Zupa ziemniaczana – prosty przepis: domowa | Przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

605 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

757 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

2 łyżki

5 ziaren

3 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj kostki rosołowe Knorr, ziele angielskie, liść laurowy.

Zupa ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. W wywarze ugotuj obrane i pokrojone ziemniaki.

Zupa ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Usmaż, następnie oprósz mąka i zasmaż.

Zupa ziemniaczana - Krok 3

Krok 4

Połącz cebulę z ziemniakami.

Zupa ziemniaczana - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr i gotuj 10 minut. Zupę ziemniaczaną podawaj posypaną koperkiem.

Zupa ziemniaczana - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka , 21.10.2017

    Super zupka, pachnie domem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 09.10.2017

    Zupka ziemniaczaną fantastyko.Brawo.Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 28.06.2017

    taka dobra zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hubert Hasiak

    Hubert Hasiak , 22.01.2017

    Też dodałem marchew i pietruszkę.Wyszła smaczna zupa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kameey Kaczmarek

    kameey Kaczmarek , 24.01.2016

    noom pycha... ja zrobilam z młoda marchewką jest jeszcze lepsza....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ziemniaczanaZupa ziemniaczana

Ziemniaczanka, kartoflanka, krem ziemniaczany – ile regionów, tyle nazw, ale chodzi o to samo – o zupę ziemniaczaną, która swój smak i kremową konsystencję zawdzięcza najpopularniejszym chyba bulwom w naszym kraju. Masz ochotę na wyśmienity, swojski posiłek? Sięgnij po przepis na zupę ziemniaczaną, który okaże się niezastąpiony, gdy brakuje pomysłu na prosty, smaczny obiad dla całej rodziny. Zjesz ją nawet bez dodatków – zupa kartoflana jest niezwykle treściwa.

Dla kogo? Zupa ziemniaczana najlepiej smakuje gotowana na aromatycznym wołowym rosole, z dodatkiem cebulki i mącznej zasmażki. By wywar smakował jeszcze lepiej, warto dorzucić do ziemniaczanej zupy trochę zieleniny – siekany koperek i ziemniaki to w kuchni nierozerwalne połączenie. Ten duet kojarzący się z latem nada swojskiego charakteru również twojej zupie. Nie jadasz mięsa? Zupa ziemniaczana wege także będzie smakować wybornie. Wystarczy, że recepturę będziesz opierać na aromatycznym wywarze warzywnym.

Na jaką okazję? Ziemniaki zwykle podajemy na obiad, jako dodatek do mięs, czasem stanowią bazę zapiekanki. Złociste placki ziemniaczane to również ponadczasowy przysmak. Pora jednak przypomnieć sobie, że popularne bulwy to także doskonała podstawa ziemniaczanej zupy. Niezwykle przyjemnie będzie wrócić do tego tradycyjnego przysmaku. Zrób od razu większą porcję. Dzięki temu zupę krem ziemniaczaną szybko podgrzejesz i zjesz również na kolację lub będziesz mieć z głowy obiad na dwa dni.

Czy wiesz, że? Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków, które stanowią bazę naszej szybkiej zupy ziemniaczanej. Czy wiesz, jak to się stało, że wylądowały w lokalnych kulinariach? Do Europy trafiły w XVI wieku prosto z Peru za sprawą hiszpańskich wypraw. Jak widać, musiały przebyć długą drogę, byśmy dziś mogli cieszyć się przepisami na zupę ziemniaczaną.

Dla urozmaicenia: Co zrobić, by zupa ziemniaczana krem smakowała jeszcze lepiej i prezentowała się bardziej szykownie? Możesz wzbogacić ją upieczonymi na skwarek chipsami z boczku lub grzankami zapieczonymi z żółtym serem – dzięki tym składnikom zupa kartoflana zyska zupełnie nowego charakteru.