawdź ten wariant barszczu czerwonego i podziel się swoją opinią o tej potrawie. Życzymy smacznego.