Zupa ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

465 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

450 osób wydrukowało

Pobierz pdf

604 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

2 łyżki

5 ziaren

3 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj kostki rosołowe Knorr, ziele angielskie, liść laurowy.

Zupa ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. W wywarze ugotuj obrane i pokrojone ziemniaki.

Zupa ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Usmaż, następnie oprósz mąka i zasmaż.

Zupa ziemniaczana - Krok 3

Krok 4

Połącz cebulę z ziemniakami.

Zupa ziemniaczana - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr i gotuj 10 minut. Zupę ziemniaczaną podawaj posypaną koperkiem.

Zupa ziemniaczana - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka , 21.10.2017

    Super zupka, pachnie domem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 09.10.2017

    Zupka ziemniaczaną fantastyko.Brawo.Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 28.06.2017

    taka dobra zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hubert Hasiak

    Hubert Hasiak , 22.01.2017

    Też dodałem marchew i pietruszkę.Wyszła smaczna zupa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kameey Kaczmarek

    kameey Kaczmarek , 24.01.2016

    noom pycha... ja zrobilam z młoda marchewką jest jeszcze lepsza....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ziemniaczanaZupa ziemniaczana

Ziemniaczanka, kartoflanka, krem ziemniaczany – ile regionów, tyle nazw, ale chodzi o to samo – o zupę ziemniaczaną, która swój smak i kremową konsystencję zawdzięcza najpopularniejszym chyba bulwom w naszym kraju. Zwykle podajemy je na obiad, jako dodatek do mięs, czasem stanowią bazę zapiekanki. Pora jednak przypomnieć sobie, że ziemniaki to także doskonała baza do zupy. Zupa ziemniaczana najlepiej smakuje gotowana na aromatycznym wołowym rosole, z dodatkiem cebulki i mącznej zasmażki. By wywar smakował jeszcze lepiej, możemy dorzucić trochę zieleniny – siekany koperek i ziemniaki to w kuchni nierozerwalne połączenie. Ten duet kojarzący się z latem nada swojskiego charakteru również twojej zupie. Zupę ziemniaczaną możesz wzbogacić upieczonymi na skwarek chipsami z boczku, grzankami zapieczonymi z żółtym serem lub zjeść ją bez dodatków. Jest niezwykle treściwa.