Kwaśnica z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kwaśnica z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1000 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 szklanka

1000 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć, ugotować jarzyny z pokrojonymi ziemniakami i dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Osobno ugotować grzyby z 1 łyżką masła.

Krok 3

Osobno ugotować kapustę, a gdy będzie miękka pokroić grzyby i z wywarem wlać do kapusty.

Krok 4

Dodać ugotowane ziemniaki i jarzyny wraz z wywarem.

Krok 5

Zasmażyć zasmażką Knorr i doprawić do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kwaśnica z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kwaśnica z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kwaśnica z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kwaśnica z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kwaśnica z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kwaśnica z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kwaśnica z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kwaśnica z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kwaśnica z grzybamiKwaśnica z grzybami

Kwaśnica to popularne danie wywodzące się z kuchni góralskiej – w podstawowej wersji kapusta kiszona łączy się z mięsem i ziemniakami. Tym razem przygotuj tę zupę z dodatkiem aromatycznych suszonych grzybów – dzięki temu przepisowi nie będzie to trudne. Aby wydobyć głębię smaku, jarzyny ugotuj z pokrojonymi ziemniakami oraz z dodatkiem kostki rosołowej, która wzbogaci aromat bulionu. Namoczone wcześniej grzyby przyrządź według wskazówek zawartych w przepisie i pokrój je na kawałki. Następnie przygotuj kapustę – kiedy będzie już miękka, dodaj do niej poszatkowane grzyby i wywar z jarzyn. Dopełnieniem smaku tej zupy będzie zasmażka, którą wykonasz w kilka minut, oraz dodatek podstawowych przypraw. Kwaśnicę podawaj jeszcze ciepłą, ozdobioną natką pietruszki. Co będzie do niej odpowiednim dodatkiem? Sprawdzi się chrupiące pieczywo lub grzanki posypane ziołami. Szybko, prosto i smacznie – tym przepisem udowadniamy, że gotowanie według naszych wskazówek może być prawdziwą przyjemnością. Smacznego!