Barszcz czerwony z kulebiakiem

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

350 gramów

1 sztuka

25 gramów

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

50 gramów

1 sztuka

2 opakowania

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże kruszymy, rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i zostawiamy na kwadrans. Dodajemy przesianą mąkę, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto stopniowo dolewając roztopione, ciepłe, ale nie gorące masło. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste- możemy ewentualnie dosypać ciut więcej mąki. Formujemy kulę z ciasta, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Krok 2

Suszone grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (powinny być całkowicie zamoczone), odstawiamy na godzinę, a następnie gotujemy na maleńkim ogniu przez 45 minut. Odcedzamy (wywar możemy wykorzystać np. do zrobienia barszczu, lub grzybowego sosu), grzyby drobno kroimy. Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Jak cebula się zeszkli, zdejmujemy ją z patelni, a na patelni podsmażamy wypłukaną i posiekaną kapustę kiszoną. Smażymy do momentu aż kapusta nieco zmięknie, dodajemy wtedy grzyby i cebulę, całość mieszamy i smażymy jeszcze przez 10 minut na niewielkim ogniu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy nieduży kawałek, z którego po rozwałkowaniu wycinamy gwiazdki lub inne świąteczne ozdoby za pomocą foremek do wykrawania ciasteczek. Przygotowujemy blaszkę keksową- smarując ją masłem i wysypując mąką. Resztę ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Ciasto umieszczamy w keksówce, w taki sposób, żeby brzegi ciasta wystawały za blaszkę. Nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem, umieszczamy wcześniej wycięte gwiazdki, ponownie smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

Krok 4

Wodę przelewamy do dużego garnka, zagotowujemy. Dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr i jak całkowicie się rozpuszczą dosypujemy Czerwony barszcz. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 5

Kulebiak kroimy na kromki i podajemy z barszczem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z kulebiakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z kulebiakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z kulebiakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z kulebiakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z kulebiakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z kulebiakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z kulebiakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej