Barszcz z gwiazdką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz z gwiazdką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
376 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

60 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce.

Krok 2

Zagotuj 1 litr wody, dodaj do niego śliwki, goździki oraz startą skórkę, po czym gotuj wszystko na małym ogniu przez około 5 minut.

Krok 3

Przecedź wywar, dodaj łyżkę miodu i mocno podgrzej, a następnie pokrój śliwki w paski.

Krok 4

Wsyp do wywaru Barszcz czerwony Knorr, dodaj pokrojone śliwki i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 5

Wytnij foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodaj do gotowego barszczu.

1

Opinie o przepisie

  • Halina Drożdż

    Halina Drożdż , 05.12.2015

    Mniam-mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz z gwiazdkąBarszcz z gwiazdką

Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie zupy? W takim razie, koniecznie wypróbuj przepis na barszcz czerwony z gwiazdką. Zacznij do zagotowania litra wody. Następnie dodaj do niego goździki oraz startą skórkę cytryny. Gotowy wywar przecedź przez gęste sito i mocno podgrzej na łyżce miodu. Pod koniec gotowania, wsyp zawartość torebki barszczu czerwonego oraz pokrojone suszone śliwki. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak potrawy, nie zapomnij o aromatycznych przyprawach, takich jak: pieprz, tymianek czy kminek. Dobrym pomysłem będzie także samodzielne przygotowanie kwasu buraczanego. Wystarczy, że obrane i pokrojone buraki zalejesz letnią wodą i potrzymasz kilka dni w ciepłym miejscu. Z ugotowanych ziemniaków lub z ciasta makaronowego wykrój gwiazdkę i udekoruj nią gotowe danie. Zamiast gwiazdki, barszcz czerwony możesz również podać z krokietami, pasztecikami lub kruchymi pierożkami. Choć zupa jest idealną propozycją na wigilijną kolację, nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować ją także na inne okazje. Smacznego!