
Składniki
450 gramów
2 sztuki
1 litr
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
4 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulionetki rozprowadź w litrze wrzątku.
Krok 2
Z cykorii odetnij dolną część, a liście pokrój w centymetrowe paski.
Krok 3
Pokrój cebulę, wrzuć ją na roztopioną margarynę i smaż przez 4 minuty. Dodaj cykorię i smaż 2 minuty.
Krok 4
Wlej połowę bulionu, dopraw go pieprzem i odrobiną soli, po czym gotuj przez 35 minut.
Krok 5
Wlej resztę bulionu, dodaj ryż i gotuj przez 20 minut. Zupę dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z cykorii
Zupa z cykorii to świetny pomysł na lekki, a zarazem oryginalny obiad czy lunch do pracy. Pamiętaj, że pod wpływem światła staje się ona gorzka, w związku z czym kupuj ją jedynie w tych sklepach, w których jest ona przechowywana pod przykryciem. Wybieraj najjaśniejsze główki (ich brzeg może być żółty), a zrezygnuj z zielonych, jako że są one gorzkie. Im są mniejsze, tym wyrazistszy jest ich smak. Po zakupie cykorię przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Jej smak doskonale komponować będzie się z pieprzem, gałką muszkatołową, natką pietruszki oraz parmezanem. Jeżeli preferujesz nieco bardziej egzotyczne smaki, możesz przygotować inną wersję tej zupy z dodatkiem startego, świeżego imbiru, pomarańczy, cytryny, melisy, kminku i curry. Zupa z cykorii świetnie będzie smakować zarówno z ryżem, jak i makaronem, grzankami czy z groszkiem ptysiowym.