Szybka zalewajka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

168

961 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1530 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3596 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 litry

1 sztuka

6 sztuk

2 opakowania

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę około 2 cm, a cebulę i włoszczyznę w podobnej wielkości kawałki. Wszystko razem włóż do garnka. Kiełbasę pokrój w centymetrowej grubości półplastry i dodaj do warzyw.

Szybka zalewajka - Krok 1

Krok 2

Całość zalej 2 litrami wody, dodaj grzyby oraz ziele i listki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

Szybka zalewajka - Krok 2

Krok 3

Zawartość obu opakowań Knorr dokładnie wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Przygotowany płyn wlej do ugotowanego wywaru, wymieszaj i gotuj razem jeszcze 5-8 minut. Zupę dopraw do smaku, jeśli uważasz to za konieczne.

Szybka zalewajka - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Paulina Flk

    Paulina Flk

    dolej sobie żurku z butelki i będzie zalewajka :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Beta

    Ewelina Beta

    może i nie zalewajka ale ja wolę taką. szybko i pysznie. tradycyjna i treściwa zupa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • gie nek

    gie nek

    to nie jest zalewajka..

    Odpowiedz Odpowiedz

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka zalewajkaSzybka zalewajka

Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla Ciebie. Potrawa idealnie nadaje się zarówno na pierwsze danie obiadowe, jak i ciepłą kolację. Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania i pokrojenia ziemniaków, cebuli oraz włoszczyzny. Następnie wszystkie składniki włóż do garnka, dodaj kawałki kiełbasy i zalej całość zimną wodą. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak zupy, dopraw ją zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi (nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć również ziarenek czarnego pieprzu oraz majeranku). Całość gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania do powstałego wywaru wlej zawartość torebki z białym barszczem rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Gotową zalewajkę nalej do głębokich talerzy i udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pobierz listę niezbędnych produktów i przygotuj pyszną zalewajkę na najbliższą okazję. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat tej potrawy. Życzymy smacznego.