
Składniki
2 sztuki
1 litr
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię obieramy i wycinamy gniazdo nasienne.
Krok 2
Na maśle krótko przesmażamy posiekany w cienkie plasterki czosnek, a po chwili dodajemy do niego pokrojoną w średniej wielkości kostkę cukinię.
Krok 3
Warzywa przesmażamy (a właściwie to dusimy, bo ogień ma być mały) około 10 minut, aż cukinia będzie miękka.
Krok 4
Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie minimalizujemy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut.
Krok 5
Miksujemy blenderem całość do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Krok 6
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej