Szczupak na szaro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak na szaro

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 ziarna

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

3 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczupaka oczyść, umyj, pokrój w dzwonka, natrzyj solą i odstawić na 60 minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Jarzyny i cebulę obierz. Zagotuj razem zielem angielskim i liściem laurowym w kwasie buraczanym. Kwas przecedź.

Krok 3

Szczupaka ułóż w rondlu, zalej przecedzonym kwasem.

Krok 4

Cytrynę obierz i pokrój w plasterki. Dodaj wraz z rodzynkami do szczupaka. Gotuj około 40 min na wolnym ogniu.

Krok 5

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem spod ryby, dodaj cukier.

Krok 6

Sos wlej do ryby i delikatnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak na szaro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej