Przepisy na Barszcz biały
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Barszcz biały
Barszcz biały to staropolska zupa, przyrządzana zwyczajowo na Wielkanoc. Często bywa mylona z żurkiem. Czym się od niego różni? Żurek to zupa na zakwasie z mąki, barszczami nazywa się natomiast zupy na zakwasach warzywnych lub owocowych. Dawniej barszcz biały przyrządzano na zakwasie z kapusty lub ogórków. Gotowano go na warzywnym wywarze razem z białą kiełbasą. Dzisiaj często białym barszczem nazywa się zupę na zakwasie z mąki pszennej. Ciężko o jego jednoznaczną definicję, różnice w nazewnictwie wynikają także z regionalizmów i domowych zwyczajów. Można więc przyjąć, że barszcz biały to po prostu jedna z wersji żurku. A jak go przyrządzić? Jeśli chcesz zrobić podstawową wersję, przygotuj warzywa na wywar, białą kiełbasę, śmietanę oraz zakwas. Możesz przyrządzić własny lub skorzystać z gotowego. Przygotuj bulion na bazie włoszczyzny i chrzanu, obgotuj białą kiełbasę, dodaj zakwas i gotuj przez chwilę. Kiedy zupa przestygnie, wlej śmietanę – pamiętaj, by zahartować ją wcześniej i nie zagotować. Śmietanę przełóż do większego kubka, dodaj do niej nieco wody. Później powoli wlewaj do niej zupę, energicznie mieszając. Tak przygotowaną śmietanę wlej do zupy. Serwuj ją tak, jak lubisz. Pasuje dodatek ziemniaków, tartego chrzanu, jajek, boczku. Barszcz biały jest potrawą, która daje jednak znacznie większe możliwości modyfikacji. Spróbuj podać go w formie chłodnika. Zamiast kiełbasy dodaj do niego wtedy wędzonego łososia, dopraw cytryną, kiełkami i świeżym, grubo krojonym koperkiem. Do zabielenia takiej zupy możesz użyć śmietany albo jogurtu naturalnego. A co oprócz chłodnika? Na przykład gęsta zupa z białą fasolą. Ugotuj barszcz biały i przecedź. Zmiksuj zupę z częścią przygotowanej wcześniej białej fasoli – z puszki lub ugotowanej. Następnie z powrotem wrzuć do zupy kiełbasę oraz białą fasolę. Barszcz biały świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, najlepiej domowego chleba. Jeśli planujesz przygotować go na uroczysty obiad, zadbaj o niecodzienne dodatki takie jak np. kotleciki z jajek albo chipsy z szynki parmeńskiej.