Zupa ziemniaczana

- Krok 1Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj kostki rosołowe Knorr, ziele angielskie, liść laurowy.
- Krok 2Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. W wywarze ugotuj obrane i pokrojone ziemniaki.
- Krok 3Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Usmaż, następnie oprósz mąka i zasmaż.
- Krok 4Połącz cebulę z ziemniakami.
- Krok 5Dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr i gotuj 10 minut. Zupę ziemniaczaną podawaj posypaną koperkiem.

Te niepozorne brązowe kuleczki, czyli ziele angielskie, Anglicy nazwali „allspice”, co miało oznaczać „wszystkie przyprawy”. Uważali bowiem, że w aromacie ziela angielskiego można odnaleźć nutę wielu przypraw: gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu, goździków, a nawet pieprzu. Dziś uważa się, że najlepsze jagody ziela angielskiego pochodzą z Meksyku, gdzie są zbierane wprost z dziko rosnących drzew.

Ziemniaczanka, kartoflanka, krem ziemniaczany – ile regionów, tyle nazw, ale chodzi o to samo – o zupę ziemniaczaną, która swój smak i kremową konsystencję zawdzięcza najpopularniejszym chyba bulwom w naszym kraju. Zwykle podajemy je na obiad, jako dodatek do mięs, czasem stanowią bazę zapiekanki. Pora jednak przypomnieć sobie, że ziemniaki to także doskonała baza do zupy. Zupa ziemniaczana najlepiej smakuje gotowana na aromatycznym wołowym rosole, z dodatkiem cebulki i mącznej zasmażki. By wywar smakował jeszcze lepiej, możemy dorzucić trochę zieleniny – siekany koperek i ziemniaki to w kuchni nierozerwalne połączenie. Ten duet kojarzący się z latem nada swojskiego charakteru również twojej zupie. Zupę ziemniaczaną możesz wzbogacić upieczonymi na skwarek chipsami z boczku, grzankami zapieczonymi z żółtym serem lub zjeść ją bez dodatków. Jest niezwykle treściwa.