Zupa zalewajka - przepis z ziemniakami: szybka | Przepisy.pl pixel

Szybka zalewajka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

223

heart
1538 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2307 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5602 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 opakowania

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

3 sztuki

2 ziarna

2 sztuki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę około 2 cm, a cebulę i włoszczyznę w podobnej wielkości kawałki. Wszystko razem włóż do garnka. Kiełbasę pokrój w centymetrowej grubości półplastry i dodaj do warzyw.

Szybka zalewajka - Krok 1

Krok 2

Całość zalej 2 litrami wody, dodaj grzyby oraz ziele i listki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

Szybka zalewajka - Krok 2

Krok 3

Zawartość obu opakowań Knorr dokładnie wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Przygotowany płyn wlej do ugotowanego wywaru, wymieszaj i gotuj razem jeszcze 5-8 minut. Zupę dopraw do smaku, jeśli uważasz to za konieczne.

Szybka zalewajka - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Paulina Flk

    Paulina Flk , 30.09.2016

    dolej sobie żurku z butelki i będzie zalewajka :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Beta

    Ewelina Beta , 14.05.2015

    może i nie zalewajka ale ja wolę taką. szybko i pysznie. tradycyjna i treściwa zupa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • gie nek

    gie nek , 11.04.2015

    to nie jest zalewajka..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka zalewajka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka zalewajkaSzybka zalewajka

Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla ciebie. Potrawa idealnie nadaje się zarówno na pierwsze danie obiadowe, jak i ciepłą kolację. Jak zrobić zalewajkę? Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania i pokrojenia ziemniaków, cebuli oraz włoszczyzny. Następnie wszystkie składniki z przepisu na zalewajkę włóż do garnka, dodaj kawałki kiełbasy i zalej całość zimną wodą. Pozostaje już tylko kwestia przyprawienia i ugotowania całości do momentu, aż warzywa będą miękkie. Jeśli brakuje ci pomysłów na szybki, prosty i smaczny obiad, odpowiedzią jest zupa zalewajka. Przepis nie jest skomplikowany ani czasochłonny.

Dla kogo?

Z przepisem na zalewajkę z ziemniakami doskonale zaznajomieni się wszyscy fani klasycznych kulinariów. Lubisz eksperymentować z orientalnymi specjałami, odstawiając rodzime receptury na dalszy plan? Od zupy zalewajki warto rozpocząć powrót do korzeni! Będzie to bardzo apetyczne doświadczenie. Sprawdź, jak zrobić zalewajkę z naszym przepisem!

Na jaką okazję?

Nie, wzrok cię nie myli: nasz przepis na zalewajkę przewiduje zrobienie za jednym zamachem porcji dla ośmiu osób, a praca w kuchni zajmie tylko pół godziny. Podczas rodzinnego obiadu dokładki szybkiej zalewajki są bardzo mile widziane! Zupą zalewajką możesz uraczyć również znajomych, gdy wasze popołudniowe spotkanie przeciągnie się niepostrzeżenie aż do godzin wieczornych.

Czy wiesz, że?

Codzienne przygotowywanie posiłków dla całej rodziny wymaga opanowania trików, które w znacznym stopniu ułatwią to zadanie. Jak można poradzić sobie w przypadku smacznej zupy zalewajki? Pod koniec gotowania do powstałego wywaru wlej zawartość torebki z białym barszczem rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Przepis na zalewajkę prostotą stoi!

Dla urozmaicenia:

Aby jeszcze bardziej podkreślić smak zupy zalewajki, dopraw ją zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi (nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć również ziarenek czarnego pieprzu oraz majeranku). Gotową zalewajkę nalej do głębokich talerzy i udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zupa zalewajka gotowa do degustacji!