
Składniki
2 sztuki
2 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
3 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szczupaka oczyść, umyj, pokrój w dzwonka, natrzyj solą i odstawić na 60 minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Jarzyny i cebulę obierz. Zagotuj razem zielem angielskim i liściem laurowym w kwasie buraczanym. Kwas przecedź.
Krok 3
Szczupaka ułóż w rondlu, zalej przecedzonym kwasem.
Krok 4
Cytrynę obierz i pokrój w plasterki. Dodaj wraz z rodzynkami do szczupaka. Gotuj około 40 min na wolnym ogniu.
Krok 5
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem spod ryby, dodaj cukier.
Krok 6
Sos wlej do ryby i delikatnie wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej