
Składniki
2 sztuki
2 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
3 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szczupaka oczyść, umyj, pokrój w dzwonka, natrzyj solą i odstawić na 60 minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Jarzyny i cebulę obierz. Zagotuj razem zielem angielskim i liściem laurowym w kwasie buraczanym. Kwas przecedź.
Krok 3
Szczupaka ułóż w rondlu, zalej przecedzonym kwasem.
Krok 4
Cytrynę obierz i pokrój w plasterki. Dodaj wraz z rodzynkami do szczupaka. Gotuj około 40 min na wolnym ogniu.
Krok 5
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem spod ryby, dodaj cukier.
Krok 6
Sos wlej do ryby i delikatnie wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej