Zupa z pieczonego bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z pieczonego bakłażana

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

34

579 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

626 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj. Następnie marchew i pietruszkę obierz.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 1

Krok 2

Pozostałe warzywa, w tym czosnek i ostrą papryczkę,a także cytrynę umieść na blaszce do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika i pozwól, aby nieco przestygły.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 2

Krok 3

Z bakłażana zdejmij skórę, a miąższ wraz z pozostałymi warzywami, umieść w odpowiednim garnku. Następnie pokrój pomidory.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 3

Krok 4

Zalej 1,5 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo - warzywnego Knorr i przygotowane pomidory.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 4

Krok 5

Całość zmiksuj za pomocą miksera na jednolitą, gładką masę.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 5

Krok 6

Powstałą gęstą masę rozprowadź jogurtem. Dodaj kumin, posiekaną natkę kolendry i tymianek.

Zupa z pieczonego bakłażana - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Edyta Migodzińska

    Edyta Migodzińska , 08.02.2021

    Przepyszna i łatwa do zrobienia. Uwielbiam zupy krem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Waclawiak

    Grzegorz Waclawiak , 13.10.2020

    Bardzo smaczna cytrusowa zupa. Podalem z grzankami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Czech

    Magdalena Czech , 17.09.2020

    Super pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Bocheńska

    Klaudia Bocheńska , 23.06.2019

    wyszła pyszna. myślałam, że cytryna zabije smak ale po dodaniu jogurtu smaki się wyrównały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadetta Warta

    Bernadetta Warta , 22.01.2019

    powinna być bez tej cytryny..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z pieczonego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z cukinii
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej