Zupa z pieczonego bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa z pieczonego bakłażana

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

33

531 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

404 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

581 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj. Następnie marchew i pietruszkę obierz.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 1

Krok 2

Pozostałe warzywa, w tym czosnek i ostrą papryczkę,a także cytrynę umieść na blaszce do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika i pozwól, aby nieco przestygły.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 2

Krok 3

Z bakłażana zdejmij skórę, a miąższ wraz z pozostałymi warzywami, umieść w odpowiednim garnku. Następnie pokrój pomidory.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 3

Krok 4

Zalej 1,5 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo - warzywnego Knorr i przygotowane pomidory.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 4

Krok 5

Całość zmiksuj za pomocą miksera na jednolitą, gładką masę.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 5

Krok 6

Powstałą gęstą masę rozprowadź jogurtem. Dodaj kumin, posiekaną natkę kolendry i tymianek.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Magdalena Czech

    Magdalena Czech , 17.09.2020

    Super pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Bocheńska

    Klaudia Bocheńska , 23.06.2019

    wyszła pyszna. myślałam, że cytryna zabije smak ale po dodaniu jogurtu smaki się wyrównały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadetta Warta

    Bernadetta Warta , 22.01.2019

    powinna być bez tej cytryny..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej