Zupa z pieczonego bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z pieczonego bakłażana

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

34

617 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

427 osób wydrukowało

Pobierz pdf

657 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj. Następnie marchew i pietruszkę obierz.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 1

Krok 2

Pozostałe warzywa, w tym czosnek i ostrą papryczkę,a także cytrynę umieść na blaszce do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika i pozwól, aby nieco przestygły.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 2

Krok 3

Z bakłażana zdejmij skórę, a miąższ wraz z pozostałymi warzywami, umieść w odpowiednim garnku. Następnie pokrój pomidory.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 3

Krok 4

Zalej 1,5 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo - warzywnego Knorr i przygotowane pomidory.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 4

Krok 5

Całość zmiksuj za pomocą miksera na jednolitą, gładką masę.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 5

Krok 6

Powstałą gęstą masę rozprowadź jogurtem. Dodaj kumin, posiekaną natkę kolendry i tymianek.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Edyta Migodzińska

    Edyta Migodzińska , 08.02.2021

    Przepyszna i łatwa do zrobienia. Uwielbiam zupy krem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Waclawiak

    Grzegorz Waclawiak , 13.10.2020

    Bardzo smaczna cytrusowa zupa. Podalem z grzankami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Czech

    Magdalena Czech , 17.09.2020

    Super pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Bocheńska

    Klaudia Bocheńska , 23.06.2019

    wyszła pyszna. myślałam, że cytryna zabije smak ale po dodaniu jogurtu smaki się wyrównały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadetta Warta

    Bernadetta Warta , 22.01.2019

    powinna być bez tej cytryny..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z pieczonego bakłażanaZupa z pieczonego bakłażana

Mimo że kremowe zupy coraz częściej goszczą na naszych stołach, nadal korzystamy jedynie z podstawowych i znanych nam składników. Są to zwykle dynie, marchewki, buraki czy białe warzywa. Doskonałą alternatywą jest bakłażan. Nie jedliście jeszcze zupy bakłażanowej? Spróbujcie! Wypróbujcie nasz przepis. Zupa z bakłażana jest nie tylko pyszna, ale także prosta w przygotowaniu. Z recepturą poradzą sobie więc nawet ci z was, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. Co więcej, do zrobienia zupy krem z pieczonego bakłażana wystarczą składniki, jakie bez trudu znajdziecie w każdym sklepie. Smacznego!

Dla kogo?

Zupa krem z bakłażana to propozycja dla entuzjastów kremowych i aromatycznych dań.

Na jaką okazję?

Zupa z pieczonego bakłażana to nie tylko ważny element menu obiadowego, ponieważ świetnie sprawdzi się również w porze kolacji. Pamiętajcie o przepisie również w sytuacji, w której szukacie inspiracji na oryginalne gorące danie, serwowane podczas domowego przyjęcia czy kolacji w gronie znajomych – zupa krem z bakłażana świetnie sprawdzi się w tej roli.

Czy wiesz, że?

Bakłażan jest warzywem, jakie naturalnie spotkacie np. w Egipcie i Indiach. Aby bakłażan mógł być uprawiany w naszej strefie klimatycznej, musi mieć zapewnione odpowiednie warunki, w tym nasłonecznienie i wilgotność.

Dla urozmaicenia:

Zupa krem z pieczonego bakłażana świetnie łączy się z chrupiącym pieczywem. Grzanki do zupy z bakłażana możecie przygotować samodzielnie – zapiekając bułki, chleb lub wekę z odrobiną masła czosnkowego i ulubionych ziół.