Szczupak na szaro

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

3 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczupaka oczyść, umyj, pokrój w dzwonka, natrzyj solą i odstawić na 60 minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Jarzyny i cebulę obierz. Zagotuj razem zielem angielskim i liściem laurowym w kwasie buraczanym. Kwas przecedź.

Krok 3

Szczupaka ułóż w rondlu, zalej przecedzonym kwasem.

Krok 4

Cytrynę obierz i pokrój w plasterki. Dodaj wraz z rodzynkami do szczupaka. Gotuj około 40 min na wolnym ogniu.

Krok 5

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem spod ryby, dodaj cukier.

Krok 6

Sos wlej do ryby i delikatnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej