Barszcz z gwiazdką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz z gwiazdką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

367 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

60 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce.

Krok 2

Zagotuj 1 litr wody, dodaj do niego śliwki, goździki oraz startą skórkę, po czym gotuj wszystko na małym ogniu przez około 5 minut.

Krok 3

Przecedź wywar, dodaj łyżkę miodu i mocno podgrzej, a następnie pokrój śliwki w paski.

Krok 4

Wsyp do wywaru Barszcz czerwony Knorr, dodaj pokrojone śliwki i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 5

Wytnij foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodaj do gotowego barszczu.

1

Opinie o przepisie

  • Halina Drożdż

    Halina Drożdż , 05.12.2015

    Mniam-mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz z gwiazdką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz z gwiazdkąBarszcz z gwiazdką

Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie zupy? W takim razie, koniecznie wypróbuj przepis na barszcz czerwony z gwiazdką. Zacznij do zagotowania litra wody. Następnie dodaj do niego goździki oraz startą skórkę cytryny. Gotowy wywar przecedź przez gęste sito i mocno podgrzej na łyżce miodu. Pod koniec gotowania, wsyp zawartość torebki barszczu czerwonego oraz pokrojone suszone śliwki. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak potrawy, nie zapomnij o aromatycznych przyprawach, takich jak: pieprz, tymianek czy kminek. Dobrym pomysłem będzie także samodzielne przygotowanie kwasu buraczanego. Wystarczy, że obrane i pokrojone buraki zalejesz letnią wodą i potrzymasz kilka dni w ciepłym miejscu. Z ugotowanych ziemniaków lub z ciasta makaronowego wykrój gwiazdkę i udekoruj nią gotowe danie. Zamiast gwiazdki, barszcz czerwony możesz również podać z krokietami, pasztecikami lub kruchymi pierożkami. Choć zupa jest idealną propozycją na wigilijną kolację, nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować ją także na inne okazje. Smacznego!