Zupa z cykorii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z cykorii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

2 sztuki

1 litr

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

4 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetki rozprowadź w litrze wrzątku.

Zupa z cykorii  - Krok 1

Krok 2

Z cykorii odetnij dolną część, a liście pokrój w centymetrowe paski.

Zupa z cykorii  - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebulę, wrzuć ją na roztopioną margarynę i smaż przez 4 minuty. Dodaj cykorię i smaż 2 minuty.

Zupa z cykorii  - Krok 3

Krok 4

Wlej połowę bulionu, dopraw go pieprzem i odrobiną soli, po czym gotuj przez 35 minut.

Zupa z cykorii  - Krok 4

Krok 5

Wlej resztę bulionu, dodaj ryż i gotuj przez 20 minut. Zupę dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Zupa z cykorii  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa Ramen
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z cykorii Zupa z cykorii

Zupa z cykorii to świetny pomysł na lekki, a zarazem oryginalny obiad czy lunch do pracy. Pamiętaj, że pod wpływem światła staje się ona gorzka, w związku z czym kupuj ją jedynie w tych sklepach, w których jest ona przechowywana pod przykryciem. Wybieraj najjaśniejsze główki (ich brzeg może być żółty), a zrezygnuj z zielonych, jako że są one gorzkie. Im są mniejsze, tym wyrazistszy jest ich smak. Po zakupie cykorię przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Jej smak doskonale komponować będzie się z pieprzem, gałką muszkatołową, natką pietruszki oraz parmezanem. Jeżeli preferujesz nieco bardziej egzotyczne smaki, możesz przygotować inną wersję tej zupy z dodatkiem startego, świeżego imbiru, pomarańczy, cytryny, melisy, kminku i curry. Zupa z cykorii świetnie będzie smakować zarówno z ryżem, jak i makaronem, grzankami czy z groszkiem ptysiowym.