
Składniki
60 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
1 łyżka
2 sztuki
4 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj suszone śliwki przez 5 minut w 4 szklankach wody ze startą skórką z cytryny, goździkami oraz pieprzem.

Krok 2
Następnie przecedź wywar, dodaj łyżkę miodu i mocno go podgrzej.

Krok 3
Dodaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr, zaprzestając jednocześnie gotowania.

Krok 4
Wytnij foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodaj je do zupy. Przed podaniem możesz także pokroić śliwki w paski i wrzucić je do gotowego barszczu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz czysty ze śliwkami
Barszcz czerwony to zupa znana w każdym polskim domu. Połączona z uszkami kojarzy nam się ze świętami. A może tym razem wypróbujesz inną jej wersję? Tradycyjne potrawy lubimy najbardziej, bo wiążemy z nimi ciepłe i miłe wspomnienia. Jednak kuchnia polska oferuje nam tyle ciekawych rozwiązań, że czasem warto odejść od utartych przepisów i postawić na nowości. Na pewno nie próbowałaś jeszcze barszczu czerwonego ze śliwkami i ziemniakami. A naprawdę warto, bo smakuje pierwszorzędnie. Śliwki same w sobie są słodkie i pachną tak, że od razu mamy na nie ochotę. To też owoc, który kojarzy nam się z jesienią – domowe powidła i dżemy towarzyszą nam przez okres zimnych miesięcy. Wywar ze śliwek, doprawiony goździkami, cytryną i miodem idealnie komponuje się z barszczem czerwonym, który wystarczy wsypać do bulionu i wymieszać. Podany z ziemniakami na pewno rozgrzeje ciebie i twoją rodzinę w chłodne wieczory.


































