Zupa z cykorii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z cykorii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

2 sztuki

1 litr

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

4 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetki rozprowadź w litrze wrzątku.

Zupa z cykorii  - Krok 1

Krok 2

Z cykorii odetnij dolną część, a liście pokrój w centymetrowe paski.

Zupa z cykorii  - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebulę, wrzuć ją na roztopioną margarynę i smaż przez 4 minuty. Dodaj cykorię i smaż 2 minuty.

Zupa z cykorii  - Krok 3

Krok 4

Wlej połowę bulionu, dopraw go pieprzem i odrobiną soli, po czym gotuj przez 35 minut.

Zupa z cykorii  - Krok 4

Krok 5

Wlej resztę bulionu, dodaj ryż i gotuj przez 20 minut. Zupę dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Zupa z cykorii  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z cykorii  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z cykorii Zupa z cykorii

Zupa z cykorii to świetny pomysł na lekki, a zarazem oryginalny obiad czy lunch do pracy. Pamiętaj, że pod wpływem światła staje się ona gorzka, w związku z czym kupuj ją jedynie w tych sklepach, w których jest ona przechowywana pod przykryciem. Wybieraj najjaśniejsze główki (ich brzeg może być żółty), a zrezygnuj z zielonych, jako że są one gorzkie. Im są mniejsze, tym wyrazistszy jest ich smak. Po zakupie cykorię przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Jej smak doskonale komponować będzie się z pieprzem, gałką muszkatołową, natką pietruszki oraz parmezanem. Jeżeli preferujesz nieco bardziej egzotyczne smaki, możesz przygotować inną wersję tej zupy z dodatkiem startego, świeżego imbiru, pomarańczy, cytryny, melisy, kminku i curry. Zupa z cykorii świetnie będzie smakować zarówno z ryżem, jak i makaronem, grzankami czy z groszkiem ptysiowym.