Ogórkowa z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórkowa z łososiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 litr

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaki i marchew. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę a marchew utrzeć na tarce jarzynowej. Zalać wodą .Dodać kostkę bulionową. Gotować 20 minut. Umyty i osuszony filet z łososia lekko posolić. Pokroić w grubą kostkę lub szerokie paski. Włożyć do wrzącego wywaru i na małym gazie gotować 10 minut.

Krok 2

Ogórki utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i dołożyć do zupy. Wsypać zasmażkę - wymieszać. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku Delikatem. Odstawić na kilka minut by nabrała smaku. Podawać posypaną szczypiorem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórkowa z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórkowa z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórkowa z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórkowa z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórkowa z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórkowa z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórkowa z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórkowa z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej