Barszcz czysty ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czysty ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

1 łyżka

2 sztuki

4 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj suszone śliwki przez 5 minut w 4 szklankach wody ze startą skórką z cytryny, goździkami oraz pieprzem.

Barszcz czysty ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Następnie przecedź wywar, dodaj łyżkę miodu i mocno go podgrzej.

Barszcz czysty ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr, zaprzestając jednocześnie gotowania.

Barszcz czysty ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Wytnij foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodaj je do zupy. Przed podaniem możesz także pokroić śliwki w paski i wrzucić je do gotowego barszczu.

Barszcz czysty ze śliwkami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Kamil Ogiegło

    Kamil Ogiegło , 21.12.2017

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czysty ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czysty ze śliwkamiBarszcz czysty ze śliwkami

Barszcz czerwony to zupa znana w każdym polskim domu. Połączona z uszkami kojarzy nam się ze świętami. A może tym razem wypróbujesz inną jej wersję? Tradycyjne potrawy lubimy najbardziej, bo wiążemy z nimi ciepłe i miłe wspomnienia. Jednak kuchnia polska oferuje nam tyle ciekawych rozwiązań, że czasem warto odejść od utartych przepisów i postawić na nowości. Na pewno nie próbowałaś jeszcze barszczu czerwonego ze śliwkami i ziemniakami. A naprawdę warto, bo smakuje pierwszorzędnie. Śliwki same w sobie są słodkie i pachną tak, że od razu mamy na nie ochotę. To też owoc, który kojarzy nam się z jesienią – domowe powidła i dżemy towarzyszą nam przez okres zimnych miesięcy. Wywar ze śliwek, doprawiony goździkami, cytryną i miodem idealnie komponuje się z barszczem czerwonym, który wystarczy wsypać do bulionu i wymieszać. Podany z ziemniakami na pewno rozgrzeje ciebie i twoją rodzinę w chłodne wieczory.