Tagliatelle z kurkami i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z kurkami i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
694 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

421 osób wydrukowało

Pobierz pdf

397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

50 mililitrów

200 mililitrów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

20 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki oczyść z ziemi, umyj, pokrój w ćwiartki. Szalotki i cukinię pokrój w półplasterki, pomidorki przekrój na pół.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie na sposób al dente. Rozdrobnij czosnek i ostrą paprykę. Podsmaż ją na złoty kolor na oliwie z oliwek, dodaj cebulę, grzyby i cukinię. Smaż wszystko razem około 10 minut, dodaj pomidorki koktajlowe, śmietanę i kostkę Knorr.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj jeszcze około 5 minut, dodaj makaron i posiekane zioła. Makaron dopraw do smaku solą, świeżo rozgniecionym pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i rozłóż na talerze. Makaron podawaj posypany parmezanem.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • shymana

    shymana , 05.08.2021

    Fantastyczny przepis zarówno w swojej prostocie wykonania jak i składnikach. Polecam gorąco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szkoda

    Joanna Szkoda , 01.08.2016

    Szybkie i bardzo smaczne:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z kurkami i cukiniąTagliatelle z kurkami i cukinią

Klasyczny włoski makaron w oryginalnym towarzystwie. Pyszny śmietanowy sos, żółciutkie kurki i soczysta cukinia to główne atrybuty tego dania. Tagliatelle z kurkami i cukinią to potrawa, w której kremowa konsystencja sosu i kolorowy bukiet warzyw tworzą połączenie idealne. Nie masz zbyt wiele czasu, a masz ochotę na pyszny obiad? Tagliatelle będzie idealnym rozwiązaniem. Wbrew nazwie, którą niektórym ciężko wymówić, danie to jest bardzo proste i szybkie – wystarczy 30 minut w kuchni i gotowe. Długie, makaronowe wstążki ugotuj na sposób al dente, a następnie dodaj do aromatycznego sosu z dużymi i soczystymi kawałkami pomidorków, cukinii i szarotki. Całość dopraw szałwią, bazylią oraz sokiem z cytryny. Tagliatelle podawaj gorące – tylko wtedy parmezan, którym posypiesz danie rozpuści się tworząc na makaronie aromatyczną i kremową powłoczkę. Wspaniałe!