Barszcz ukraiński z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz ukraiński z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
1025 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

336 osób wydrukowało

Pobierz pdf

518 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 sztuki

300 gramów

0.25 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

4 ziarna

4 łyżki

2 łyżki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka wieprzowe podziel na mniejsze kawałki. Zalej 2 l wody, dodaj przyprawy i gotuj, aż mięso będzie miękkie.

Barszcz ukraiński z pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj przez około 10 minut, aż trochę zmiękną.

Barszcz ukraiński z pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, marchew i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a kapustę poszatkuj.

Barszcz ukraiński z pomidorami  - Krok 3

Krok 4

Na patelni z masłem lub margaryną podsmaż cebulę, następnie marchew i buraki. Wszystko lekko podduś. Następnie dodaj podduszone warzywa, kapustę i kawałki pomidorów do wywaru z ziemniakami. Odcedź fasolkę i również dorzuć do zupy.

Barszcz ukraiński z pomidorami  - Krok 4

Krok 5

Wlej śmietanę, dopraw zupę barszczem Knorr i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Barszcz ukraiński najlepiej podawać z dużymi kawałkami mięsa, posiekaną natką pietruszki lub koperku i pieczywem.

Barszcz ukraiński z pomidorami  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Iwona Pabis

    Iwona Pabis , 28.04.2016

    boskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Skotnica

    Danuta Skotnica , 28.08.2015

    pyszne:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz ukraiński z pomidorami Barszcz ukraiński z pomidorami

Dysponując torebką barszczu czerwonego Ekspresowego Knorr, można w półtorej godziny wyczarować 4 porcje barszczu ukraińskiego z pomidorami, ziemniakami i fasolą. Dawniej przygotowywano go z liści dziko rosnącego zielonego ziela – barszczownika, który można było znaleźć na okolicznych łąkach, a stopniowo zaczęto do tej ubogiej potrawy dodawać duże kawałki mięsa, buraki oraz inne warzywa i dodatki i zupa przestała już mieć kolor zielony. Zanim Ukraińcy zasiądą do stołu mówią „Siadajcie Barszczowaci!” i to nie tylko wtedy, gdy na stole króluje danie narodowe – barszcz ukraiński w jednej z 30 znanych tam odmian. Na około kwadrans przed zakończeniem gotowania tej rozgrzewającej zupy na żeberkach wieprzowych dopraw ją śmietaną, wsyp czerwony barszcz ekspresowy Knorr i zmniejsz ogień pod garnkiem. Podawaj obficie posypany natką pietruszki lub koperkiem z pajdami świeżego razowca. W barszczu ukraińskim z pomidorami powinna według ukraińskiego przysłowia stać łyżka, a urozmaicać go mogą pierożki lub małe bułeczki.