
Składniki
60 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
1 łyżka
2 sztuki
4 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj suszone śliwki przez 5 minut w 4 szklankach wody ze startą skórką z cytryny, goździkami oraz pieprzem.

Krok 2
Następnie przecedź wywar, dodaj łyżkę miodu i mocno go podgrzej.

Krok 3
Dodaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr, zaprzestając jednocześnie gotowania.

Krok 4
Wytnij foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodaj je do zupy. Przed podaniem możesz także pokroić śliwki w paski i wrzucić je do gotowego barszczu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz czysty ze śliwkami
Barszcz czerwony to zupa znana w każdym polskim domu. Połączona z uszkami kojarzy nam się ze świętami. A może tym razem wypróbujesz inną jej wersję? Tradycyjne potrawy lubimy najbardziej, bo wiążemy z nimi ciepłe i miłe wspomnienia. Jednak kuchnia polska oferuje nam tyle ciekawych rozwiązań, że czasem warto odejść od utartych przepisów i postawić na nowości. Na pewno nie próbowałaś jeszcze barszczu czerwonego ze śliwkami i ziemniakami. A naprawdę warto, bo smakuje pierwszorzędnie. Śliwki same w sobie są słodkie i pachną tak, że od razu mamy na nie ochotę. To też owoc, który kojarzy nam się z jesienią – domowe powidła i dżemy towarzyszą nam przez okres zimnych miesięcy. Wywar ze śliwek, doprawiony goździkami, cytryną i miodem idealnie komponuje się z barszczem czerwonym, który wystarczy wsypać do bulionu i wymieszać. Podany z ziemniakami na pewno rozgrzeje ciebie i twoją rodzinę w chłodne wieczory.