
Składniki
2 sztuki
2 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
3 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szczupaka oczyść, umyj, pokrój w dzwonka, natrzyj solą i odstawić na 60 minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Jarzyny i cebulę obierz. Zagotuj razem zielem angielskim i liściem laurowym w kwasie buraczanym. Kwas przecedź.
Krok 3
Szczupaka ułóż w rondlu, zalej przecedzonym kwasem.
Krok 4
Cytrynę obierz i pokrój w plasterki. Dodaj wraz z rodzynkami do szczupaka. Gotuj około 40 min na wolnym ogniu.
Krok 5
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem spod ryby, dodaj cukier.
Krok 6
Sos wlej do ryby i delikatnie wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej