Szybka zalewajka

- Krok 1Obrane ziemniaki pokrój w kostkę około 2 cm, a cebulę i włoszczyznę w podobnej wielkości kawałki. Wszystko razem włóż do garnka. Kiełbasę pokrój w centymetrowej grubości półplastry i dodaj do warzyw.
- Krok 2Całość zalej 2 litrami wody, dodaj grzyby oraz ziele i listki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
- Krok 3Zawartość obu opakowań Knorr dokładnie wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Przygotowany płyn wlej do ugotowanego wywaru, wymieszaj i gotuj razem jeszcze 5-8 minut. Zupę dopraw do smaku, jeśli uważasz to za konieczne.

Wieńce z wawrzynu zdobiły kiedyś czoła zwycięzców olimpiad. Dziś ich listki to niezastąpiony dodatek do wielu dań – zwłaszcza zup, bigosów, sosów czy gulaszy. Rozetrzyj je w dłoniach, a uwolnisz esencjonalne olejki. Ten smak przeniesie Cię wprost na tureckie stragany, których bogaty asortyment przyprawia o zawrót głowy!

Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla Ciebie. Potrawa idealnie nadaje się zarówno na pierwsze danie obiadowe, jak i ciepłą kolację. Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania i pokrojenia ziemniaków, cebuli oraz włoszczyzny. Następnie wszystkie składniki włóż do garnka, dodaj kawałki kiełbasy i zalej całość zimną wodą. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak zupy, dopraw ją zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi (nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć również ziarenek czarnego pieprzu oraz majeranku). Całość gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania do powstałego wywaru wlej zawartość torebki z białym barszczem rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Gotową zalewajkę nalej do głębokich talerzy i udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pobierz listę niezbędnych produktów i przygotuj pyszną zalewajkę na najbliższą okazję. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat tej potrawy. Życzymy smacznego.