Składniki
2 sztuki
6 sztuk
250 gramów
3 sztuki
3 sztuki
3 sztuki
10 ziaren
1 szczypta
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do tego dania beda nam potrzebne sklądniki 2 duże marchewki 6 ziemniaków duzych sloiczek buraczków zawekowanych na zime startych 4 rosół wołowy kostki liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie 3 sztuki pieprz w zarkach 3 sztuki groszek ptysiowy do dekoracji kwasek cytrynowy do smaku i wydobycia koloru Do Garnka wlewamy 2 litry wody wkladamy obrane ziemniaki pokrojone na cztery części marchewke pokrojona też na cztery części Dodajemy 4 rosołki ziele angielskie liść laurowy i pieprz gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiekną wyjmujemy a do wywaru wkładamy buraczki starte ze słoika
Krok 2
Marchew wyjmujemy z garnka i miksujemy to samo robimy z ziemniakami na koniec przecedzamy wywar i reszte wklądamy do pojemnika i miksujemy mówie o buraczkach startych które nie rozgotuja nam sie
Krok 3
Zmiskowane ziemniaki marchew i buraczki z wywaru wołowego z powrotem trafijaja do garnka przecedzone przez sitko aby nam nie wpadła żadna grudka wszystko jeszcze raz wymieszać dodac kwasek do smaku 5 minut potrzymać na jeszcze na gazie i gotowe na koniec dekorujemy groszkiem ptysiowym smacznego
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej