Przepisy na Barszcz biały

17 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (17)

Szybka zalewajka
ratingratingratingratingrating

161

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla...
Barszcz biały Wielkanocny
ratingratingratingratingrating

85

difficulty

łatwe

60 min.
W Polsce śniadanie wielkanocne spożywa się przy suto zastawionym stole. Nie może na nim zabraknąć...
Barszcz biały z kotlecikami z jajek
ratingratingratingratingrating

61

difficulty

łatwe

30 min.
Barszcz biały to polski klasyk. W zależności od regionu, podawany jest na różne sposoby. Dzięki t...
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

60

difficulty

łatwe

90 min.
Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawia...
Barszcz biały
ratingratingratingratingrating

35

difficulty

łatwe

90 min.
Popularny barszcz biały na wieprzowych żeberkach w naszym kraju kojarzy się bardzo pozytywnie. Go...
Barszcz biały z chrzanową chmurką
ratingratingratingratingrating

29

difficulty

średnie

60 min.
Barszcz biały powinien wyróżniać się i przykuwać uwagę intensywnym smakiem chrzanu. Aby uzyskać t...
Chłodnik z łososiem
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

30 min.
Chłodnik z łososiem to ciekawa propozycja na upalne dni dla miłośników dań rybnych. Najpierw ugot...
Barszcz biały kremowy
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

15 min.
Barszcz biały kremowy to zupa, którą cenią zwłaszcza miłośnicy tradycyjnych smaków. Nada się idea...
Barszcz biały a la krupnik
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

30 min.
Barszcz biały można przygotować na wiele sposobów, urozmaicając jego podstawową wersję. Wypróbuj...
Barszcz biały w chlebie
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

30 min.
Wypróbuj przepis na aromatyczny barszcz biały w chlebie i zaskocz domowników wyjątkowym smakiem o...
Barszcz biały chrzanowy
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

15 min.
Jeśli cenisz smaki typowe dla kuchni staropolskiej to koniecznie wypróbuj przepis na przepyszny...
Zalewajka II
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

średnie

45 min.
Zalewajka z dodatkiem boczku lub słoniny to smaczny, a zarazem prosty sposób na przygotowanie dan...
Barszcz biały z grzankami i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

30 min.
To smakuje wybornie! Barszcz biały z chrupiącymi grzankami i kiełbasą to idealna propozycja na py...
Barszcz biały a la fasolówka
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

30 min.
Klasyczny barszcz biały wywołuje świąteczne skojarzenia, ale jego urozmaicona wersja to doskonała...
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

45 min.
Jeśli masz ochotę na pyszną, wyrazistą zupę, przepis na barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami bę...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz białyBarszcz biały

Barszcz biały to staropolska zupa, przyrządzana zwyczajowo na Wielkanoc. Często bywa mylona z żurkiem. Czym się od niego różni? Żurek to zupa na zakwasie z mąki, barszczami nazywa się natomiast zupy na zakwasach warzywnych lub owocowych. Dawniej barszcz biały przyrządzano na zakwasie z kapusty lub ogórków. Gotowano go na warzywnym wywarze razem z białą kiełbasą. Dzisiaj często białym barszczem nazywa się zupę na zakwasie z mąki pszennej. Ciężko o jego jednoznaczną definicję, różnice w nazewnictwie wynikają także z regionalizmów i domowych zwyczajów. Można więc przyjąć, że barszcz biały to po prostu jedna z wersji żurku. A jak go przyrządzić? Jeśli chcesz zrobić podstawową wersję, przygotuj warzywa na wywar, białą kiełbasę, śmietanę oraz zakwas. Możesz przyrządzić własny lub skorzystać z gotowego. Przygotuj bulion na bazie włoszczyzny i chrzanu, obgotuj białą kiełbasę, dodaj zakwas i gotuj przez chwilę. Kiedy zupa przestygnie, wlej śmietanę – pamiętaj, by zahartować ją wcześniej i nie zagotować. Śmietanę przełóż do większego kubka, dodaj do niej nieco wody. Później powoli wlewaj do niej zupę, energicznie mieszając. Tak przygotowaną śmietanę wlej do zupy. Serwuj ją tak, jak lubisz. Pasuje dodatek ziemniaków, tartego chrzanu, jajek, boczku. Barszcz biały jest potrawą, która daje jednak znacznie większe możliwości modyfikacji. Spróbuj podać go w formie chłodnika. Zamiast kiełbasy dodaj do niego wtedy wędzonego łososia, dopraw cytryną, kiełkami i świeżym, grubo krojonym koperkiem. Do zabielenia takiej zupy możesz użyć śmietany albo jogurtu naturalnego. A co oprócz chłodnika? Na przykład gęsta zupa z białą fasolą. Ugotuj barszcz biały i przecedź. Zmiksuj zupę z częścią przygotowanej wcześniej białej fasoli – z puszki lub ugotowanej. Następnie z powrotem wrzuć do zupy kiełbasę oraz białą fasolę. Barszcz biały świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, najlepiej domowego chleba. Jeśli planujesz przygotować go na uroczysty obiad, zadbaj o niecodzienne dodatki takie jak np. kotleciki z jajek albo chipsy z szynki parmeńskiej.