Przepisy na Barszcz biały
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Barszcz biały
Barszcz biały to staropolska zupa, przyrządzana zwyczajowo na Wielkanoc. Często bywa mylona z żurkiem. Czym się od niego różni? Żurek to zupa na zakwasie z mąki, barszczami nazywa się natomiast zupy na zakwasach warzywnych lub owocowych. Dawniej barszcz biały przyrządzano na zakwasie z kapusty lub ogórków. Gotowano go na warzywnym wywarze razem z białą kiełbasą. Dzisiaj często białym barszczem nazywa się zupę na zakwasie z mąki pszennej. Ciężko o jego jednoznaczną definicję, różnice w nazewnictwie wynikają także z regionalizmów i domowych zwyczajów. Można więc przyjąć, że barszcz biały to po prostu jedna z wersji żurku. A jak go przyrządzić? Jeśli chcesz zrobić podstawową wersję, przygotuj warzywa na wywar, białą kiełbasę, śmietanę oraz zakwas. Możesz przyrządzić własny lub skorzystać z gotowego. Przygotuj bulion na bazie włoszczyzny i chrzanu, obgotuj białą kiełbasę, dodaj zakwas i gotuj przez chwilę. Kiedy zupa przestygnie, wlej śmietanę – pamiętaj, by zahartować ją wcześniej i nie zagotować. Śmietanę przełóż do większego kubka, dodaj do niej nieco wody. Później powoli wlewaj do niej zupę, energicznie mieszając. Tak przygotowaną śmietanę wlej do zupy. Serwuj ją tak, jak lubisz. Pasuje dodatek ziemniaków, tartego chrzanu, jajek, boczku. Barszcz biały jest potrawą, która daje jednak znacznie większe możliwości modyfikacji. Spróbuj podać go w formie chłodnika. Zamiast kiełbasy dodaj do niego wtedy wędzonego łososia, dopraw cytryną, kiełkami i świeżym, grubo krojonym koperkiem. Do zabielenia takiej zupy możesz użyć śmietany albo jogurtu naturalnego. A co oprócz chłodnika? Na przykład gęsta zupa z białą fasolą. Ugotuj barszcz biały i przecedź. Zmiksuj zupę z częścią przygotowanej wcześniej białej fasoli – z puszki lub ugotowanej. Następnie z powrotem wrzuć do zupy kiełbasę oraz białą fasolę. Barszcz biały świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, najlepiej domowego chleba. Jeśli planujesz przygotować go na uroczysty obiad, zadbaj o niecodzienne dodatki takie jak np. kotleciki z jajek albo chipsy z szynki parmeńskiej.