Tagliatelle z kurkami i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tagliatelle z kurkami i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

627 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

50 mililitrów

200 mililitrów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

20 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie na sposób al dente.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 1

Krok 2

Kurki oczyść z ziemi, umyj, pokrój w ćwiartki. Szalotki i cukinię pokrój w półplasterki, pomidorki przekrój na pół.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 2

Krok 3

Rozdrobnij czosnek i ostrą paprykę. Podsmaż ją na złoty kolor na oliwie z oliwek, dodaj cebulę, grzyby i cukinię. Smaż wszystko razem około 10 minut, dodaj pomidorki malinowe, śmietanę i kostkę Knorr.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 3

Krok 4

Całość gotuj jeszcze około 5 minut, dodaj makaron i posiekane zioła. Makaron dopraw do smaku solą, świeżo rozgniecionym pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i rozłóż na talerze.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 4

Krok 5

Makaron podawaj posypany parmezanem.

Tagliatelle z kurkami i cukinią - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Joanna Szkoda

    Joanna Szkoda , 01.08.2016

    Szybkie i bardzo smaczne:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z kurkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z kurkami i cukiniąTagliatelle z kurkami i cukinią

Klasyczny włoski makaron w oryginalnym towarzystwie. Pyszny śmietanowy sos, żółciutkie kurki i soczysta cukinia to główne atrybuty tego dania. Tagliatelle z kurkami i cukinią to potrawa, w której kremowa konsystencja sosu i kolorowy bukiet warzyw tworzą połączenie idealne. Nie masz zbyt wiele czasu, a masz ochotę na pyszny obiad? Tagliatelle będzie idealnym rozwiązaniem. Wbrew nazwie, którą niektórym ciężko wymówić, danie to jest bardzo proste i szybkie – wystarczy 30 minut w kuchni i gotowe. Długie, makaronowe wstążki ugotuj na sposób al dente, a następnie dodaj do aromatycznego sosu z dużymi i soczystymi kawałkami pomidorków, cukinii i szarotki. Całość dopraw szałwią, bazylią oraz sokiem z cytryny. Tagliatelle podawaj gorące – tylko wtedy parmezan, którym posypiesz danie rozpuści się tworząc na makaronie aromatyczną i kremową powłoczkę. Wspaniałe!