
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa umyj. Następnie marchew i pietruszkę obierz.
Krok 2
Pozostałe warzywa, w tym czosnek i ostrą papryczkę,a także cytrynę umieść na blaszce do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika i pozwól, aby nieco przestygły.
Krok 3
Z bakłażana zdejmij skórę, a miąższ wraz z pozostałymi warzywami, umieść w odpowiednim garnku. Następnie pokrój pomidory.
Krok 4
Zalej 1,5 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo - warzywnego Knorr i przygotowane pomidory.
Krok 5
Całość zmiksuj za pomocą miksera na jednolitą, gładką masę.
Krok 6
Powstałą gęstą masę rozprowadź jogurtem. Dodaj kumin, posiekaną natkę kolendry i tymianek.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejInne przepisy
Zupa z pieczonego bakłażana
Mimo że kremowe zupy coraz częściej goszczą na naszych stołach, nadal korzystamy jedynie z podstawowych i znanych nam składników. Są to zwykle dynie, marchewki, buraki czy białe warzywa. Doskonałą alternatywą jest bakłażan. Nie jedliście jeszcze zupy bakłażanowej? Spróbujcie! Wypróbujcie nasz przepis. Zupa z bakłażana jest nie tylko pyszna, ale także prosta w przygotowaniu. Z recepturą poradzą sobie więc nawet ci z was, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. Co więcej, do zrobienia zupy krem z pieczonego bakłażana wystarczą składniki, jakie bez trudu znajdziecie w każdym sklepie. Smacznego!
Dla kogo?
Zupa krem z bakłażana to propozycja dla entuzjastów kremowych i aromatycznych dań.
Na jaką okazję?
Zupa z pieczonego bakłażana to nie tylko ważny element menu obiadowego, ponieważ świetnie sprawdzi się również w porze kolacji. Pamiętajcie o przepisie również w sytuacji, w której szukacie inspiracji na oryginalne gorące danie, serwowane podczas domowego przyjęcia czy kolacji w gronie znajomych – zupa krem z bakłażana świetnie sprawdzi się w tej roli.
Czy wiesz, że?
Bakłażan jest warzywem, jakie naturalnie spotkacie np. w Egipcie i Indiach. Aby bakłażan mógł być uprawiany w naszej strefie klimatycznej, musi mieć zapewnione odpowiednie warunki, w tym nasłonecznienie i wilgotność.
Dla urozmaicenia:
Zupa krem z pieczonego bakłażana świetnie łączy się z chrupiącym pieczywem. Grzanki do zupy z bakłażana możecie przygotować samodzielnie – zapiekając bułki, chleb lub wekę z odrobiną masła czosnkowego i ulubionych ziół.