Składniki
50 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
2 łyżki
5 ziaren
3 listków
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj kostki rosołowe Knorr, ziele angielskie, liść laurowy.
Krok 2
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. W wywarze ugotuj obrane i pokrojone ziemniaki.
Krok 3
Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Usmaż, następnie oprósz mąka i zasmaż.
Krok 4
Połącz cebulę z ziemniakami.
Krok 5
Dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr i gotuj 10 minut. Zupę ziemniaczaną podawaj posypaną koperkiem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ziemniaczana
Ziemniaczanka, kartoflanka, krem ziemniaczany – ile regionów, tyle nazw, ale chodzi o to samo – o zupę ziemniaczaną, która swój smak i kremową konsystencję zawdzięcza najpopularniejszym chyba bulwom w naszym kraju. Masz ochotę na wyśmienity, swojski posiłek? Sięgnij po przepis na zupę ziemniaczaną, który okaże się niezastąpiony, gdy brakuje pomysłu na prosty, smaczny obiad dla całej rodziny. Zjesz ją nawet bez dodatków – zupa kartoflana jest niezwykle treściwa.
Dla kogo? Zupa ziemniaczana najlepiej smakuje gotowana na aromatycznym wołowym rosole, z dodatkiem cebulki i mącznej zasmażki. By wywar smakował jeszcze lepiej, warto dorzucić do ziemniaczanej zupy trochę zieleniny – siekany koperek i ziemniaki to w kuchni nierozerwalne połączenie. Ten duet kojarzący się z latem nada swojskiego charakteru również twojej zupie. Nie jadasz mięsa? Zupa ziemniaczana wege także będzie smakować wybornie. Wystarczy, że recepturę będziesz opierać na aromatycznym wywarze warzywnym.
Na jaką okazję? Ziemniaki zwykle podajemy na obiad, jako dodatek do mięs, czasem stanowią bazę zapiekanki. Złociste placki ziemniaczane to również ponadczasowy przysmak. Pora jednak przypomnieć sobie, że popularne bulwy to także doskonała podstawa ziemniaczanej zupy. Niezwykle przyjemnie będzie wrócić do tego tradycyjnego przysmaku. Zrób od razu większą porcję. Dzięki temu zupę krem ziemniaczaną szybko podgrzejesz i zjesz również na kolację lub będziesz mieć z głowy obiad na dwa dni.
Czy wiesz, że? Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków, które stanowią bazę naszej szybkiej zupy ziemniaczanej. Czy wiesz, jak to się stało, że wylądowały w lokalnych kulinariach? Do Europy trafiły w XVI wieku prosto z Peru za sprawą hiszpańskich wypraw. Jak widać, musiały przebyć długą drogę, byśmy dziś mogli cieszyć się przepisami na zupę ziemniaczaną.
Dla urozmaicenia: Co zrobić, by zupa ziemniaczana krem smakowała jeszcze lepiej i prezentowała się bardziej szykownie? Możesz wzbogacić ją upieczonymi na skwarek chipsami z boczku lub grzankami zapieczonymi z żółtym serem – dzięki tym składnikom zupa kartoflana zyska zupełnie nowego charakteru.