Tagliatelle z kurkami i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

610 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

289 osób wydrukowało

Pobierz pdf

256 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 sztuki

50 mililitrów

200 mililitrów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

20 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie na sposób al dente.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 1

Krok 2

Kurki oczyść z ziemi, umyj, pokrój w ćwiartki. Szalotki i cukinię pokrój w półplasterki, pomidorki przekrój na pół.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 2

Krok 3

Rozdrobnij czosnek i ostrą paprykę. Podsmaż ją na złoty kolor na oliwie z oliwek, dodaj cebulę, grzyby i cukinię. Smaż wszystko razem około 10 minut, dodaj pomidorki malinowe, śmietanę i kostkę Knorr.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 3

Krok 4

Całość gotuj jeszcze około 5 minut, dodaj makaron i posiekane zioła. Makaron dopraw do smaku solą, świeżo rozgniecionym pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i rozłóż na talerze.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 4

Krok 5

Makaron podawaj posypany parmezanem.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Joanna Szkoda

    Joanna Szkoda

    Szybkie i bardzo smaczne:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z kurkami i cukiniąTagliatelle z kurkami i cukinią

Klasyczny włoski makaron w oryginalnym towarzystwie. Pyszny śmietanowy sos, żółciutkie kurki i soczysta cukinia to główne atrybuty tego dania. Tagliatelle z kurkami i cukinią to potrawa, w której kremowa konsystencja sosu i kolorowy bukiet warzyw tworzą połączenie idealne. Nie masz zbyt wiele czasu, a masz ochotę na pyszny obiad? Tagliatelle będzie idealnym rozwiązaniem. Wbrew nazwie, którą niektórym ciężko wymówić, danie to jest bardzo proste i szybkie – wystarczy 30 minut w kuchni i gotowe. Długie, makaronowe wstążki ugotuj na sposób al dente, a następnie dodaj do aromatycznego sosu z dużymi i soczystymi kawałkami pomidorków, cukinii i szarotki. Całość dopraw szałwią, bazylią oraz sokiem z cytryny. Tagliatelle podawaj gorące – tylko wtedy parmezan, którym posypiesz danie rozpuści się tworząc na makaronie aromatyczną i kremową powłoczkę. Wspaniałe!