Tagliatelle z kurkami i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z kurkami i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

650 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

353 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

50 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

20 gramów

200 gramów

400 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie na sposób al dente.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 1

Krok 2

Kurki oczyść z ziemi, umyj, pokrój w ćwiartki. Szalotki i cukinię pokrój w półplasterki, pomidorki przekrój na pół.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 2

Krok 3

Rozdrobnij czosnek i ostrą paprykę. Podsmaż ją na złoty kolor na oliwie z oliwek, dodaj cebulę, grzyby i cukinię. Smaż wszystko razem około 10 minut, dodaj pomidorki malinowe, śmietanę i kostkę Knorr.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 3

Krok 4

Całość gotuj jeszcze około 5 minut, dodaj makaron i posiekane zioła. Makaron dopraw do smaku solą, świeżo rozgniecionym pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i rozłóż na talerze.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 4

Krok 5

Makaron podawaj posypany parmezanem.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • shymana

    shymana , 05.08.2021

    Fantastyczny przepis zarówno w swojej prostocie wykonania jak i składnikach. Polecam gorąco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szkoda

    Joanna Szkoda , 01.08.2016

    Szybkie i bardzo smaczne:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z kurkami i cukiniąTagliatelle z kurkami i cukinią

Klasyczny włoski makaron w oryginalnym towarzystwie. Pyszny śmietanowy sos, żółciutkie kurki i soczysta cukinia to główne atrybuty tego dania. Tagliatelle z kurkami i cukinią to potrawa, w której kremowa konsystencja sosu i kolorowy bukiet warzyw tworzą połączenie idealne. Nie masz zbyt wiele czasu, a masz ochotę na pyszny obiad? Tagliatelle będzie idealnym rozwiązaniem. Wbrew nazwie, którą niektórym ciężko wymówić, danie to jest bardzo proste i szybkie – wystarczy 30 minut w kuchni i gotowe. Długie, makaronowe wstążki ugotuj na sposób al dente, a następnie dodaj do aromatycznego sosu z dużymi i soczystymi kawałkami pomidorków, cukinii i szarotki. Całość dopraw szałwią, bazylią oraz sokiem z cytryny. Tagliatelle podawaj gorące – tylko wtedy parmezan, którym posypiesz danie rozpuści się tworząc na makaronie aromatyczną i kremową powłoczkę. Wspaniałe!