
Składniki
2 sztuki
1 litr
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię obieramy i wycinamy gniazdo nasienne.
Krok 2
Na maśle krótko przesmażamy posiekany w cienkie plasterki czosnek, a po chwili dodajemy do niego pokrojoną w średniej wielkości kostkę cukinię.
Krok 3
Warzywa przesmażamy (a właściwie to dusimy, bo ogień ma być mały) około 10 minut, aż cukinia będzie miękka.
Krok 4
Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie minimalizujemy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut.
Krok 5
Miksujemy blenderem całość do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Krok 6
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej