
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa umyj. Następnie marchew i pietruszkę obierz.

Krok 2
Pozostałe warzywa, w tym czosnek i ostrą papryczkę,a także cytrynę umieść na blaszce do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika i pozwól, aby nieco przestygły.

Krok 3
Z bakłażana zdejmij skórę, a miąższ wraz z pozostałymi warzywami, umieść w odpowiednim garnku. Następnie pokrój pomidory.

Krok 4
Zalej 1,5 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo - warzywnego Knorr i przygotowane pomidory.

Krok 5
Całość zmiksuj za pomocą miksera na jednolitą, gładką masę.

Krok 6
Powstałą gęstą masę rozprowadź jogurtem. Dodaj kumin, posiekaną natkę kolendry i tymianek.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z pieczonego bakłażana
Mimo że kremowe zupy coraz częściej goszczą na naszych stołach, nadal korzystamy jedynie z podstawowych i znanych nam składników. Są to zwykle dynie, marchewki, buraki czy białe warzywa. Doskonałą alternatywą jest bakłażan. Nie jedliście jeszcze zupy bakłażanowej? Spróbujcie! Wypróbujcie nasz przepis. Zupa z bakłażana jest nie tylko pyszna, ale także prosta w przygotowaniu. Z recepturą poradzą sobie więc nawet ci z was, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. Co więcej, do zrobienia zupy krem z pieczonego bakłażana wystarczą składniki, jakie bez trudu znajdziecie w każdym sklepie. Smacznego!
Dla kogo?
Zupa krem z bakłażana to propozycja dla entuzjastów kremowych i aromatycznych dań.
Na jaką okazję?
Zupa z pieczonego bakłażana to nie tylko ważny element menu obiadowego, ponieważ świetnie sprawdzi się również w porze kolacji. Pamiętajcie o przepisie również w sytuacji, w której szukacie inspiracji na oryginalne gorące danie, serwowane podczas domowego przyjęcia czy kolacji w gronie znajomych – zupa krem z bakłażana świetnie sprawdzi się w tej roli.
Czy wiesz, że?
Bakłażan jest warzywem, jakie naturalnie spotkacie np. w Egipcie i Indiach. Aby bakłażan mógł być uprawiany w naszej strefie klimatycznej, musi mieć zapewnione odpowiednie warunki, w tym nasłonecznienie i wilgotność.
Dla urozmaicenia:
Zupa krem z pieczonego bakłażana świetnie łączy się z chrupiącym pieczywem. Grzanki do zupy z bakłażana możecie przygotować samodzielnie – zapiekając bułki, chleb lub wekę z odrobiną masła czosnkowego i ulubionych ziół.