Zupa z pieczonego bakłażana

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

33

523 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

576 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj. Następnie marchew i pietruszkę obierz.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 1

Krok 2

Pozostałe warzywa, w tym czosnek i ostrą papryczkę,a także cytrynę umieść na blaszce do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika i pozwól, aby nieco przestygły.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 2

Krok 3

Z bakłażana zdejmij skórę, a miąższ wraz z pozostałymi warzywami, umieść w odpowiednim garnku. Następnie pokrój pomidory.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 3

Krok 4

Zalej 1,5 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo - warzywnego Knorr i przygotowane pomidory.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 4

Krok 5

Całość zmiksuj za pomocą miksera na jednolitą, gładką masę.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 5

Krok 6

Powstałą gęstą masę rozprowadź jogurtem. Dodaj kumin, posiekaną natkę kolendry i tymianek.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Klaudia Bocheńska

    Klaudia Bocheńska

    wyszła pyszna. myślałam, że cytryna zabije smak ale po dodaniu jogurtu smaki się wyrównały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadetta Warta

    Bernadetta Warta

    powinna być bez tej cytryny..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej