Tagliatelle z kurkami i cukinią

- Krok 1Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie na sposób al dente.
- Krok 2Kurki oczyść z ziemi, umyj, pokrój w ćwiartki. Szalotki i cukinię pokrój w półplasterki, pomidorki przekrój na pół.
- Krok 3Rozdrobnij czosnek i ostrą paprykę. Podsmaż ją na złoty kolor na oliwie z oliwek, dodaj cebulę, grzyby i cukinię. Smaż wszystko razem około 10 minut, dodaj pomidorki malinowe, śmietanę i kostkę Knorr.
- Krok 4Całość gotuj jeszcze około 5 minut, dodaj makaron i posiekane zioła. Makaron dopraw do smaku solą, świeżo rozgniecionym pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i rozłóż na talerze.
- Krok 5Makaron podawaj posypany parmezanem.

Klasyczny włoski makaron w oryginalnym towarzystwie. Pyszny śmietanowy sos, żółciutkie kurki i soczysta cukinia to główne atrybuty tego dania. Tagliatelle z kurkami i cukinią to potrawa, w której kremowa konsystencja sosu i kolorowy bukiet warzyw tworzą połączenie idealne. Nie masz zbyt wiele czasu, a masz ochotę na pyszny obiad? Tagliatelle będzie idealnym rozwiązaniem. Wbrew nazwie, którą niektórym ciężko wymówić, danie to jest bardzo proste i szybkie – wystarczy 30 minut w kuchni i gotowe. Długie, makaronowe wstążki ugotuj na sposób al dente, a następnie dodaj do aromatycznego sosu z dużymi i soczystymi kawałkami pomidorków, cukinii i szarotki. Całość dopraw szałwią, bazylią oraz sokiem z cytryny. Tagliatelle podawaj gorące – tylko wtedy parmezan, którym posypiesz danie rozpuści się tworząc na makaronie aromatyczną i kremową powłoczkę. Wspaniałe!