Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

1 sztuka

300 gramów

2 łyżki

200 mililitrów

800 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku podsmaż pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Dodaj posiekaną kapustę i całość chwilę przesmaż. Następnie dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki.

Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - Krok 1

Krok 2

Całość zalej 800 ml zimnej wody i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - Krok 2

Krok 3

Powstały wywar dopraw czerwonym barszczem Knorr i na koniec zabiel śmietaną. Udekoruj natką pietruszki. Do przygotowania zupy zamiast wody możesz użyć domowego wywaru przygotowanego na mięsie i warzywach.

Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem

Czasami warto urozmaicić smak popularnych potraw, np. czerwonego barszczu. Jego smak  uatrakcyjnisz, dodając kapustę i boczek. Ugotowanie tej zupy składa się tylko z trzech prostych kroków, które nie powinny zająć dużo czasu. Na wstępie należy zaopatrzyć się w dobrej jakości wędzony boczek, gdyż to on zapewni zupie charakterystyczny, intensywny smak. Potrzebne będą również warzywa: cebula, biała kapusta i ziemniaki. Zanim przystąpisz do szatkowania kapusty, usuń jej wierzchnie liście, które bywają niekiedy dziurawe lub zwiędłe. Do gotowania zamiast wody możesz użyć wcześniej przygotowanego wywaru z mięsa i warzyw. Danie zyska dzięki temu dodatkowe walory smakowe. Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem zabiela się kwaśną śmietaną. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać jej bezpośrednio do garnka – może się wtedy zwarzyć, tworząc nieestetyczne grudki. Unikniesz tego, jeśli ją zahartujesz, stopniowo dodając do niej po łyżce wywaru i energicznie mieszając. Zupę podawaj na gorąco, udekorowaną natką pietruszki.