Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

51 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

1 sztuka

300 gramów

2 łyżki

200 mililitrów

800 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku podsmaż pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Dodaj posiekaną kapustę i całość chwilę przesmaż. Następnie dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki.

Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - Krok 1

Krok 2

Całość zalej 800 ml zimnej wody i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - Krok 2

Krok 3

Powstały wywar dopraw czerwonym barszczem Knorr i na koniec zabiel śmietaną. Udekoruj natką pietruszki. Do przygotowania zupy zamiast wody możesz użyć domowego wywaru przygotowanego na mięsie i warzywach.

Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem

Czasami warto urozmaicić smak popularnych potraw, np. czerwonego barszczu. Jego smak  uatrakcyjnisz, dodając kapustę i boczek. Ugotowanie tej zupy składa się tylko z trzech prostych kroków, które nie powinny zająć dużo czasu. Na wstępie należy zaopatrzyć się w dobrej jakości wędzony boczek, gdyż to on zapewni zupie charakterystyczny, intensywny smak. Potrzebne będą również warzywa: cebula, biała kapusta i ziemniaki. Zanim przystąpisz do szatkowania kapusty, usuń jej wierzchnie liście, które bywają niekiedy dziurawe lub zwiędłe. Do gotowania zamiast wody możesz użyć wcześniej przygotowanego wywaru z mięsa i warzyw. Danie zyska dzięki temu dodatkowe walory smakowe. Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem zabiela się kwaśną śmietaną. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać jej bezpośrednio do garnka – może się wtedy zwarzyć, tworząc nieestetyczne grudki. Unikniesz tego, jeśli ją zahartujesz, stopniowo dodając do niej po łyżce wywaru i energicznie mieszając. Zupę podawaj na gorąco, udekorowaną natką pietruszki.