Barszcz ukraiński z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

991 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 sztuki

300 gramów

0.25 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

4 ziarna

4 łyżki

2 łyżki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka wieprzowe podziel na mniejsze kawałki. Zalej 2 l wody, dodaj przyprawy i gotuj, aż mięso będzie miękkie.

Barszcz ukraiński z pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj przez około 10 minut, aż trochę zmiękną.

Barszcz ukraiński z pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, marchew i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a kapustę poszatkuj.

Barszcz ukraiński z pomidorami  - Krok 3

Krok 4

Na patelni z masłem lub margaryną podsmaż cebulę, następnie marchew i buraki. Wszystko lekko podduś. Następnie dodaj podduszone warzywa, kapustę i kawałki pomidorów do wywaru z ziemniakami. Odcedź fasolkę i również dorzuć do zupy.

Barszcz ukraiński z pomidorami  - Krok 4

Krok 5

Wlej śmietanę, dopraw zupę barszczem Knorr i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Barszcz ukraiński najlepiej podawać z dużymi kawałkami mięsa, posiekaną natką pietruszki lub koperku i pieczywem.

Barszcz ukraiński z pomidorami  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Iwona Pabis

    Iwona Pabis, 28.04.2016

    boskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Skotnica

    Danuta Skotnica, 28.08.2015

    pyszne:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz ukraiński z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kwaśno-pikantna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz ukraiński z pomidorami Barszcz ukraiński z pomidorami

Dysponując torebką barszczu czerwonego Ekspresowego Knorr, można w półtorej godziny wyczarować 4 porcje barszczu ukraińskiego z pomidorami, ziemniakami i fasolą. Dawniej przygotowywano go z liści dziko rosnącego zielonego ziela – barszczownika, który można było znaleźć na okolicznych łąkach, a stopniowo zaczęto do tej ubogiej potrawy dodawać duże kawałki mięsa, buraki oraz inne warzywa i dodatki i zupa przestała już mieć kolor zielony. Zanim Ukraińcy zasiądą do stołu mówią „Siadajcie Barszczowaci!” i to nie tylko wtedy, gdy na stole króluje danie narodowe – barszcz ukraiński w jednej z 30 znanych tam odmian. Na około kwadrans przed zakończeniem gotowania tej rozgrzewającej zupy na żeberkach wieprzowych dopraw ją śmietaną, wsyp czerwony barszcz ekspresowy Knorr i zmniejsz ogień pod garnkiem. Podawaj obficie posypany natką pietruszki lub koperkiem z pajdami świeżego razowca. W barszczu ukraińskim z pomidorami powinna według ukraińskiego przysłowia stać łyżka, a urozmaicać go mogą pierożki lub małe bułeczki.